Ιωάννης Γαβριήλ, Πρόεδρος Ε.Ι.Ν.ΝΟ.Σ.: Χωρίς γενικό χειρουργό για μέρες το νοσοκομείο Σύρου
Αναρωτιέται κανείς αν ένα νοσοκομείο χωρίς χειρουργούς για ορισμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να λέγεται νοσηλευτικό ίδρυμα. Και όμως συνέβη στο μοναδικό δευτεροβάθμιας φροντίδας νοσοκομείο της Σύρου. Οι τρεις χειρουργοί έχουν αναρρωτική άδεια. Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο πρόεδρος της Ε.Ι.Ν.ΝΟ.Σ. τονίζει ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι τραγική. «Καλούμε έναν γιατρό ιδιώτη για να κάνει χειρουργικές πράξεις» τονίζει ο Ιωάννης Γαβριήλ. Την ίδια στιγμή οι συνταξιοδοτήσεις προκαλούν τεράστια κενά στις κλινικές του νοσοκομείου. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, τόσο των εργαζομένων όσο και της Διοίκησης του Νοσοκομείου, προς τη 2η ΔΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας, η υποστελέχωση παραμένει.
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας, κύριε Γαβριήλ από το γεγονός ότι το νοσοκομείο της Σύρου, όπως και τα περισσότερα ιδρύματα της χώρας, είναι υποστελεχωμένα. Εδώ μιλάμε για μια νησιωτική περιοχή, για το βασικό νοσοκομείο των Κυκλάδων και σε μία περίοδο που είναι δύσκολη για όλους τους εργαζόμενους, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, επειδή ξεκινά ο τουρισμός.
Κε Δεμερτζή , η μεγαλύτερη βιομηχανία της Ελλάδας είναι ο τουρισμός. Οι Κυκλάδες κάθε έτος δέχονται εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου και η Σύρος είναι το μοναδικό δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο για να υποδεχθεί τυχόν νοσούντες ασθενείς.Η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Τα τελευταία τρία χρόνια που εγώ βρίσκομαι στη δύση της καριέρας μου, διαπιστώνω μια ζοφερή τάση να επικρατεί σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδος. Μετά μάλιστα από την ψήφιση εκ μέρους της κυβέρνησης κανόνων που διέλυσαν την ψυχή του ΕΣΥ. Διότι στο ΕΣΥ ίσχυε η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση. Ψηφίζοντας όμως ότι οι ιδιώτες ιατροί μπορούν να μπαίνουν στα νοσοκομεία, και οι ελλειπέστατοι πλέον γιατροί του ΕΣΥ εφόσον εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους εντός των νοσοκομείων, μπορούν να βγαίνουν και να κάνουν ιατρείο εκτός νοσοκομείου. Εκμηδένισαν το ΕΣΥ. Εμείς έχουμε τραγικές καταστάσεις. Δεν ξέρω αν έχετε ακούσει τώρα τελευταία ότι έτυχε να αρρωστήσουν και οι τρείς Επιμελητές χειρουργοί που διαθέτει το νοσοκομείο, οι οποίοι βρίσκονται στο νησί δύο με τρία χρόνια τώρα, και αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο βρίσκεται χωρίς γενικό χειρουργό. Φανταστείτε τι σημαίνει όχι μόνο για το νησί της Σύρου, αλλά για όλες τις Κυκλάδες, εάν οποιοδήποτε επείγον περιστατικό που είναι κάτι σύνηθες, έρθει στο νοσοκομείο της Σύρου.
Ο διοικητής του νοσοκομείου, κάλεσε βέβαια έναν ιδιώτη γιατρό, ο οποίος πρώτα υπηρετούσε στο νοσοκομείο της Σύρου και πραγματικά είναι μια λύση ανάγκης αυτό. Αλλά φανταστείτε αυτή τη στιγμή ένας ιδιώτης ιατρός
ο οποίος έχει συνταξιοδοτηθεί να πρέπει να κληθεί από τους λίγους εναπομείναντες ειδικευόμενους γιατρούς εφημερίας για να έρθει μέσα στο νοσοκομείο, να κάνει οποιαδήποτε χειρουργική πράξη.
Μου φαίνεται αδιανόητο αυτό που λέτε κύριε Γαβριήλ. Εχει φτάσει αυτό πέρα από τον κ. Ζουλουφό που έκανε μία προσπάθεια για να φέρει κάποιον ιδιώτη; Αυτό το ζήτημα έχει φτάσει και πιο ψηλά; Στο υπουργείο;
Οπωσδήποτε θα το έχουν πει και στο υπουργείο και στη 2η ΥΠΕ, στον διοικητή τον κύριο Ροΐλό. Γι αυτό είμαι σίγουρος και ελπίζω πραγματικά να κάνουν κάποιες ενέργειες, γιατί όπως καταλαβαίνετε αυτή δεν είναι λύση. Γνωρίζω δε ότι ο ένας από τους γιατρούς μας θα λείψει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί έχει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ένας δεύτερος χειρουργός βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια, και ο τρίτος βρίσκεται στην Αθήνα επίσης με αναρρωτική άδεια. Βέβαια για να είμαι και πιο σωστός, υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα . Οι δύο από τους τρεις χειρουργούς δυστυχώς, όπως καταλαβαίνετε με την έγκριση της διοίκησης του νοσοκομείου, βρίσκονται στο νοσοκομείο το μισό μήνα , με εφημέρευση συνεχών ημερών και εκ των υστέρων συνεχών ρεπό- άδειες. Το αποτέλεσμα είναι για 15 ημέρες να εφημερεύουν οι δύο εκ των τριών και τις υπόλοιπες ημέρες του μήνα ο τρίτος χωρίς μάλιστα στο πρόγραμμα εφημέρευσης υποστήριξης δεύτερου εφημερεύοντος ειδικού χειρουργού και αρκετές ημέρες και ειδικευόμενου γιατρού. Να εξηγήσουμε όμως ότι για την εύρυθμη λειτουργία του χειρουργικού τμήματος , είναι απαραίτητη η καθημερινή παρουσία δύο ειδικών χειρουργών . Η Ε.Ι.Ν.ΝΟ.Σ. έχει καταγγείλει δε την επίσημη απουσία Διευθυντή χειρουργού , απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του τμήματος .
Αυτά δηλαδή δεν είναι λύση. Πραγματικά. Επειδή υπήρξε και μια δήλωση από το αρμόδιο υπουργείο και τον ίδιο τον Υπουργό ότι πριμοδοτούνται με 1.800 ευρώ οι γιατροί για να έρθουν στα νοσοκομεία των νησιών μας και στέγη, υπάρχει διάθεση γιατρών να έρθουν να καλύψουν θέσεις; Γιατί από τις 800 περίπου μάθαμε ότι μόνο 5-6 θα καλυφθούν στις Κυκλάδες.
Από τις 870 θέσεις που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, ο κύριος Πλεύρης, δυστυχώς δεν υπάρχει ούτε μία θέση για το νοσοκομείο της Σύρου. Εμείς γράψαμε στον διοικητή του νοσοκομείου τον κύριο Ζουλουφό, μήπως μπορούμε να προβούμε σε κάποια ενέργεια ώστε έστω και στο «και πέντε» εάν μπορεί κάποιος να έρθει. Ο κύριος Ζουλουφός, έχει κάνει προσπάθειες μέχρι τώρα. Υπάρχουν νομίζω στη Νάξο και σε κάποια άλλα νησιά. Επιπλέον υπήρχε και ένα πρόγραμμα που προέβλεπε για τους τελειόφοιτους της Ιατρικής να μπορούν να κάνουν ένα είδος stage, αν θέλετε, στα νοσοκομεία. Δυστυχώς ούτε σε αυτό το πρόγραμμα δεν συμπεριλαμβάνεται η Σύρος. Ξέρετε σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία, η πρώτη επαφή του κάθε ασθενούς είναι με τους ειδικευόμενους. Στο νοσοκομείο της Σύρου, στον χειρουργικό τομέα, από τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο βρισκόμαστε με έλλειψη ειδικευομένων. Ο ειδικευόμενος της χειρουργικής είναι ειδικευόμενος ολόκληρου του χειρουργικού τομέα. Είναι εκείνος ο οποίος έρχεται σε επαφή με τον ασθενή και άμεσα καλεί τον ιατρό της όποιας ειδικότητας χρειάζεται. Αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο, υπάρχει δυστυχώς ένας ειδικευόμενος, ένας ιατρός γενικής ιατρικής που κάνει μέρος της ειδικότητάς του και ένας Φυσίατρος ( εκτελών εφημερίες χειρουργικού τομέα). Αυτοί οι γιατροί για το μήνα Μάρτιο έχουν συμπληρώσει τις εφημερίες που τους αναλογούν και εδέχθησαν “εντέλλεσθε” από τη διοίκηση για τις τελευταίες 4 ημέρες του Μάρτη να εφημερεύσουν επιπλέον , ώστε να καλέσουν του ιδιώτη χειρουργό οσάκις χρειασθεί. Η κατάσταση είναι τραγική, όπως καταλαβαίνετε.
Πώς θα πρέπει να αισθάνονται τόσο οι κάτοικοι της Σύρου αλλά και γενικότερα των Κυκλάδων για τις παροχές υγείας; Προφανώς ως επιστήμονας εσείς κάνετε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό, αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν και ανθρώπινες αντοχές.
Αυτό είναι γεγονός. Να φανταστείτε ότι οι περισσότερες κλινικές λόγω της υποστελέχωσης, όπως παραδείγματος χάρη η δική μου κλινική, η Ουρολογική, αποτελείται από δύο ιατρούς, τον διευθυντή και τον επιμελητή. Ο διευθυντής βάσει νομοθεσίας κάνει επτά εφημερίες, ο δε επιμελητής καλύπτει με έντεκα εφημερίες. Σημαίνει ότι για να καλύψουμε τις υπόλοιπες ημέρες του μήνα ενεργοποιούνται οι λεγόμενες πρόσθετες εφημερίες. Αυτές έχουν να πληρωθούν από πέρυσι το καλοκαίρι. Και μάλιστα τώρα τελευταία μας είπαν ότι δεν υπάρχει και χρηματοδότηση για να πληρωθούν αυτές οι εφημερίες. Δυστυχώς έχουμε βάλει πλάτες όλο αυτό το χρονικό διάστημα για να μη μείνει ποτέ κανένας παραπονούμενος, κανένας ασθενής σε κίνδυνο. Αλλά έως πότε θα πάει αυτή η κατάσταση της Ελλάδας; Η τραγικότερη κατάσταση του νοσοκομείου είναι κυρίως στις δύο κλινικές, οι οποίες είναι εκείνες που επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος, η παθολογική κλινική και η χειρουργική. Η χειρουργική κανονικά έπρεπε να έχει πέντε ειδικούς. Στην παθολογική αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερις παθολόγοι, τρείς διευθυντές και ένας επιμελητής Β΄. ,χωρίς συντονιστή διευθυντή με ότι αυτό συνεπάγεται . Σε λίγο χρονικό διάστημα αναμένεται η αποχώρηση της μοναδικής δερματολόγου, της μοναδικής παθολογοανατόμου , ενός εκ των δύο νεφρολόγων , ενός Γενικού γιατρού, καθώς και των δύο παρατασιακών γιατρών καρδιολογίας και αναισθησιολογίας . Εναπομείναντες αναισθησιολόγοι δύο που εκτελούν και χρέη ιπτάμενου πληρώματος ΕΚΑΒ. Επιπλέον στο δευτεροβάθμιο νοσοκομείο Σύρου δεν υπάρχει ψυχίατρος, δεν υπάρχει νευρολόγος. Δεν ξέρω, πραγματικά είναι μια δυσάρεστη κατάσταση.