Στις Κυκλάδες, οι επενδύσεις στον τουρισμό σε ορισμένες περιπτώσεις φάνηκε ότι αναβάθμισαν τις παρεχόμενες υπηρεσίες και συνεπώς την εμπειρία του επισκέπτη, ιδίως σε τομείς, όπως η γαστρονομία. Στους πολύ δημοφιλείς προορισμούς, ωστόσο, όπως στη Μύκονο και στη Σαντορίνη οι επιπλέον επενδύσεις φαίνεται ότι υποβάθμισαν το παρεχόμενο τουριστικό προϊόν σε τέτοιο βαθμό ώστε με δυσκολία να διακρίνεται η άμμος κάτω από τις ξαπλώστρες.
Σε αναζήτηση της αυθεντικότητας και της καθιέρωσης premium brand
Κι ενώ η παγκόσμια τάση και οι προτιμήσεις των τουριστών υψηλού και μεσαίου εισοδήματος είναι ξεκάθαρη ως προς την αυθεντικότητα της εμπειρίας που προσφέρουν οι προορισμοί και την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών, βλέπουμε να εξακολουθεί να μην γίνεται αντιληπτό ότι για να έχουν οι Κυκλάδες σημαντική θέση στο παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και ένα ελκυστικό brand με διάρκεια στο χρόνο, θα πρέπει να επιλέξουν ένα βιώσιμο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης με premium υπηρεσίες και μοναδική εμπειρία αυθεντικού ελληνικού καλοκαιριού μακριά από την οχλοβοή, την υπερδόμηση και τις συνέπειες του υπερτουρισμού.
Στα πηγαδάκια των παραγόντων του τουριστικού κλάδου όλο και πληθαίνουν οι συζητήσεις για την ανάγκη προστασίας του κυκλαδίτικου τουριστικού προϊόντος, καθώς από τα παραδείγματα της Ιταλίας και της Ισπανίας έχει αποδειχτεί πως ό,τι χτίζεται και καταστρέφεται είναι απλά αδύνατο να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση.
Κλειδί το χωροταξικό για την προστασία των νησιών
Κλειδί για την προστασία των νησιών, σύμφωνα με τους παράγοντες του κυκλαδίτικου τουρισμού αποτελεί το χωροταξικό σχέδιο, καθώς αναμένεται να βάλει τέλος στην υπερδόμηση και την αυθαίρετη δόμηση. Το ισχύον πλαίσιο για την εκτός σχεδίου δόμηση επιτρέπει με τον ένα ή τον άλλον τρόπο την κάλυψη σημαντικού μέρους των αγροτεμαχίων, με τις γνωστές σε όλους εικόνες που καταστρέφουν το κυκλαδίτικο τοπίο.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το χωροταξικό του τουρισμού σε συνδυασμό με το αυστηρό πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων που θέτει πολύ υψηλά περιβαλλοντικά κριτήρια στις τουριστικές επενδύσεις στρατηγικής σημασίας, αναμένεται να ενισχύσει την τουριστική υποδομή της χώρας και δη των Κυκλάδων, προωθώντας υψηλής ποιότητας και φιλικές προς το περιβάλλον επενδύσεις.
Η Ίος δείχνει τον δρόμο με επενδύσεις με χαμηλό συντελεστή δόμησης
Οι ειδικοί κρούουν ήδη το καμπανάκι του κινδύνου κυρίως για τη Σαντορίνη και τη Μύκονο, ενώ άλλα κυκλαδονήσια, όπως η Ίος αντιστέκονται ακόμα, επιλέγοντας να γίνουν πρεσβευτές ενός πιο βιώσιμο μοντέλο ηπιότερης τουριστικής ανάπτυξης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η στρατηγική επένδυση στην Ίο του ομίλου Calilo. Η συγκεκριμένη επένδυση έχει ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις εθνικής σημασίας. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι η διατήρηση ιδιαίτερα χαμηλής δόμησης.
Με ανώτατο επιτρεπόμενο όριο δόμησης στο 0,2, οι επενδύσεις του ομίλου έχουν συντελεστή δόμησης από 0,04 έως 0,06. Πρόκειται για σημαντικά μικρότερο συντελεστή σε σχέση με τα όρια που επιτρέπει ο νόμος για τέτοιας κλίμακας επενδύσεις, γεγονός που ενισχύει ακόμα περισσότερο τον βιώσιμο χαρακτήρα της.
Σημαντικό επίσης ρόλο για το βιώσιμο χαρακτήρα μιας τουριστικής επένδυσης διαδραματίζουν οι επεμβάσεις στις περιοχές προστασίας, και οι οποίες είναι απαραίτητο να είναι προϊόν περιβαλλοντικής εκτίμησης και εξαιρετικά περιορισμένης κλίμακας, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία του φυσικού τους περιβάλλοντος.
Στο πλαίσιο αυτό, οι περιοχές προστασίας που ενσωματώνονται στα επενδυτικά σχέδια του ομίλου Calilo, καλύπτουν περισσότερο από 80% των συνολικών εκτάσεων του σχεδίου, με τα ανάλογα οφέλη για το φυσικό τοπίο του νησιού ως τουριστικός προορισμός.