Εικόνες, χοροί, τραγούδια και εκπλήξεις φόρτισαν συναισθηματικά το κοινό που είχε την τύχη να παρακολουθήσει αυτή την ξεχωριστή εκδήλωση.
Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και διάχυτης συγκίνησης στο Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης παρουσιάστηκε το πρώτο βιβλίο του μοναδικού και αγαπητού Χοροδιδασκάλου Νίκου Σολάρη, με θέμα της μουσικοχορευτική παράδοση της Σύρου. Το επιβλητικό Θέατρο Απόλλων αποδείχτηκε μικρό και γέμισε ασφυκτικά εξαντλώντας και την τελευταία θέση προκειμένου να δώσουν το παρών σε μια ιστορική μέρα τόσο για τον κ. Σολάρη όσο και για το νησί της Σύρου. Ένα βιβλίο κόσμημα για την πολιτιστική κληρονομιά της Πρωτεύουσας των Κυκλάδων, βάζοντας κι ένα τέλος σε όσους έλεγαν ότι η Σύρος δεν είχε παράδοση, χορούς τραγούδια κλπ.
Έχοντας εμπνευστεί από πραγματικές ιστορίες, αφηγήσεις και καταγραφές ετών ο κος Σολάρης, άγγιξε τον κάθε θεατή, συγκίνησε, συγκινήθηκε αλλά και καταχειροκροτήθηκε! Μια βραδιά με πολλές εκπλήξεις, βραβεύσεις. Παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από την παραδοσιακή ορχήστρα που έχει πάντα στο πλευρό του.
Η βραδιά ξεκίνησε με ένα χορό που έχει αγαπήσει τόσο πολύ ο ίδιος, αλλά και ένα χορό που χορεύει τόσο χαρακτηριστικά, υποδυόμενος τον «σακατεμένο» μηχανικό, δηλαδή τον «πιασμένο» σφουγγαρά δύτη, που βουτούσε με ειδική στεγανού τύπου υποβρύχια στολή για το υδάτινο θαλάσσιο περιβάλλον το λεγόμενο «σκάφανδρο» για να αλιεύσει τα σπάνια και πολύτιμα σφουγγάρια, που πολλές φορές απόβαιναν εκδικητικά για την σωματική του υγεία. Η ημιπαράλυση ήταν μια συνηθισμένη νόσος των δυτών και ειδικά στην Κάλυμνο, που όπως είναι γνωστό έχει μια μεγάλη παράδοση με τους σφουγγαράδες.
Κάπως έτσι, με μόχθο , δυσκολίες ξεκίνησε και ιστορία του Νίκου Σολάρη, οποίος δούλεψε σκληρά για να φτάσει μέχρι και σήμερα με μια μακροχρόνια έρευνα την οποία θα μεταλαμπαδεύσει σε όλους τους Συριανούς και μη σε όλο τον κόσμο.
Στην συνέχεια η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης βράβευσε το Νίκο Σολάρη για την 50η επέτειο που εορτάζει φέτος ως χοροδιδάσκαλος, απονέμοντας του αναμνηστική πλακέτα.
Τιμήθηκε ο ανιδιοτελής εργάτης του πολιτισμού μας, ο ακούραστος συλλέκτης θησαυρισμάτων γνώσης, ο προστάτης της παράδοσης, ο εμψυχωτής των μαθητών, ο αξεπέραστος δημιουργός λαογραφικής ύλης και ο άνθρωπος που έχει έφερε ξανά στην επιφάνεια ήθη, έθιμα, χορούς, τραγούδια της περιοχής μας, ο επι 50χρόνια δάσκαλος των δασκάλων που σαγηνεύει μικρούς και μεγάλους και ο πολυβραβευμένος απο 13 συλλόγους και φορείς για την προσφορά του.
Η βράβευση έγινε για τη σημαντική προσφορά του στο χώρο του πολιτισμού και ιδιαίτερα για το πλούσιο έργο του στη διάσωση και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Ακολούθησε, η παρουσίαση του βιβλίου από τους δύο συνομιλητές του την πρώην μαθήτρια του, φίλη και κουμπάρα Μαριέλλα Δάσκου η οποία ταξίδεψε από την Θεσσαλονίκη προκειμένου να βρεθεί σε αυτή την σημαντικό στιγμή του Νίκου Σολάρη.
Για το ξεχωριστό, διαλεχτό βιβλίο, αλλά και για πως το προσέγγισε ο κος Σολάρης, μίλησε ο δικηγόρος Θάνος Θραψιάδης.
Την παρουσίαση πλαισίωσαν και έντυσαν… καλλιτεχνικά περισσότεροι από 60 χορευτές του Παραδοσιακού εργαστηρίου Σύρου ΑΡΩΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ που χόρεψαν μερικούς από τους χορούς της Σύρου, δίνοντας μια γεύση στους θεατές.
Ο κος Νίκος είναι ένας εμπνευσμένος δάσκαλος πρότυπο παιδαγωγού και ανθρώπου, είναι γλαφυρός ομιλητής, πιστός χριστιανός, οπλισμένος με παιδαγωγική αγάπη, με πνεύμα συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και αξιοπρέπειας, καλλιεργώντας εκατοντάδες παιδικές συνειδήσεις.
Οι εκπλήξεις και η συγκίνηση ήταν διάχυτη έως και στο τέλος της εκδήλωσης καθώς άλλη μια βράβευση τον περίμενε, αυτή τη φορά από το Μπαμπη Κουλούρα και τον πολιτιστικό σύλλογο άνω Σύρου, αλλά και δώρα που δέχτηκε από τους μαθητές του, ως εκτίμηση για ότι τους έχει προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως το βιβλίο με την μουσικοχορευτική παράδοση της Σύρου, ο κος Σολάρης Νίκος το αφιέρωσε σε μια ΚΥΡΙΑ, που την αισθάνεται δεύτερη του μητέρα, αλλα τα συναισθήματα είναι αμοιβαία καθώς σε παρέμβαση της, δήλωσε ότι αν είχε ένα παιδί θα ήθελε να είναι σαν τον Νίκο Σολαρη, τίμιο, εργατικό και άνθρωπο. Φυσικά αναφερόμαστε στην επίτιμη πρόεδρο του Λυκείου των Ελληνίδων Σύρου, κα Ματίνα Παπαδοπουλου.
Ακολούθησαν φωτογραφίες και γνωριμία με το ενδιαφέρον βιβλίο του κ. Σολάρη που οι θεατές έσπευσαν να το γνωρίσουν!
Τον ευχαριστούμε για το ανεπανάληπτο έργο του και τη σημαντική και πολυετή προσφορά του. Του ευχόμαστε να είναι υγιής, γερός και δυνατός και να ανακαλύπτει καινούριες ιστορίες και νέα στοιχεία της παράδοσης μας για πολλά ακόμα χρόνια και να μας τα φανερώνει με τον δικό του απαράμιλλο τρόπο και σε νέα βιβλία.