H γαλλική εφημερίδα Le Monde εμφάνισε ελληνικά νησιά ως… τουρκικά! Μεταξύ αυτών Ιος και Αμοργός!
Η Ελλάδα διαμαρτυρήθηκε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde μετά τη δημοσίευση ενός χάρτη με τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία, ο οποίος εμφάνιζε ορισμένα ελληνικά νησιά ως τουρκικό έδαφος.
Ο χάρτης, ο οποίος εμφανίστηκε στην αγγλική έκδοση της ιστοσελίδας της Le Monde, έδειχνε τα ελληνικά νησιά Χίος, Σάμος, Ικαρία, Κως, Ίος, Αμοργός και Ρόδος ως ψηφίσαντα υπέρ του Τούρκου υποψηφίου της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις εκλογές της Κυριακής.
Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο πρεσβευτής της Ελλάδας στο Παρίσι, Δημήτριος Ζεβελάκης, έστειλε επιστολή στους εκδότες της εφημερίδας, καλώντας τους να αφαιρέσουν τον χάρτη, ο οποίος σημείωνε ως πηγή το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Η Le Monde αφαίρεσε έκτοτε τον χάρτη από την ιστοσελίδα της.
Οπως σημειώνει το περιοδικό Politico: “Παρά το γεγονός ότι είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, η γειτονική Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται σε αντιπαράθεση εδώ και δεκαετίες για μια σειρά διμερών διαφορών, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων συνόρων, της Κύπρου και των επικαλυπτόμενων διεκδικήσεων στις υφαλοκρηπίδες τους.
Παρόλο που οι εντάσεις στο Αιγαίο ηρέμησαν για λίγο μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία νωρίτερα φέτος, η Άγκυρα συνέχισε τη ρητορική της εναντίον της Ελλάδας εν μέσω αυτού που θεωρεί ως αυξανόμενη στρατιωτική ανάπτυξη στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, κοντά στην ακτογραμμή της Τουρκίας – αυτά που εμφανίστηκαν στο γραφικό της Le Monde ως τουρκικό έδαφος.
Σε μια επανειλημμένη, ελάχιστα συγκαλυμμένη απειλή, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πει: “Μπορούμε να κατέβουμε ξαφνικά μια νύχτα, όταν έρθει η ώρα”.
Η Ελλάδα είχε εθνικές εκλογές την Κυριακή, ενώ ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία θα διεξαχθεί στις 28 Μαΐου”.
Ποια είναι η εφημερίδα Le Μonde
Η Le Monde θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες γαλλικές εφημερίδες, μαζί με τη Libération και τη Le Figaro. Μια δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Reuters το 2021 διαπίστωσε ότι η “Le Monde” είναι η πιο αξιόπιστη γαλλική εφημερίδα.
Σε αντίθεση με άλλες παγκόσμιες εφημερίδες, όπως οι New York Times, η Le Monde επικεντρώθηκε παραδοσιακά στην προσφορά αναλύσεων και απόψεων, σε αντίθεση με το να είναι μια εφημερίδα αναφοράς. Ως εκ τούτου, θεωρούνταν λιγότερο σημαντικό για την εφημερίδα να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή κάλυψη των ειδήσεων και περισσότερο να προσφέρει στοχαστική ερμηνεία των τρεχόντων γεγονότων. Για παράδειγμα, στη 10η επέτειο της βύθισης του Rainbow Warrior, η εφημερίδα ενέπλεξε άμεσα τον Φρανσουά Μιτεράν, ο οποίος ήταν τότε πρόεδρος της Γαλλίας, στην επιχείρηση. Τα τελευταία χρόνια, η εφημερίδα έχει καθιερώσει μια μεγαλύτερη διάκριση μεταξύ γεγονότων και γνώμης.
Η Le Monde ιδρύθηκε από τον Hubert Beuve-Méry κατόπιν αιτήματος του Charles de Gaulle (ως προέδρου της Προσωρινής Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας) στις 19 Δεκεμβρίου 1944, λίγο μετά την απελευθέρωση του Παρισιού, και εκδίδεται συνεχώς από την πρώτη της έκδοση.
Τη δεκαετία του 1990 και του 2000, ο όμιλος La Vie-Le Monde επεκτάθηκε υπό τον εκδότη Jean-Marie Colombani με διάφορες εξαγορές. Ωστόσο, η κερδοφορία της δεν επαρκούσε για να καλύψει τα μεγάλα δανειακά βάρη που ανέλαβε για τη χρηματοδότηση αυτής της επέκτασης, και το 2010 αναζήτησε νέους επενδυτές για να κρατήσει την εταιρεία μακριά από τη χρεοκοπία. Τον Ιούνιο του 2010, οι επενδυτές Matthieu Pigasse, Pierre Bergé και Xavier Niel απέκτησαν πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της εφημερίδας.
Η δημοσιογραφική πλευρά της εφημερίδας έχει μια συλλογική μορφή οργάνωσης, στην οποία οι περισσότεροι δημοσιογράφοι δεν είναι μόνο μόνιμοι, αλλά και οικονομικοί μέτοχοι της επιχείρησης. Προκειμένου να προστατευθεί η αίθουσα σύνταξης από οποιαδήποτε παρέμβαση των μετόχων, ο εκδότης εκλέγεται πάντα από τους δημοσιογράφους της Le Monde.
Από την έντυπη έκδοση της Κυκλαδικής