Πριν από λίγες ημέρες ένα 3χρονο αγόρι χρειάστηκε να μεταφερθεί εσπευσμένα από την Ίο στο νοσοκομείο της Σαντορίνης. Το Κ.Υ Ίου παρά το γεγονός ότι είναι πλήρως στελεχωμένο δεν μπόρεσε να εξυπηρετήσει το συγκεκριμένο περιστατικό και χρειάστηκε διακομιδή. «Το ελικόπτερο που σταθμεύει στην Σύρο για να καλύπτει τις Κυκλάδες, δεν μπορεί να δέσει στην Ίο λόγω μεγέθους του ελικοπτέρου, είναι μεγάλο» αναφέρει ο δήμαρχος του νησιού. Ο Γκίκας Γκίκας τονίζει ότι σε επείγουσα αεροδιακομιδή θα χρειαστεί να έρθει ελικόπτερο από την Αθήνα. «Το ζήτημα της επέκτασης του ελικοδρομίου είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί», καταλήγει.
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Ας ξεκινήσουμε την συζήτησή μας με κάποια περιστατικά διακομιδών που είχε το νησί, ακόμη και ενός τρίχρονου παιδιού και είναι ένα ζήτημα που κάθε φορά που έρχεται ο χειμώνας το συζητάμε, τέθηκε και στην ΠΕΔ από πολλούς δημάρχους των Κυκλάδων και είναι ένα θέμα που σας απασχολεί συχνά.
Έχουμε ξαναπεί και μαζί σε συνομιλία μας ότι εμείς κοιτάμε τον κόσμο τον χειμώνα. Εμάς μας ενδιαφέρει να κάνουμε την ζωή των μονίμων κατοίκων καλύτερη, ώστε να μείνει περισσότερος κόσμος στην Ίο και τότε όλα θα είναι πολύ καλύτερα. Έτσι θα πετύχει και το καλοκαίρι μας και ο τουρισμός μας. Η υγεία είναι από τα σημαντικότερα μαζί με την παιδεία θα έλεγα. Εγώ θέλω να βλέπω πάντα το ποτήρι μισογεμάτο, δηλαδή εμείς έχουμε ένα καλό κέντρο υγείας με τουλάχιστον 20 άτομα να δουλεύουν μέσα σε αυτό, έχουμε γιατρό γενικής ιατρικής, έχουμε ορθοπεδικό, καρδιολόγο που και αυτό είναι σημαντικό για όλες τις ηλικίες και φυσικά έχουμε παιδίατρο για τα 400 παιδιά μας. Από εκεί και πέρα έχουμε και παραϊατρικό προσωπικό. Παρ όλα αυτά η αγωνία του χειμώνα πάντα παραμένει. Έχουμε θέματα και εμείς, το ελικόπτερο που είναι στην Σύρο είναι μεγάλο και μάθαμε τώρα ότι δεν χωράει στο δικό μας ελικοδρόμιο. Άλλα ελικόπτερα όμως και το super puma μπορούν και προσγειώνονται και μέρα και νύχτα. Το συγκεκριμένο όμως που είναι κοντά μας και θα μπορούσε να βοηθήσει πιο γρήγορα, δυστυχώς την Ίο δεν μπορεί να την βοηθήσει. Άρα λοιπόν είναι ένα καινούριο θέμα που πρέπει να το δούμε και να δώσουμε λύσεις είτε να μεγαλώσουμε το ελικοδρόμιο μας είτε κάτι άλλο. Πρέπει να είναι δυνατά τα νοσοκομεία των Κυκλάδων δηλαδή η Σύρος και η Σαντορίνη γιατί πολλά περιστατικά πηγαίνουν και στην Σαντορίνη από εκεί και πέρα αν κάτι είναι ακόμα πιο σοβαρό πηγαίνει κατευθείαν στην Αθήνα.
Ένα άλλο θέμα που το έθεσε και ο περιφερειάρχης είναι η επιστροφή του ΦΠΑ σε μειωμένους συντελεστές. Πάγιο αίτημα που ως ένα βαθμό έχει γίνει στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου λόγω του μεταναστευτικού. Πόσο εφικτό πιστεύετε είναι κάτι τέτοιο και πόσο μπορεί να βοηθήσει την τοπική οικονομία ειδικά και μέσω του τουρισμού το καλοκαίρι που σε κάνει ακόμα περισσότερο ανταγωνιστικό, σε σχέση με άλλες περιοχές εκτός Ελλάδος;
Θεωρώ ότι όλο αυτό ωριμάζει σιγά σιγά, περάσαμε δύσκολα χρόνια γενικότερα σαν Ελλάδα, με μνημόνια, με δυσκολίες. Ζούμε σε μια χώρα με μεγάλη ακρίβεια και βλέπουμε πόσο ακόμα πιο δύσκολη γίνεται η ζωή στα νησιά μας στα προϊόντα πρώτης ανάγκης. Είναι ένα αίτημα που πρέπει όλοι μαζί, και οι δήμαρχοι και η περιφέρεια το κάνουμε άλλωστε, να διεκδικήσουμε σε κεντρικό επίπεδο ώστε να καταφέρουμε πάλι να το κερδίσουμε. Να θυμίσω ότι στα μικρά τα μέρη που δεν είναι εύκολη η ζωή τον χειμώνα, υπήρχαν και άλλα προνόμια. Υπήρχε το αφορολόγητο πριν τα μνημόνια σε νησιά ανάλογου μεγέθους σαν την Ίο, υπήρχε και το αφορολόγητο των 18.000, ήταν ένα ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο, έδειχνε στον μόνιμο κάτοικο το κεντρικό κράτος ότι είναι δίπλα μας, ότι καταλαβαίνουμε την νησιωτικότητα, καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες το να είσαι σε ένα μικρό μέρος και είμαστε και εμείς δίπλα σας. Δυστυχώς όλα αυτά έχουν χαθεί. Νομίζω πως όλα αυτά πρέπει να τα φέρουμε πάλι στο τραπέζι των συζητήσεων και να δούμε τι θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε.
Στην ομιλία σας στο τακτικό συνέδριο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, θίξατε το ζήτημα της ευημερίας από την μια και της προστασίας του περιβάλλοντος από την άλλη. Πως προδιαγράφετε εσείς αυτόν το χειμώνα που όλοι φοβούνται την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση;
Να πούμε για το συνέδριο που έκανε η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου που πραγματικά ήταν ένα υψηλού επιπέδου συνέδριο, ακούστηκαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι νησιώτες, έγιναν προτάσεις και για λύσεις αυτών των προβλημάτων. Εγώ έμεινα ενθουσιασμένος από αυτό το συνέδριο και από τις ομιλίες που άκουσα. Σίγουρα στηριζόμαστε στον τουρισμό αλλά ο τουρισμός γιατί έρχεται στα νησιά μας; Γιατί έχουμε αυτή την φυσιογνωμία που χτίστηκε όλους τους αιώνες που υπάρχουν τα Κυκλαδονήσια. Άρα λοιπόν για να μπορέσει να συνεχιστεί ο τουρισμός μας, πρέπει να βρούμε την χρυσή τομή έτσι ώστε να κρατήσουμε και το περιβάλλον μας ανέπαφο. Όλα γίνονται, είμαστε εδώ, είμαστε νέοι άνθρωποι να συζητήσουμε, να προστατεύσουμε και να βοηθήσουμε όλοι να μείνουν ζωντανά τα νησιά μας. Θέλουμε οι 400 μαθητές της Ίου να γίνουν 600. Μόνο τότε θα είμαστε επιτυχημένοι. Για να είναι επιτυχημένο το καλοκαίρι μας θα πρέπει να είναι ευτυχισμένοι οι μόνιμοι κάτοικοι. Αυτό το έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι μας και όλοι μαζί πρέπει να προσπαθήσουμε για να το καταφέρουμε. Αυτό σημαίνει υγεία, παιδεία, να δώσουμε κίνητρα στους εκπαιδευτικούς να μείνουν στον τόπο μας, να λύσουν κάποια προβλήματα τους ώστε να έχουν μεγαλύτερη ενέργεια στο δύσκολο έργο που έχουν.
Θέλω να αναφερθούμε λίγο στην έκθεση στο Λονδίνο που λάβατε μέρος και στον γαμήλιο τουρισμό που στοχεύετε. Η Ίος φαίνεται ότι συμπεριλαμβάνεται…
Η δουλειά του δήμου είναι πρώτα οι υποδομές. Πρέπει να τονίσω ότι αυτή την στιγμή στην Ίο, εκτελούνται 10 εκατομμύρια έργα και οφείλουμε να πούμε ότι σε αυτό το πεδίο η συμπαράσταση της κεντρικής κυβέρνησης είναι πολύ σημαντική. Ένα πολύ μεγάλο έργο είναι η αποχέτευση μιας πολύ μεγάλης παραλίας του νησιού μας και κατ’ επέκταση όλου του νησιού. Γίνονται και άλλα πολύ μεγάλα έργα, έρχονται και άλλες μεγάλες εγκρίσεις όπως είναι η αναβάθμιση του λιμένα μας, ένα έργο αξίας 11 εκατομμυρίων, όπως είναι η αναβάθμιση του βιολογικού μας, ένα έργο αξίας 25 εκατομμυρίων, ένας δρόμος που είναι ήδη στην διαδικασία αξίας 2,300. 000. Όλα αυτά τα λέω γιατί για να έχουμε τουρισμό, πρέπει να έχουμε υποδομές. Η δουλειά του δήμου είναι να κάνει υποδομές στο νησί και πραγματικά αυτή την στιγμή στην Ίο γίνονται πολλά έργα. Αυτή την στιγμή το νησί είναι ένα εργοτάξιο που θα αλλάξει πραγματικά την εικόνα. Μετά έρχεται η έκθεση και όπως είπατε ήδη για του χρόνου δεν υπάρχουν κενές ημερομηνίες γάμου. Ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο για το νησί γιατί συνήθως διαλέγουν μήνες όπως ο Μάιος ή Σεπτέμβρη Οκτώβρη, που σημαίνει ότι πετυχαίνουμε και μια επιμήκυνση τουριστικής περιόδου. Το Σεπτέμβριο σε σχέση με το 2019 οι αφίξεις στην Ίο ήταν ανεβασμένες κατά 13,5% και το 2019 ήταν η καλύτερη χρονιά της Ίου. Αρα ο φετινός Σεπτέμβρης λόγω των γάμων και μάλιστα υψηλού επιπέδου, βοηθούν το νησί να ατενίζει δυναμικά το μέλλον.
Άρα έργα που δεν θα προλάβουν να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της θητείας σας, θα πάνε για την επόμενη.
Το θέμα είναι να γίνονται έργα, να μπούνε στην σειρά τους. Το νησί είναι πάνω από πρόσωπα. Εγώ δεν ξεχώρισα κανέναν, θα συνεχίσω να είμαι παρών στις επόμενες εκλογές. Το νησί έχει την μεγαλύτερη αξία, για αυτό παλεύουμε και για αυτό θα συνεχίσουμε να παλεύουμε.