«Τα πιο συνηθισμένα αντικείμενα που ανασύρουμε από το βυθό της θάλασσας είναι τα πλαστικά μιας χρήσης κι από τους παράκτιους καθαρισμούς, οι γόπες των τσιγάρων», τόνισε μιλώντας στο σταθμό της πόλης η ιδρύτρια της «All For Blue» και Χρυσή Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Υποβρύχιας Σκοποβολής, Κατερίνα Τοπούζογλου.
«Έχουμε απομακρύνει από παραλία – μεταξύ άλλων- συνολικά 800 γόπες από τσιγάρα και 120 πλαστικά ποτήρια», συμπλήρωσε. Μιλώντας στην εκπομπή «Βόλτα» και στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου η κ. Τοπούζογλου υπογράμμισε ότι δεν ζούμε σε αρμονία με τη φύση, ούτε την προστατεύουμε, θεωρώντας ότι οι πράξεις μας δεν έχουν επιπτώσεις σε αυτήν.
«Ύστερα από 157 συνολικά δράσεις καθαρισμών και σεμιναρίων τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Κάθε φορά που βουτάμε είναι μια μεγάλη έκπληξη. Μέχρι στιγμής, έχουμε ανασύρει από τις θάλασσες τέσσερα μηχανάκια, εκ των οποίων μία μηχανή μεγάλου κυβισμού, άπειρα ελαστικά αυτοκινήτων, πάρα πολλά δομικά υλικά, όπως τσιμεντόλιθους, πλακάκια, τούβλα και αρκετό οικιακό εξοπλισμό, όπως πλυντήρια κι έναν βραστήρα», τόνισε χαρακτηριστικά. Όπως εξήγησε η η ιδρύτρια της «All For Blue» οι δράσεις είναι οργανωμένες και σε αυτές ακολουθείται το πρωτόκολλο του παγκόσμιου οργανισμού Project AWARE, που εδρεύει στην Αμερική.
Η «All For Blue» είναι μία διεθνής, μη κερδοσκοπική εταιρία που ιδρύθηκε το 2017 από την Κατερίνα Τοπούζογλου και έχει αποστολή την προστασία των θαλασσών και των καρχαριών. «Ο λόγος που ξεκίνησα τον Οργανισμό είναι γιατί θέλω να αφήσω πίσω μου κάτι για το θαλάσσιο οικοσύστημα. Για μένα η θάλασσα είναι πραγματικά το σπίτι μου, όχι γιατί περνάω πολλές ώρες εκεί, αλλά γιατί όλοι με τη θάλασσα γαληνεύουμε και ηρεμούμε και επιπλέον ζούμε στο ωραιότερο οικόπεδο του κόσμου.
Πολύτιμοι οι εθελοντές
Παράλληλα τόνισε την πολύτιμη συνεισφορά των εθελοντών. «όποιος ενδιαφέρεται να λάβει μέρος στις δράσεις μας, μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα μας allforblue.org και να δηλώσει συμμετοχή. Ας μην περιμένουμε να κάνει κάτι το κράτος ή κάποιος πολιτικός. Τη διαφορά θα την κάνουμε εμείς, μόνοι μας».
Οι επόμενες δράσεις στις Κυκλάδες
Όπως έκανε γνωστό η κ. Τοπούζογλου οι επόμενες δράσεις θα γίνουν στις Κυκλάδες. «Στη Σύρο, τη Μύκονο και τη Ρήνεια, ένα νησάκι απέναντι από τη Δήλο κι από τον Σεπτέμβριο ξεκινάμε πάλι τα σεμινάριά μας στα σχολεία. Πρόκειται για εκπαιδευτικά σεμινάρια, τα οποία διαρκούν μία ώρα και εξηγούμε στα παιδιά το λόγο που πρέπει να καθαρίζουμε τις ακτές και τις θάλασσές μας και να τα εμπνεύσουμε. Να σημειώσουμε ότι στο τέλος του σεμιναρίου, τα παιδιά παίρνουν και βεβαίωση παρακολούθησης».
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα πλαστικά αντικείμενα καθαρίζονται και με μία ειδική επεξεργασία, μετατρέπονται σε κάδους, που χρησιμοποιούνται από τα παιδιά στα σχολεία. «Δηλαδή μέσω της κυκλικής οικονομίας, όλα τα πλαστικά αυτά δεν πάνε χαμένα, αλλά επιστρέφουν για χρήση στις τάξεις των μαθητών, τόνισε.
Athina984