Του Λάμπρου Δεμερτζή
Αν ένα οποιοδήποτε κατάστημα δεν είχε άδεια λειτουργίας θα μπορούσε να λειτουργήσει και να παρέχει υπηρεσίες; Μην βιαστούμε να δώσουμε αρνητική απάντηση γιατί μιλάμε για την Ελλάδα όπου σε πολλές περιπτώσεις η γραφειοκρατία κάνει την τρίχα τριχιά και τούμπαλιν με αποτέλεσμα εμβληματικά έργα στην χώρα μας να στερούνται άδειας λειτουργίας. Κάπως έτσι συνέβη και με την μαρίνα της Νάουσας στην Πάρο. Η περιπέτεια αυτής της μαρίνας πάει αρκετά χρόνια πίσω και λύση δεν έχει βρεθεί εδώ και σχεδόν μια δεκαετία με αποτέλεσμα, ένα από τα πιο τουριστικά σημεία της Πάρου να «εκτίθεται» στη νομοθεσία.
Μια μαρίνα χωρίς άδεια αλλά γεμάτη από σκάφη
Εδώ και 12 χρόνια η μαρίνα της Πάρου είναι χωρίς άδεια. Θέση ελλιμενισμού όμως δεν βρίσκεις. Πώς φτάσαμε σε μια τέτοια κατάσταση; Το υπουργείο Πολιτισμού με έγγραφό του το οποίο έχει κοινοποιηθεί και στον δήμο Πάρου αναφέρει ότι ο ελλιμενισμός σκαφών απαγορεύεται εφόσον στερείται άδειας λειτουργίας. Μια «αμαρτωλή» υπόθεση καθώς πριν από χρόνια, δεν φρόντισε η τότε δημοτική αρχή να προχωρήσει στην έκδοση περιβαλλοντικών όρων με αποτέλεσμα να μην ανανεωθεί η άδεια και να αρχίσουν οι περιπέτειες που ταλαιπωρούν μέχρι σήμερα τον δήμαρχο Μάρκο Κωβαίο. «Η δημοτική αρχή προσπάθησε να βρει ένα ευέλικτο τρόπο λειτουργία της μαρίνας μέχρι να βρει την άδεια» αναφέρει ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κ. Ροκονίδας. Μάλιστα για να γίνει πιο νομιμοφανές, ο δήμος Πάρου προχώρησε σε εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού και ύδρευσης ώστε να εισπράττει έσοδα από τα σκάφη χωρίς όμως να μπορεί να δοθεί αυτή η υπηρεσία.
Πλήρωσε τα… «σπασμένα» με παραίτηση του αντιδημάρχου
Επιφορτισμένος με την λειτουργία της μαρίνας ήταν ο αντιδήμαρχος Μανώλης Μαλαματένιος. Τα σκάφη που ελλιμενίζονταν πλήρωναν, ανάλογα με το μέγεθός, τους ποσά από 30-50 ευρώ/ημέρα. Το πρόβλημα είναι ότι λόγω μη ύπαρξης άδειας δεν ήταν εύκολο να ζητάς από τους ιδιοκτήτες των σκαφών τα συγκεκριμένα ποσά. Το θέμα «έσκασε» όταν ένα ιδιοκτήτης σκάφους αρνήθηκε να πληρώσει το ποσό που του αναλογούσε, ζητώντας μάλιστα το ΦΕΚ της άδειας της μαρίνας. «Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος» όμως. Εκτός όμως από το θέμα της νομιμοποίησης της είσπραξης των τελών ελλιμενισμού, υπήρξε και θέμα με τα χρήματα που εισπράχθηκαν. Αποτέλεσμα το θέμα να φτάσει στο δημοτικό συμβούλιο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος να παραιτηθεί υπό το βάρος καταγγελιών και σκανδάλου.
Η απάντηση του πρώην Αντιδημάρχου, Μανώλη Μαλαματένιου
«Σε συνέχεια του Δελτίου Τύπου του Δημάρχου περί της αποδοχής της παραίτησής μου από τη θέση του Αντιδημάρχου, θα ήθελα επιγραμματικά να αναφέρω τα ακόλουθα:
- Όλοι γνωρίζαμε και γνωρίζουμε ότι η «μαρίνα» της Νάουσας λειτουργούσε από τότε που φτιάχτηκε με προβλήματα νομιμότητας.
- Ως Αντιδήμαρχος, υπεύθυνος για την ακίνητη περιουσία του Δήμου Πάρου, προσπάθησα να λειτουργήσει η «μαρίνα» της Νάουσας ώστε ο Δήμος μας να μη χάνει έσοδα απ’ την ούτως ή άλλως λειτουργία της.
- Για τη λειτουργία της είχα πράξει όλες τις νόμιμες ενέργειες που προβλέπονται σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.
Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και αν χρειαστεί στα Ελληνικά Δικαστήρια».
Εξαιρετικά διαβλητές οι εισπράξεις για την μαρίνα Πάρου
Μετά τις καταγγελίες που έβαλαν «φωτιά» στο νησί, ο Σύλλογος Εργαζομένων Πάρου Αντιπάρου στηρίζει τους συναδέλφους της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Πάρου για τα στοιχεία που παραθέτουν, σχετικά με το Αγκυροβόλιο Τουριστικών Σκαφών στη Νάουσα, κατόπιν αυτοψίας που διενεργήθηκε στις 02/09/2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά φαίνεται, να εισπράττονταν τέλη ελλιμενισμού με τιμές που καθορίζονταν αυθαίρετα και κατά το δοκούν, χωρίς την έκδοση αποδείξεων είσπραξης. Ουσιαστικά διαπιστώθηκε ότι οι εισπράξεις στη μαρίνα της Νάουσας γίνονταν με εξαιρετικά διαβλητές και αμφιβόλου νομιμότητας διαδικασίες είσπραξης, με συνέπεια να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο (έως αδύνατο) να προσδιοριστεί το ποσό που οφείλονταν να προσκομιστεί στο Δήμο Πάρου και ως εκ τούτου είναι εξαιρετικά πιθανό κάποιοι να θησαύριζαν στην πλάτη του Παριανού λαού, που έχει πληρώσει για όλες αυτές τις εγκαταστάσεις. Αυτό που εγείρει πολλά ερωτηματικά είναι ποιος εισέπραττε αυτά τα χρήματα και με ποια δικαιοδοσία. Πιστεύουμε ότι ο Δήμος Πάρου θα πρέπει να προβεί στη μερική ανάκληση της υπ’ αριθ. 400/2021 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (ΑΔΑ: 6ΔΧΠΩΞΓ-ΒΤ7) σχετικά με τα τέλη ύδρευσης και ηλεκτροδότησης του αγκυροβολίου τουριστικών σκαφών της Νάουσας, και να μην πραγματοποιήσει οποιαδήποτε δαπάνη μέχρι την οριστική έκδοση της άδειας και του κανονισμού λειτουργίας της εν λόγω Μαρίνας. Αναμένουμε τις εξελίξεις και τις πολιτικές αποφάσεις με τις οποίες θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές για να λειτουργήσει ορθά, νόμιμα και επ’ ωφελεία του συνόλου, όχι μόνο η συγκεκριμένη εγκατάσταση, αλλά και το σύνολο της δημοτικής περιουσίας. Μέχρι τότε όσοι θέλουν να ιδιοποιούνται τη δημόσια περιουσία θα μας βρίσκουν απέναντι τους, αναφέρουν οι εργαζόμενο που βρέθηκαν εν μέσω «πυρών».
Μάρκος Κωβαίος: «Δεν γνώριζα τι είχε συμβεί»
Για τη Δημοτική μας αρχή, τα θέματα διαφάνειας αποτελούσαν ανέκαθεν ύψιστη προτεραιότητα. Γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή, αποφασίσαμε να μιλήσουμε ανοιχτά για το ζήτημα που προέκυψε με το καταφύγιο τουριστικών σκαφών στη Νάουσα. Η υπόθεση είναι σοβαρή, και πρέπει να διερευνηθεί με τη δέουσα προσοχή.
Σε ό,τι μας αφορά, ξεκαθαρίζω ότι ουδέποτε υπήρξε καμία διάθεση για συγκάλυψη. Αντίθετα, κινήσαμε τις σχετικές διαδικασίες άμεσα. Συγκεκριμένα, μόλις παρέλαβα το χαρτί από την Οικονομική Υπηρεσία και έλαβα γνώση της υπόθεσης, κάλεσα τους Αντιδημάρχους και τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης για να τους ενημερώσω για το θέμα. Ακολούθως, αφού συμβουλεύτηκα τον νομικό σύμβουλο του Δήμου, στείλαμε το ταχύτερο τον φάκελο στην Εισαγγελική Αρχή. Ενώ φυσικά, για το ίδιο ζήτημα, παραιτήθηκε και ο αρμόδιος για τη διαχείριση του, Αντιδήμαρχος Μανώλης Μαλαματένιος για ηθικούς λόγους. Θα κάνουμε τα πάντα, προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση με το καταφύγιο τουριστικών σκαφών στη Νάουσα. Δεν πρόκειται να αποκρύψουμε τίποτα, ούτε να κάνουμε τις διαδικασίες φύλλο και φτερό. Διέπονται από κανόνες, πρέπει να υπάρχει σοβαρή λογοδοσία. Η δουλειά μας εξάλλου δεν είναι να αποκρύπτουμε στοιχεία. Και δεν έχουμε να κρύψουμε κάτι.
Θέλω να είμαι σαφής. Δεν γνώριζα τι είχε συμβεί. Αυτό που έχει ωστόσο σημασία, είναι το εξής: Όποιος έχει την ευθύνη, να λογοδοτήσει και να υποστεί τις προβλεπόμενες συνέπειες. Και σε αυτή τη διαδικασία για την αναζήτηση της αλήθειας, δεν εξαιρείται κανείς, εμού συμπεριλαμβανομένου. Αυτή τη στιγμή όμως, είναι η ώρα της Δικαιοσύνης. Κι αυτό που μπορούμε να κάνουμε όλοι μας, είναι ό,τι στοιχεία έχουμε να τα καταθέσουμε στη Δικαιοσύνη, με σκοπό να διαλευκανθεί πλήρως η συγκεκριμένη υπόθεση.