Διαβάστε το άρθρο της κ. Κατερίνας Γιαννακά:
Η σημερινή μέρα θα καταγραφεί πολιτικά με μαύρα γράμματα στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδας, γιατί το νεοδημοκρατικό καθεστώς Μητσοτάκη επιχειρεί να κατεδαφίσει μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του ελληνικού λαού, από την απελευθέρωση μέχρι σήμερα, τη δωρεάν υγειονομική περίθαλψη, το Εθνικό Σύστημα Υγείας – ΕΣΥ (Νόμος 1397 ΦΕΚ Α΄143/7.10.1983).
Η κατεδάφιση του ΕΣΥ επιχειρήθηκε και το 1993 από την ίδια παράταξη επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά η απόπειρα εκείνη απέτυχε και η κυβέρνηση έπεσε.
Η σημερινή δεύτερη απόπειρα του καθεστώτος Κυριάκου Μητσοτάκη θα αποτύχει, οι μέρες της κυβέρνησής του είναι μετρημένες.
Το ΕΣΥ, όσα προβλήματα και αν παρουσίασε στη 40χρονη πορεία του, άντεξε και αυτό καταγράφηκε με τον καλύτερο τρόπο στη διάρκεια της πανδημίας.
Εμείς οι κυκλαδίτες, έχουμε πολλά να καταγράψουμε για την τεράστια προσφορά του ΕΣΥ στα νησιά μας, που μέχρι τότε (1983) ήταν και στον τομέα της υγείας τα νησιά της άγονης γραμμής και της ξεχασμένης Ελλάδας, με ένα υποβαθμισμένο νοσοκομείο στην πρωτεύουσα του νομού, έργο δωρητών από τα χρόνια της Επανάστασης του 1821 (1826) και αγροτικά ιατρεία στα υπόλοιπα νησιά, χωρίς αγροτικούς γιατρούς τον περισσότερο χρόνο και κάποιους υποβαθμισμένους υγειονομικούς σταθμούς στα μεγάλα νησιά χωρίς στοιχειώδη υλικοτεχνική υποδομή.
Με το ΕΣΥ στις Κυκλάδες ιδρύθηκαν το 1983 επτά Κέντρα Υγείας (Άνδρος, Τήνος, Μύκονος, Πάρος, Νάξος, Θήρα, Μήλος), με όλες τις βασικές ειδικότητες και τον απαιτούμενο υλικοτεχνικό εξοπλισμό (ακτινολογικά, μικροβιολογικά εργαστήρια κ.λπ).
Η «νησιωτικότητα», που τότε δεν ήταν κατοχυρωμένη θεσμικά, επέβαλε και θεσπίστηκαν στα πλαίσια του ΕΣΥ ειδικές ρυθμίσεις για τα νησιωτικά Κέντρα Υγείας.
Κάθε νησιωτικό Κέντρο Υγείας είχε τριμελή Διοικούσα Επιτροπή, που υπάρχει ως σήμερα.
Τα επτά Κέντρα Υγείας των Κυκλάδων εντάχθηκαν στην εποπτεία των μεγάλων νοσοκομείων της Αθήνας και του Πειραιά, που τα στήριζαν πολύπλευρα με γιατρούς, εξοπλισμό και συχνές επισκέψεις κλιμακίων γιατρών στα νησιά.
Αναβαθμίστηκε το Νοσοκομείου Σύρου σε Νομαρχιακό με νέες κλινικές και ειδικότητες.
Στο Κέντρο Υγείας Νάξου προστέθηκαν και άλλες ειδικότητες, που δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις για τη μετεξέλιξή του σε Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας.
Αναβαθμίστηκαν και στελεχώνονταν έγκαιρα τα Αγροτικά Ιατρεία, που σταδιακά εξελίχθηκαν σε Περιφερειακά ιατρεία και πολλά από αυτά σε μικρά Κέντρα Υγείας (Ίος, Σίφνος κ.ά.).
Εμείς οι νησιώτες δεν θα επιτρέψουμε να γυρίσουμε πίσω στα χρόνια της άγονης γραμμής και της ξεχασμένης Ελλάδας. Μαζί με τους γιατρούς και το υγειονομικό προσωπικό των δομών υγείας των νησιών, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την ακύρωση του νομοσχεδίου, μέχρι την ημέρα που η προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. θα το καταργήσει και τυπικά. Κανένας νόμος, κανένα καθεστώς δεν μπορεί να ακυρώσει το κατακτημένο με αγώνες του λαού και των υγειονομικών δικαίωμα στη δωρεάν υγειονομική περίθαλψη.
Το εθνικό Σύστημα Υγείας, τα δημόσια Νοσοκομεία, με πρωταγωνιστές τους γιατρούς και το υγειονομικό προσωπικό, ανέδειξαν τη δύναμη, την αντοχή, την προσφορά του, στη διάρκεια της Πανδημίας, παρά την εγκατάλειψη και την υπονόμευσή του από το καθεστώς Μητσοτάκη.
Η πρόσβαση στη δωρεάν περίθαλψη του λαού είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ.
Κατερίνα Γιαννακά
Μέλος της κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.
Περιφέρειας Ν. Αιγαίκου-Κυκλάδες