ΚΕΚ Γεννηματάς : Ενημερωτική εκδήλωση για τις διαδικτυακές απάτες
Η απάτη μέσω υπολογιστή μπορεί να πάρει πολλές μορφές, και να καταλήξει σε απώλεια σημαντικών ποσών ή προσωπικών δεδομένων. Η πιο διαδεδομένη μορφή απάτης στον κυβερνοχώρο είναι το phishing που λειτουργεί σαν ψηφιακή παγίδα όπου οι απατεώνες προσποιούνται ότι είναι κάποιος άλλος, συνήθως με ψεύτικα emails ή ιστοσελίδες, για να κλέψουν ευαίσθητες πληροφορίες όπως κωδικούς πρόσβασης τραπεζικών λογαριασμών και στοιχεία πιστωτικών καρτών.
Οι ηλεκτρονικές απάτες με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) είναι ακόμα πιο εξελιγμένες. Απατεώνες χρησιμοποιούν AI για να δημιουργήσουν πειστικά ψεύτικα προφίλ ή να στέλνουν εξατομικευμένα μηνύματα, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να παγιδεύσουν τα θύματά τους.
Σ’ έναν ολοένα και διευρυνόμενο ψηφιακό κόσμο όπου υπάρχει συνεχής αγώνας μεταξύ επίθεσης και άμυνας, το κυρίαρχο μέσο προστασίας όλων μας είναι η διαρκής ενημέρωση.
Για το λόγο αυτό, το ΚΕΚ Γεννηματάς σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου διοργανώνει το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 18:00 την πολύ ενδιαφέρουσα ενημερωτική εσπερίδα με τίτλο ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΑΠΑΤΕΣ που αφορά όλους όσοι κάνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές, μέσω web-banking ή ανέπαφα, ιδιώτες, επαγγελματίες και νομικούς.
Στην εκδήλωση που θα γίνει στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, 25ης Μαρτίου 9, θα παρουσιαστούν :
«Phishing, η πιο διαδεδομένη μορφή απάτης με υπολογιστή. Τι προβλέπει η νομοθεσία και πώς μπορούμε να προστατευτούμε»
Έλενα Σπυροπούλου, Δικηγόρος, Υπεύθυνη Προστασίας Δεδομένων, μέλος του Privacy Europe Network Phishing
«Ηλεκτρονικές απάτες με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης»
Μάνος Τεχνίτης, Δικηγόρος- Εγκληματολόγος υπ.Δρ. Νομικής, LL.M, M.Sc., Cert. DPO
Σκοπός της εσπερίδας που εντάσσεται στο έργο ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, είναι να μάθουμε πώς μπορούμε να αναγνωρίζουμε την απάτη και να προστατευόμαστε και κυρίως τι μέτρα να λάβουμε εφόσον συμβεί ώστε να λάβουμε πίσω τα χρήματά μας. Ειδικότερα για τους νομικούς θα παρουσιαστεί το νομικό πλαίσιο και η τρέχουσα νομολογία.