Η Ίος με το CALILO ταξίδεψε στο TEDxATHENS προβάλλοντας το νιώτικο βιώσιμο τουριστικό προϊόν
Το καλοκαίρι έφτασε και τα ελληνικά νησιά προετοιμάζονται πυρετωδώς να καλωσορίσουν την θερινή περίοδο με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η Ελλάδα είναι μια χώρα άρρηκτα συνδεδεμένη με το καλοκαίρι καθώς εκείνη την περίοδο η ομορφιά των πολυάριθμων νησιών της αναδεικνύεται με έναν μοναδικά φυσικό τρόπο. Οι καταγάλανες παραλίες, τα γραφικά σοκάκια, και οι καλοκαιρινές μυρωδιές ξεπροβάλλουν τους καλοκαιρινούς μήνες προσελκύοντας όλο και περισσότερο κόσμο. Ο πιο διάσημος και χαρακτηριστικά καλοκαιρινός προορισμός της χώρας είναι οι Κυκλάδες, με την άγρια και συνάμα επιβλητική ομορφιά που αποτελεί πόλο έλξης για εκατοντάδες τουρίστες, αλλά και ντόπιους.
Μαζί με όλα τα όμορφα στοιχεία που συνοδεύουν το καλοκαίρι υπάρχουν και ζητήματα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, όπως ο υπερτουρισμός. Ο υπέρογκος αριθμός επισκεπτών που συγκεντρώνεται κάθε καλοκαίρι σε ορισμένα ελληνικά νησιά, εγκυμονεί κινδύνους, όπως η αλλοίωση της ομορφιάς τους με την καταστροφή του φυσικού πλούτου, η υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος με την παροχή χαμηλότερης ποιότητας υπηρεσιών.
Με αφορμή την ανάγκη για την προστασία των ελληνικών νησιών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και την προώθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 28 Μαΐου στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο του TEDxATHENS σχετική συζήτηση μεταξύ ειδικών του τουρισμού στο πάνελ «Sustainability at the forefront of Hospitality».
Στο πάνελ ανάμεσα στους ομιλητές ήταν η Διευθύντρια Στρατηγικής Ανάπτυξης και Δημοσίων Σχέσεων του Ομίλου CALILO, του πρωτοπόρου τουριστικού Ομίλου που δραστηριοποιείται στην Ίο, υλοποιώντας στρατηγικές επενδύσεις βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, κ. Έρικα Μιχαλοπούλου, η οποία τόνισε τη σημασία της διάστασης της βιωσιμότητας στην ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. Ο Όμιλος Calilo εστιάζει στη δημιουργία σύγχρονων, φιλικών προς το περιβάλλον υποδομών με χαμηλό συντελεστή δόμησης, αξιοποιώντας μόνο το 1% της γης που βρίσκεται στην ιδιοκτησία του, παρ’ ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπεται η αξιοποίηση του 10%.
Η κ. Μιχαλοπούλου, η οποία ανήκει στην πολύ νέα γενιά της ελληνικής ξενοδοχίας, παρουσίασε το πλάνο δράσεων εταιρικής υπευθυνότητας που πραγματοποιεί ο Όμιλος στο νησί με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της τοπικής κοινωνίας και του τρόπου ζωής των κατοίκων της. Η ανακύκλωση του νερού στις υποδομές του, η μείωση της χρήσης πλαστικού κατά 30% σε όλη του την εφοδιαστική αλυσίδα, με μελλοντικό στόχο τη μετατροπή της Ίου σε Zero Plastic νησί, οι δενδροφυτεύσεις για την ενίσχυση του πρασίνου και η δημιουργία καταφυγίου ιπποειδών, αποτελούν μερικές μόνο από τις δράσεις του Ομίλου, που στοχεύουν στο να αναδειχθεί ο φυσικός πλούτος της Ίου και να λειτουργήσει ως παράδειγμα τουριστικής ανάπτυξης για τα υπόλοιπα κυκλαδονήσια.
Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης η κ. Κωνσταντίνα Κοτταρίδη, Οικονομολόγος και Καθηγήτρια στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πειραιώς και ο Δρ. Βαρελάς Σωτήριος, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, καθώς και ο Κωνσταντίνος Ζήκος, πρώην Πρόεδρος του ΕΟΤ και Αντιπρόεδρος του Ομίλου Hotel Brain. Η κ. Κοτταρίδη τόνισε το νομοθετικό κενό της Ελλάδας σε σχέση με την εκπαίδευση στον κλάδο των τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά και την ανάγκη για σωστές υποδομές. Ο κ. Βαρελάς έστρεψε την προσοχή στο ρόλο του επισκέπτη, ο οποίος θα πρέπει «να σέβεται, να προσαρμόζεται και να συμμορφώνεται με τις ανάγκες του τόπου», δίνοντας παραδείγματα management προορισμών. Ο κ. Ζήκος, και σε ρόλο συντονιστή του πάνελ με κατατοπιστικές αναφορές σε γεγονότα, επισήμανε την ανάγκη για συνεργασία των επιχειρήσεων με το κράτος για έναν πραγματικά βιώσιμο τουρισμό. Το αποτέλεσμα: πολύτιμη νέα γνώση και καινοτόμος έρευνα στον τομέα συζήτησης, μαζί με το συμπέρασμα όλων πως: η βιωσιμότητα είναι θέμα ευζωίας.
Άλλωστε, όπως δήλωσε η κ. Μιχαλοπούλου, στόχος του Ομίλου είναι «όποια δράση αναλάβουμε να είναι φιλική προς το περιβάλλον και την εξέλιξη του τόπου μας, χωρίς φυσικά να αλλοιώνεται ο φυσικός πλούτος του νησιού». Ο Όμιλος επικεντρώνεται σε καινοτόμες προτάσεις προκειμένου να ενισχύσει την τοπική οικονομία της Ίου αναβαθμίζοντας την εικόνα της, με απώτερο σκοπό τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί βασική μέριμνα προκειμένου να αναδείξει την αυθεντική πλευρά και ιστορία της Ίου στους επισκέπτες καθώς και το υψηλό βιοτικό επίπεδο ζωής των κατοίκων της Ίου. «Η φιλοσοφία της οικογένειάς μας, οδήγησε στην επιλογή να αξιοποιήσουμε μόνο το 1% της γης που βρίσκεται στην ιδιοκτησία μας και να προστατεύσουμε το υπόλοιπο. Αυτό που θέλουμε είναι να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ένα τουριστικό προϊόν που να είναι πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης με υψηλής ποιότητας προδιαγραφές και περιορισμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα», κατέληξε η κ. Μιχαλοπούλου.