Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία με ταυτόχρονο καλωσόρισμα στη συμφωνία των Πρεσπών απέδωσε ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιέρ Μοσκοβισί κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα. Ο ίδιος είχε συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, αλλά και με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αποπνέοντας αισιοδοξία για τη συνέχιση της πορείας, καθότι, όπως ανέφερε, έχει υπάρξει μετάβαση στην κανονικότητα.
«Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι τις επόμενες μέρες η ελληνική Βουλή θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα της χώρας γιατί είμαστε σε μια πολύ σημαντική περίοδο, είμαστε στο μονοπάτι της ανάπτυξης και η πολιτική σταθερότητα είναι πολύ σημαντική» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον σύντομο διάλογο που είχε με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών, σημειώνοντας «ότι θα ξεπεράσουμε τις πολιτικές δυσκολίες, όπως καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις οικονομικές δυσκολίες στο παρελθόν».
Διόρθωση Τσίπρα περί Βόρειας Μακεδονίας
Από την πλευρά του, ο Γάλλος επίτροπος είπε ότι η επίσκεψή του αφορά περισσότερο την οικονομία και ότι στις συναντήσεις που θα έχει με τους επικεφαλής του επιχειρηματικού και τραπεζικού τομέα το μήνυμά του είναι θετικό. «Γιατί βλέπουμε ότι η Ελλάδα τώρα προχωρά ως κανονικό μέλος στην Ευρωζώνη» τόνισε, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα και ο λαός της αξίζουν και δικαιούνται ένα πλήρες successs story».
Ο Ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε ότι η επίσκεψή του πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου και ότι γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή, εξηγώντας ότι δεν παρεμβαίνει σε καμία ψηφοφορία και πως είναι γνωστό ότι η Κομισιόν καλωσορίζει το γεγονός ότι υπάρχει συμφωνία για το ονοματολογικό, μεταχειριζόμενος τον όρο «Μακεδονία». Σε αυτή την αποστροφή, ο Αλέξης Τσίπρας παρατήρησε: «Αλλά την επόμενη φορά που θα είστε εδώ, είστε υποχρεωμένος να πείτε ‘Βόρεια Μακεδονία’, όχι ‘Μακεδονία’. Αυτό είναι το σημαντικότερο για εμάς».
Επιπλέον, και ερωτηθείς για το ονοματολογικό, απάντησε ότι δεν σχολιάζει την πολιτική κατάσταση. Για το θέμα της συμφωνίας καθαυτό τόνισε ότι η Επιτροπή αλλά και η Ε.Ε. και τα κράτη – μέλη συνολικά είναι υποστηρικτικοί και πιστεύουν ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και των γειτόνων της. Ανέφερε ότι είναι ένα ιστορικό επίτευγμα στρατηγικής σημασίας «και ελπίζουμε ότι η συμφωνία θα υποστηριχθεί και θα εφαρμοστεί».
Καλωσόρισμα στην κανονικότητα
“O ελληνικός λαός πλήρωσε βαρύ τίμημα θυσιών, για πολλές από τις οποίες δεν είχε ευθύνη» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος τον Πιέρ Μοσκοβισί. Μάλιστα, αναφέρθηκε στην πρόσφατη δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Γιούνκερ ότι «οι θεσμοί δεν επέδειξαν, κατά τις κρίσιμες ώρες, την αλληλεγγύη που έπρεπε προς την Ελλάδα», ενώ από την πλευρά του ο επίτροπος υποστήριξε ότι «ήταν λάθη τα οποία οφείλονταν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Την ίδια ώρα, “καλωσορίσαμε την προοδευτική μετάβαση της χώρας στην κανονικότητα” σχολίασε ο Πιέρ Μοσκοβισί μετά τη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τους υπουργούς Ευ. Τσακαλώτο, Έφη Αχτσιόγλου και Γιώργο Σταθάκη. Ακόμη, ο ίδιος τόνισε ότι ήταν σωστή απόφαση η μη περικοπή των συντάξεων, δεδομένου ότι δεν ήταν ούτε δίκαιες ούτε αναγκαίες οι περικοπές, προσθέτοντας πως «το πλεόνασμα άνω του 3,5% μας επέτρεψε να αποφύγουμε τις περικοπές».
Αποδέσμευση 750 εκατ. ευρώ με θετική αξιολόγηση
Αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις, δήλωσε ότι «προετοιμάσαμε την επόμενη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, η οποία είναι σημαντική. Είναι σημαντικό να τηρηθεί το μεταρρυθμιστικό μονοπάτι και να υπάρξει εφαρμογή σε πολλούς τομείς, όπως ο χρηματοπιστωτικός τομέας».
«Είναι σημαντικό να έχουμε θετική αξιολόγηση ώστε να αποδεσμευτούν τον Μάρτιο τα κέρδη από SMP’s – ANFA’s των 750 εκατ. ευρώ. Θα είναι δημοσιονομικά χρήσιμο και ένα καλό σήμα προόδου. Παράλληλα, χρειάζονται ισχυρά, αλλά συνετά κοινωνικά μέτρα».
Κληθείς να απαντήσει για τις 16 δράσεις που πρέπει να ολοκληρώσει η Ελλάδα, σημείωσε ότι «υπάρχει ακόμα δουλειά η οποία πρέπει να γίνει. Είμαστε σε καλό δρόμο και κοινός μας στόχος είναι να ολοκληρωθεί με επιτυχία».
Υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού η Κομισιόν
Ο Ευρωπαίος επίτροπος συμπλήρωσε ότι «συζητήσαμε τα πάντα, και για τα κόκκινα δάνεια, και για τον κατώτατο μισθό. Πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες λύσεις ώστε οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό να είναι οι ενδεδειγμένες, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την κατάσταση της οικονομίας, όσο και τα δεδομένα σε άλλες χώρες».
Επί του θέματος του κατώτατου μισθού, η Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε ότι η Κομισιόν είναι υπέρ της αύξησης, υποστηρίζει όμως ότι θα πρέπει να είναι προσεκτική και άρρηκτα συνδεδεμένες με την αύξηση της παραγωγικότητας, λαμβάνοντας υπόψη και την ανεργία. «Ενημέρωσα για την πρόταση της ειδικής επιτροπής του υπουργείου για αυξήσεις 5%-10% την οποία λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, από το 1995, οπότε υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί κατά 7% και η αγοραστική δύναμη των μισθών έχει μειωθεί κατά 4%».
Χωρίς περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια οι 120 δόσεις
Σε ό,τι αφορά τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη σε ταμεία, η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι θα αφορά τους πάντες. Διαχωριστική γραμμή οφειλών είναι η 31.12.2016 και θα υπάρξει γι’ αυτά επανυπολογισμός. Θα μπορούν όμως να ενταχθούν σε δόσεις και χρέη έως 31.12.2017 χωρίς επανυπολογισμό. Δεν θα υπάρχουν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη στη ρύθμιση, αλλά με βάση το ύψος του χρέους θα προσδιορίζεται το μέγιστο πλήθος των δόσεων.
Μέχρι Απρίλιο ο μηδενισμός εκκρεμών συντάξεων και εφάπαξ
Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στο θέμα των εκκρεμών συντάξεων. «Είμαστε κάτω από 40.000 για τις κύριες, κάτω από 40.000 για τις επικουρικές και κάτω από 16.000 για τα εφάπαξ. Υπολογίζεται ότι έως τον Απρίλιο θα έχουν εξοφληθεί στο σύνολό τους».
avgi.gr