Ίδρυμα Στήριξης Κέντρου Υγείας-Νοσοκομείου Νάξου: Σαράντα χρόνια ουσιαστικής παρουσίας και προσφοράς
Το Ίδρυμα Στήριξης του Κέντρου Υγείας – Γενικού Νοσοκομείου (ΙΣΚΥΝΝ) ιδρύθηκε το 1984 με Προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ 854/τ. Β΄/6 Δεκεμβρίου 1984), εδρεύει στην Πόλη της Νάξου και αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ.
Οι σκοποί του Ιδρύματος είναι:
α) Η ολόπλευρη υποστήριξη για την ανέγερση, τον εξοπλισμό, τη στελέχωση, την άρτια λειτουργία και την παραπέρα επέκταση του Κέντρου Υγείας – Νοσοκομείου Νάξου
β) Η συμπαράσταση με κάθε νόμιμο μέσο και τρόπο σε κάθε πρόβλημα που έχει σχέση με την υγεία του λαού της νήσου Νάξου
γ) Επιπλέον, και εφόσον υπάρχουν οικονομικές δυνατότητες, το ίδρυμα δημιουργεί, στηρίζει και χρηματοδοτεί άλλα κοινωφελή έργα στην πόλη της Νάξου ή και γενικότερα στο νησί της Νάξου, τα οποία έχουν σχέση με την υγεία των κατοίκων του νησιού.
Η ίδρυση του ΙΣΚΥΝΝ
Το Ίδρυμα αποτελεί την υλοποίηση της ιδέας του π. Βουλευτή Κυκλάδων και π. Υφυπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Νικολάου Ι. Λεβογιάννη, ο οποίος συνέταξε και το αρχικό σχέδιο του καταστατικού του.
Ιδρυτικά μέλη του είναι τα Νομικά Πρόσωπα και οι μαζικότεροι φορείς της Νάξου και συγκεκριμένα τα εξής:
1) Δήμος Νάξου, 2) Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΕΓΣ) Νάξου, 3) Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρία (ΑΝΕ) Νάξου ΑΕ, 4) Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων (ΟΝΑΣ), 5) Σύλλογος Εμποροεπαγγελματιών – Βιοτεχνών Νάξου, 6) Εξωραϊστικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Νάξου, 7) Κοινότητα Φιλωτίου Νάξου, 8) Διδασκαλικός Σύλλογος Νάξου 9) Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου – Λυκείου Νάξου, 10) Σύλλογος Χωραϊτών Νάξου, 11) Ένωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Νάξου.
Φορείς που εκπροσωπούνται σήμερα στο Διοικητικό Συμβούλιο
Το Ίδρυμα διοικείται από ενδεκαμελές (11) Διοικητικό Συμβούλιο με τριετή θητεία. Σήμερα το Δ.Σ. συγκροτείται από εκπροσώπους των νομικών προσώπων – φορέων:
1) Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (3), 2) Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου ΑΕ (1)
3) Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων – ΟΝΑΣ (1), 4) Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Νάξου (1), 5) Σωματείο Εργαζομένων Τομέα Υγείας Νομού Κυκλάδων (ΣΕΤΥΝΟΚ) (1), 6) Σύλλογος Χωραϊτών Νάξου (1), 7) Σύλλογος Γυναικών Νάξου(1), 8) Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων (1), 9) Σύλλογος «Εθελοντική Αιμοδοσία Νάξου» (1).
*(Σε παρένθεση ο αριθμός των εκπροσώπων στο Δ.Σ. κάθε φορέα).
Οι πόροι του Ιδρύματος
Οι πόροι του Ιδρύματος είναι η κάθε εισφορά φυσικού και νομικού προσώπου, αλλά κυρίως τα έσοδα από την αξιοποίηση των ακινήτων του, τέσσερα καταστήματα και ένας αύλειος χώρος, στη συμβολή των οδών Σωκράτη Παπαβασιλείου και Αριστείδη Πρωτοπαπαδάκη, στη θέση «Πηγαδάκια», της Πόλης της Νάξου.
Η ακίνητη αυτή περιουσία περιήλθε στο Ίδρυμα βάσει της με αριθμό 5.515/3.8.1983, δημόσιας διαθήκης, του αειμνήστου Σταματίου Ι. Λαμπαδάκη (Χαλκί 1898- Νάξος 1984).
Σαράντα χρόνια ουσιαστικής παρουσίας και προσφοράς
Στην σαραντάχρονη παρουσία του το Ίδρυμα έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό δωρεών, εισφορών, που γενναιόδωρα πρόσφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν οι Ναξιώτες, στο όραμα της δημιουργίας στη Νάξο ενός σύγχρονου νοσοκομείου. Στα πλαίσια αυτά έχει ενισχύσει και στηρίξει πολύπλευρα το Κέντρο Υγείας, το Νοσοκομείο και τις αποκεντρωμένες μονάδες του.
• Έχει στελεχώσει με δικές του δαπάνες το Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου με δεκάδες προσωπικό ορισμένου χρόνου (νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό, παραϊατρικό προσωπικό, νυχτοφύλακες, κηπουρούς, καθαρίστριες).
• Έχει διαθέσει εξοπλισμό ιατρικό και ξενοδοχειακό στα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΠΙ) και τα Περιφερειακά του νησιού.
• Έχει προμηθεύσει και εγκαταστήσει μεγάλο αριθμό ιατρικών μηχανημάτων (μαστογράφο, υπερηχογράφο, βιοχημικό αναλυτή, μικροβιολογικό αναλυτή, καρδιογράφους, συσκευή κρυοπηξίας, κ.ά.), έχει συντηρήσει και υποστηρίξει τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, έχει προμηθεύσει επανειλημμένα αναλώσιμα υλικά, στολές, κλινοσκεπάσματα και έπιπλα.
• Έχει συνδράμει οικονομικά σε πλήθος παροχών (εφημερίες, υπερωρίες, μεταφορικά, ταχυδρομικά κ.α.)
• Καθοριστική υπήρξε η συμβολή του στην έναρξη και λειτουργία, της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ), με τη χρηματοδότηση επί διετία της μισθοδοσίας του νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και με τη αγορά αναλώσιμων υλικών.
• Πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Αστικής ΜΚΟ εταιρείας «Θησέας Κυκλάδων» για την καταπολέμηση των εξαρτησιογόνων ουσιών.
• Το μεγαλύτερο επίτευγμά του Ιδρύματος είναι η δημιουργία της «Τράπεζας Αίματος των Ναξίων», η οποία λειτουργεί στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων» και έχει μέχρι σήμερα εξυπηρετήσει εκατοντάδες Ναξιώτες, με χιλιάδες μονάδες αίματος.
Δήλωση του πρώην Βουλευτή Νίκου Λεβογιάννη για το Ίδρυμα Στήριξης
«Επιβάλλεται η ένταξη στη δύναμη του Ιδρύματος των σημερινών μαζικών φορέων που υπάρχουν και δρουν στο νησί.
Στις σημερινές κοινωνικές συνθήκες και με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η Υγεία, το ύψιστο αυτό δημόσιο αγαθό, ιδιωτικοποιείται, οι δημόσιες δομές υγείας, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, υποβαθμίζονται και απαξιώνονται καθημερινά, ώστε αυτά να «πέσουν» σαν ώριμα φρούτα και να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος να περάσει μέσα σε αυτά επίσημα ο ιδιωτικός τομέας.
Το πρόβλημα διογκώνεται καθημερινά στα νησιά, λόγω και των ιδιαιτεροτήτων της νησιωτικότητας, τις οποίες αγνοεί η κυβέρνηση, όπως και τον συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτό θεσμό.
Το Ίδρυμα Στήριξης, στην κρίσιμη αυτή περίοδο πρέπει να ενδυναμωθεί με την ένταξη στα μέλη και στη Διοίκησή του όλων των σημερινών μαζικών φορέων της Νάξου, που, εκ της θέσης και του ρόλου τους, έχουν ισχυρή παρουσία στη ναξιακή κοινωνία, σε σχέση με εκείνους που υπήρχαν πριν από σαράντα χρόνια, πολλοί από τους οποίους δεν υπάρχουν πλέον.
Δεν μπορεί να απουσιάζουν σήμερα από τη διοίκηση του Ιδρύματος εκπρόσωποι του αιρετού Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, του Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου, του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, του Συλλόγου Μηχανικών Νάξου, της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου, του Συλλόγου Μαζικής Εστίασης Νάξου, των Αθλητικών Συλλόγων Νάξου.
Το Δ.Σ. του Ιδρύματος πρέπει να κινήσει άμεσα τις νομικές διαδικασίες που προβλέπονται, ώστε να τροποποιηθεί το καταστατικό του και να ενταχθούν σε αυτό οι παραπάνω μαζικοί φορείς και όποιοι άλλοι ενδεχομένως υπάρχουν».
Νίκος Λεβογιάννης