Καρπούζι: Πώς θα διαλέξετε το καλύτερο
Το καρπούζι, ή υδροπέπων στα ελληνικά, είναι αναμφισβήτητα ένα γευστικό και γεμάτο θρεπτικά συστατικά φρούτο. Η αγορά ενός καρπουζιού, όμως, είναι ρίσκο, καθώς είναι μεγάλο σε μέγεθος, το οποίο σημαίνει ότι θα δεσμευτείτε σε μεγάλη ποσότητα φρούτου και δεν μπορείτε να γνωρίζετε πάντα ότι έχετε κάνει τη σωστή επιλογή, αφού δεν μπορείτε, ούτε να το ζουλήξετε, ούτε να δείτε τι κρύβει μέσα.
Κι όμως, υπάρχουν κόλπα για την σωστή επιλογή:
Κοτσάνι
Το κοτσάνι θα πρέπει να προσέξετε να μην είναι μαυριδερό. Αυτό σημαίνει ότι έχει ωριμάσει υπερβολικά.
Βρείτε αυτό το σημείο
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια που θα σας δείξουν ότι το καρπούζι σας είναι έτοιμο για να το κόψετε είναι ένα ελαφρύ κίτρινο σημείο. Εάν το βλέπετε, μπορείτε να το απολαύσετε.
Βεβαιωθείτε ότι είναι βαρύ
Πάρτε το αγκαλιά και ελέγξτε το βάρος του. Εάν σας είναι πραγματικά βαρύ, πιο βαρύ από ό,τι φαίνεται, τότε είναι και καλό!
Χτυπήστε το
Θα έχετε δει μερικούς ανθρώπους που χτυπάνε το καρπούζι ελαφρά με την γροθιά τους ώστε να ακούσουν τον ήχο που κάνει το καρπούζι. O ήχος που πρέπει να ακούσετε από το καρπούζι για να βεβαιωθείτε ότι είναι ώριμο είναι βαθύς και με μικρή ηχώ και όχι σύντομος.
Τι έδειξε η μελέτη
Σύμφωνα με νέα μελέτη, τα παιδιά και οι ενήλικες που έτρωγαν τακτικά καρπούζι είχαν:
υψηλότερη πρόσληψη διαιτητικών ινών,
μαγνησίου,
καλίου,
βιταμίνης C
βιταμίνης Α
λυκοπενίου
και άλλων καροτενοειδών
χαμηλότερη πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων και ολικών κορεσμένων λιπαρών οξέων
Η ερευνήτρια και συγγραφέας της μελέτης, Kristen Fulgoni, θα παρουσιάσει τα ευρήματα της έρευνας στην ετήσια συνάντηση Nutrition 2023, της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής, που θα γίνει στις 22-25 Ιουλίου 2023 στη Βοστώνη.
Εκτός από την μελέτη NHANES, μια άλλη νέα μελέτη -που δημοσιεύτηκε επίσης στο Nutrients- βασίστηκε σε προηγούμενες εργασίες σε αυτόν τον τομέα έρευνας και ανέδειξε ότι η συμπλήρωση χυμού καρπουζιού προστατεύει την αγγειακή λειτουργία κατά τη διάρκεια φάσης υπεργλυκαιμίας