HAPCO & DES: Η χώρα μας χάνει έσοδα από συνεδριακό τουρισμό ετησίως τουλάχιστον 1 δις ευρώ
Σε ένα εκ των ακρογωνιαίων λίθων ανάπτυξης του τουριστικού κλάδου έχει εξελιχθεί ο κλάδος του Συνεδριακού Τουρισμού και των Events στην Ελλάδα. Συμβάλλει σήμερα κατ΄ εκτίμηση με περισσότερο από 2,5 δις στην εθνική οικονομία, ποσό που δύναται μεσοπρόθεσμα υπό προϋποθέσεις να διπλασιασθεί.
Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Εκδηλώσεων και Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO & DES) υπογράμμισε ότι, διεθνώς οι προοπτικές είναι εξαιρετικά ευοίωνες αυτή την περίοδο και αν και εφόσον η πολιτεία ενσκήψει στην επίλυση ζωτικής σημασίας θεμάτων για τον κλάδο, διανοίγονται εξαιρετικές προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό και συνακόλουθα για την οικονομία της χώρας.
Όπως αναφέρθηκε, ετησίως η χώρα μας χάνει περισσότερα από 20 διεθνή επιστημονικά συνέδρια και περισσότερα από 100 εταιρικά / corporate events. Ουσιαστικά έχουμε απώλειες περισσότερων από 100.000 συνεδριακών επισκεπτών το χρόνο και πλέον των 50.000 επισκεπτών εταιρικών / corporate events ετησίως.
Σύμφωνα με διεθνή στοιχεία κατ΄ έτος στην Ελλάδα χάνεται ο τριπλάσιος τζίρος που θα μπορούσε να επιτευχθεί για τα διεθνή επιστημονικά συνέδρια και αντίστοιχα ο τριπλάσιος τζίρος που θα μπορούσε να επιτευχθεί για τα εταιρικά / corporate events. Ο κλάδος διαθέτει δυναμική που σε τζίρο δύναται να αγγίξει ακόμα και τα 6,5 δις δολάρια.
Επίσης όπως καταγράφηκε στα αποτελέσματα της ICCA (International Congress and Convention Association) που παρουσιάστηκαν πρόσφατα, η Αθήνα διατηρεί τη δυναμική της μεταξύ των σημαντικότερων συνεδριακών πόλεων, ενώ η Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε εντυπωσιακή άνοδο.
Ειδικότερα, η Ελλάδα βρίσκεται για το 2023 στη 16η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, από τη 13η το 2022 και αντίστοιχα στην 11η θέση στην Ευρώπη το 2023, από τη 10η το 2022. Η Αθήνα κατέχει την 15η θέση για το 2023, από την 8η θέση το 2022 και αντίστοιχα στην 11η θέση στην Ευρώπη το 2023, από 8η το 2022. Τέλος, η Θεσσαλονίκη ανέβηκε στην 42η θέση στον κόσμο το 2023, από 78η το 2022 και αντίστοιχα στην 26η στην Ευρώπη το 2023, από 51η το 2022.
Τα στοιχεία αυτά βέβαια, του διεθνούς οργανισμού ICCA αφορούν σε συγκεκριμένο είδος συνεδρίων, ένα μικρό ποσοστό του συνολικού εθνικού κλάδου και η κατάταξη οφείλεται κυρίως σε ιδιωτική πρωτοβουλία των μελών της HAPCO & DES αλλά και των αποτελεσματικών προσπαθειών της Greek Meetings Alliance, της συνέργειας μεταξύ HAPCO & DES, Athens Conventions and Visitors Bureau & Thessaloniki Convention Bureau. Δεν απεικονίζουν σε καμία περίπτωση την κατάταξη που θα άξιζε στη χώρα.
Η πρόεδρος του HAPCO & DES κα Σίσσυ Λυγνού σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας αλλά και τις προοπτικές που διανοίγονται για τον κλάδο τονίζει :
«Ο κλάδος των συνεδρίων και εκδηλώσεων δίνει τη λύση στην εποχικότητα και στον ποιοτικό τουρισμό. Ο χώρος οφείλει να υποστηριχθεί και να πλαισιωθεί από εθνική στρατηγική και στοχευμένη προβολή και σύμφωνα με το σχέδιο που έχουμε καταθέσει προς την πολιτεία. Είναι γεγονός ότι πλέον λόγω της έλλειψης των υποδομών αλλά και διαθεσιμότητας η χώρα μας χάνει έσοδα από Συνέδρια και Events που αγγίζουν ετησίως τουλάχιστον το 1 δις ευρώ. »
Επισημαίνεται ότι τα κύρια αιτήματα του HAPCO & DES προς την πολιτεία είναι τα εξής :
• Προβολή: Στοχευμένη προβολή, δημιουργία ειδικής καμπάνιας της συνεδριακής Ελλάδας (Meetings Industry) – Οργανωμένο σχέδιο προβολής σε εθνικό επίπεδο – και σε ό,τι αφορά στις διεθνείς συνεδριακές εκθέσεις, όπου η εικόνα της χώρας μπορεί να είναι πολύ καλύτερη.
• Αναγνώριση: Αναγνώριση και αξιοποίηση του σημαντικού ρόλου της βιομηχανίας συνεδρίων και εκδηλώσεων στην ανάκαμψη και ανάπτυξη της χώρας, αλλά και στη βιώσιμη ανάπτυξη και την μετάδοση γνώσης και τεχνογνωσίας.
• Υποδομές: Ευέλικτο, Βιώσιμο Συνεδριακό Κέντρο το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει διεθνές συνέδριο με χωρητικότητα 6.000 ατόμων και άνω. Ανάπτυξη υποδομών για κοινωνικές εκδηλώσεις και events άνω των 1.500 ατόμων. Ευελιξία στην χρήση των ιστορικώντόπων για events.
• Επιστροφή του ΦΠΑ: Για εκδηλώσεις συνδέσμων και εταιρειών του εξωτερικού, έτσι ώστε να καταστεί ο Συνεδριακός Τουρισμός της Ελλάδας ανταγωνιστικός έναντι των άλλων ευρωπαϊκών πόλεων.
• Εθνικό Convention Bureau – Ο κεντρικός λόγος δημιουργίας της Greek Meetings Alliance
• Δημιουργία Μητρώου Συνεδρίων: Απαραίτητο για την δημιουργία έγκυρων στατιστικών στοιχείων, που θα αναδεικνύουν τη δυναμική του κλάδου. Μητρώο διαθέτουν πολλές ευρωπαϊκές ανταγωνιστικές χώρες.
• Εκπόνηση Μελέτης: Συμβολή φορέων για την εκπόνηση μελέτης για την μέτρηση της συμβολής του MICE Τουρισμού στη χώρα, καθώς και ενεργή παρουσία σε στρατηγικές δράσεις προβολής. Σημαντικό εργαλείο που λείπει, σε σύγκριση με ανταγωνιστικές χώρες.
• Τιμές: Ρύθμιση τιμών διαμονής για εθνικά και διεθνή συνέδρια. Αύξηση του ορίου τιμής διαμονής ΕΟΦ/ΣΦΕΕ από το μέγιστο όριο των 150 ευρώ ανά διανυκτέρευση.
• Εκπαίδευση: Αναβάθμιση της Τουριστική εκπαίδευσης και της στοχευμένης εκπαίδευσης για event management.
• Διεκδίκηση Συνεδρίων & Εκδηλώσεων: Κρατική υποστήριξη στη διεκδίκηση διεθνών συνεδρίων και διοργανώσεων για τη χώρα.
• Βιώσιμη Ανάπτυξη: Ενίσχυση των δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης στο MICE.