Από το ΕΣΠΑ, περιόδου 2014-2020 ή από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, θα αντληθούν οι πόροι για την επέκταση του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Νάξου.
Όλα ξεκίνησαν από το Φιλώτι, όταν ο υπουργός Αγροτικής Αναπτύξεως, Ευάγγελος Αποστόλου (την πρώτη του τρέχοντος μηνός), αποκάλυψε: ««Θέλω να κλείσω εδώ, με μια αναφορά την οποία οφείλω να κάνω και η οποία έχει σχέση με την επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Νάξου, όπου, λοιπόν, μετά από αίτημα του Διοικητικού Συμβουλίου του, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παραχώρησε ένα οικόπεδο, που έχει ανάγκη το Γενικό Νοσοκομείο για να επεκταθεί. Είναι ένα οικόπεδο που αφορά έκταση 2.800 m2 και σε αυτό περιλαμβάνονται διάφορα κτήρια, εκεί όπου στεγάζονται οι Υπηρεσίες του Υπουργείου. Έχουμε βρει λύση για να μετακινηθούν οι Υπηρεσίες. Άρα λοιπόν ο συγκεκριμένος χώρος θα δοθεί, για να υπηρετήσει ανάγκες που έχει η τοπική κοινωνία.».
Το “Υγείας”… / “… Όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας…”
Λίγες ημέρες αργότερα, από το βήμα του 13ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση των νησιών της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, και αναφερόμενοι στην Δημόσια Υγεία και στον σχετικό προγραμματισμό που εκπονεί το αρμόδιο καθ’ ύλην υπουργείο, οι κ. Ξανθός και Πολάκης, υπουργός και αναπληρωτής υπουργός Υγείας, αντίστοιχα, έκαναν απέριττη αναφορά σε θέματα που αφορούν στην υγειονομική υποστήριξη των κατοίκων των νησιών μας.
Την επιτακτική ανάγκη ενός αξιόπιστου συστήματος δημόσιας υγείας στα νησιά, τόνισε ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση Νοτίου Αιγαίου. Και αυτό, όπως είπε θα είναι ακόμη πιο κοντά στην υλοποίηση του μετά τον Αύγουστο όπου θα υπάρξει αναπροσαρμογή του ορίου δαπανών, με στόχο την στήριξη και αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας.
Ο κ. Ξανθός στην ομιλία του αναφέρθηκε και στην έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ με τίτλο «Καταρρέει η δημόσια υγεία στα νησιά», τονίζοντας ότι η Ομοσπονδία βιάστηκε και δεν έλαβε υπ’ όψη της τα θετικά και σημαντικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για τη βελτίωση του συστήματος, όπως η λειτουργία του Νοσοκομείου Σαντορίνης, η Μονάδα τεχνητού νεφρού στη Νάξο και η Παιδιατρική Κλινική της Σύρου. «Εμείς, δεν λέμε ότι έχουν γίνει τα πάντα σωστά, με την ταχύτητα και τη πληρότητα που θα θέλαμε. Έχουμε, όμως, καταφέρει- παρά το ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο- να κρατήσουμε όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας, να μην το αφήσουμε να καταρρεύσει και να το κάνουμε πιο προσβάσιμο με την πλήρη, δωρεάν και ισότιμη υγειονομική κάλυψη όλων των ανασφάλιστων πολιτών», είπε ο κ. Ξανθός.
Παράλληλα ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε και στο «πάρτι» που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια στην υγεία, όπως είπε χαρακτηριστικά και την πολιτική βούληση που υπάρχει για να δοθεί ένα τέλος σ’ αυτό αλλά και στην αναβάθμιση των δημόσιων δομών υγείας στα νησιά των Κυκλάδων, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την μείωση των διακομιδών από τα νησιά από το 2015 έως σήμερα.
Αναφερόμενος στην ΠΦΥ ο υπουργός είπε ότι βρισκόμαστε σε μία φάση μεταρρύθμισης, με έμφαση στην πρόληψη, την αγωγή υγείας και την αποτροπή των μειζόνων παραγόντων κίνδυνου για την υγεία του πληθυσμού.
Από την πλευρά του ο κ. Πολάκης στην ομιλία του είπε χαρακτηριστικά: «κατανοώ απόλυτα τις αγωνίες των νησιωτών για το θέμα της υγείας, αλλά θα πρέπει να κάνουμε και σύγκριση της κατάστασης που ίσχυε τον Ιανουάριο του 2015 με την κατάσταση που ισχύει σήμερα».
Ο κ. Πολάκης μίλησε αναλυτικά για το πώς είχε η κατάσταση τότε και πώς έχει τώρα στο νοσοκομείο της Σύρου, στο νοσοκομείο της Σαντορίνης και στα άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα των νησιών των Κυκλάδων.
«Καταφέραμε με τις προσπάθειες μας να δώσουμε ευστάθεια στο σύστημα υγείας τόσο στις Κυκλάδες, όσο και στον νησιώτικο χώρο γενικότερα, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός, ανακοινώνοντας, παράλληλα, ότι πυλώνες του συστήματος υγείας στο Αιγαίο θα αποτελέσουν τα νοσοκομεία της Σύρου, της Ρόδου και της Μυτιλήνης.
Επίσης, υπογράμμισε ότι στους σχεδιασμούς του υπουργείου περιλαμβάνεται η αναβάθμιση του συστήματος αεροδιακομιδών για τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών των νησιών ενώ υποστήριξε ότι σχεδιάζονται αντικαταστάσεις προσωπικού και συμπληρώσεις στις υποδομές υγείας.
Τέλος, ο κ. Πολάκης έκανε ειδική αναφορά στο νοσοκομείο Σαντορίνης, το οποίο λειτουργεί με 32 γιατρούς, σε αντιδιαστολή με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που ήθελαν να πουλήσουν το κτήριο.
Τα επιτεύγματα… / Επόμενος στόχος, η «επέκταση»… / Ο Κ. Απιδόπουλος…
Από τα τελευταία επιτεύγματα που αφορούν στην αναβάθμιση-ανάπτυξη του Γ.Ν.-Κέντρου Υγείας Νάξου, η λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, προ μηνών. Όπως και η λειτουργία από το περασμένο φθινόπωρο του Ιατρείου Μαστού από τον Dr Σοφοκλή Λανίτη, Επιμελητή Α΄ Χειρουργικής του Γενικού Νοσοκομείο Αθηνών “Κοργιαλένειο Μπενάκειο” (Ερυθρός Σταυρός) με εξειδίκευση σε Χειρουργική Μαστού. Προηγήθηκε η επαναλειτουργία του Καρδιολογικού Ιατρείου από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2016 (από την καρδιολόγο, Γεωργία Παπάζογλου).
Στο μεταξύ, ο κ. Κώστας Απιδόπουλος (που λίγο μετά την ανακοίνωση του διορισμού του στην θέση του αν. διοικητού του Γ.Ν-Κέντρου Υγείας Νάξου (καλοκαίρι 2016), δήλωνε από το βήμα της σχετικής εκδηλώσεως που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, «Ιάκωβος Καμπανέλλης», «υπόσχομαι να δώσω όλο μου το χρόνο και όλη την καλή μου ενέργεια»), είναι σε αγαστή συνεργασία με την διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου «Βαρδάκειου και Πρώιου» Σύρου, Μαργαρίτα Μπουρνατά και από κοινού διεκδικούν όλους τους στόχους που έχουν θέση για το Νοσοκομείο Νάξου.
Πλην της στελεχώσεως σε επιστημονικό προσωπικό που είναι σε επίπεδα κατά τα τελευταία δύο έτη καλύτερα από κάθε άλλη φορά, ο επόμενος στόχος του κ. Απιδόπουλου που έχει την συμπαράσταση της κας Μπουραντά, είναι η επέκταση…
Ο κ. Απιδόπουλος, δηλώνει αισιόδοξος. Γι’ αυτό και κάνει ήδη τον σχεδιασμό του. Ευελπιστεί, ότι η υπόθεση «επέκταση», αν και δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, θα προχωρήσει με βάση τον σχεδιασμό που από την διοίκηση του νοσοκομείου έχει εκπονηθεί.
Πριν το 2016 …παραδώσει στο 2017 (30 Δεκεμβρίου), αναρτήθηκαν στον ιστότοπο Διαύγεια και οι αποφάσεις της διοικήτριας της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου Ο. Ιορδανίδου, για την πρόσληψη τριών επικουρικών γιατρών με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (για 36 μήνες) στις ειδικότητες παιδιατρικής, παθολογίας και αναισθησιολογίας . Πρόκειται για τους γιατρούς: Γιάκα Μαρία ειδικότητας παθολογίας, Χάστα Ιωάννη ειδικότητας παιδιατρικής και Χρονάκη Ιωάννη ειδικότητας αναισθησιολογίας (ανανέωση σύμβασης).
ΓΙΑ το Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου προβλέπονται οι εξής τρεις θέσεις: 1) ΤΕ Επισκεπτών Υγείας, 2) ΤΕ Ραδιολογίας Ακτινολογίας, 3) ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων.
Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε δηλώσεις αιρετών και …διορισμένων που κατά καιρούς έγιναν για το εξαιρετικής σημασίας εν λόγω κεφάλαιο:
Μάιος 2016-Νίκος Μανιός, βουλευτής: «Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού φτιάχτηκε για να φτιαχτεί και όχι για να λειτουργήσει, καθώς δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες που θα επέτρεπαν την απρόσκοπτη λειτουργία της.»
Β. Ραπτάκης: Πρώην αν. διοικητής Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου, Διευθυντής ιατρικής Υπηρεσίας, ορθοπαιδικός: «Όσον αφορά τα μηχανήματα του τεχνητού Νεφρού, αυτό που έχω να σου πω, είναι ότι δεν πρόκειται να φύγουν ποτέ από τη Νάξο. Το τονίζω αυτό… Εάν ανοίξει η Αιμοδοσία π.χ. θα αρχίσουμε σιγά-σιγά να βρίσκουμε το δρόμο μας… Εγώ πιστεύω ότι δεν συμφέρει καμία πολιτεία, για να μην πω καμία κυβέρνηση, να μην λειτουργήσει το νοσοκομείο μας.
Οκτώβριος 2015: Ο Σύλλογος Φίλων Γενικού Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας Νάξου “Υγεία”, σε επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό Υγείας και στο Διοικητή της 2ης ΔΥΠΕ, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Εκτός της Αιμοδοσίας, που η λειτουργία της θα έσωζε κυριολεκτικά ζωές που τώρα χάνονται, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να αναπτυχθεί η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Χειρουργεία, Μαιευτήριο κ.λπ.»
Να σημειωθεί ότι, ο Σύλλογος Φίλων Γ.Ν. – Κ.Υ. Νάξου «ΥΓΕΙΑ», στην ίδια επιστολή αναφέρει και τα ακόλουθα που έχουν σχέση με την λειτουργία και την ανάπτυξη του νοσοκομείου. Αυτό που υπογραμμίζεται στον Υπουργό είναι ότι «για να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη δεν χρειάζονται χρήματα».
«Υπάρχει ανισοκατανομή πόρων έως μεροληψία υπέρ των νοσοκομείων Σύρου και Σαντορίνης, τόσο στην ανάπτυξη των υγειονομικών μονάδων όσο και στη χρηματοδότηση. Στη Νάξο, καμία μέριμνα για την ανάπτυξη του νοσοκομείου…» επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην εν λόγω επιστολή.
Υπογραμμίζει ακόμη και τις «δραματικές ελλείψεις» σε ιατρικό και διοικητικό προσωπικό στο νοσοκομείο του νησιού αλλά και την αναγκαιότητα της κάλυψης των κενών στα περισσότερα ΠΙ και ΠΠΙ προτείνοντας αυτά να καλυφθούν από οπλίτες γιατρούς ή συνταξιούχους γιατρούς – εθελοντές.
Μάρτιος 2010 – Γιώργος Μαργαρίτης, Διοικητής Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου,
Ναι. Έχουν γίνει ενέργειες προκήρυξης των νεφρολόγων γιατρών και βρισκόμαστε στο στάδιο της πρόσληψης. Έχουμε κάνει αναφορά-αίτημα να δημιουργηθεί σταθμός αιμοδοσίας απαραίτητος για τις αιμοκαθάρσεις. Έχουμε ζητήσει τη τοποθέτηση δύο νοσηλευτριών εκπαιδευμένων στην Αιμοκάθαρση. Έχουμε στείλει νοσηλεύτρια στη Σύρο και έχει εκπαιδευθεί για το σκοπό αυτό. Έχουμε ζητήσει κατ’ επανάληψη την τοποθέτηση μηχανολόγου, καθώς και βοηθού μηχανολόγου, καθώς και βοηθητικό προς τούτο, προσωπικό… Προσωπικό για τη συντήρηση και λειτουργία όλου του συστήματος των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, της παροχής ιατρικών αερίων κ.λπ. διότι χωρίς το προαναφερόμενο τεχνικό προσωπικό δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει ούτε η μονάδα τεχνητού νεφρού ούτε χειρουργική μονάδα…. Η μονάδα του τεχνητού νεφρού, είναι πλήρως εξοπλισμένη από πέντε μηχανήματα αιμοκάθαρσης και ένα εφεδρικό. Πιστεύω και εύχομαι εφόσον παρθούν οι σχετικές αποφάσεις από το αρμόδιο υπουργείο, να λειτουργήσει αυτή η μονάδα πολύ σύντομα.
Μάιος 2011-Θεοχάρης Λάμπου, διοικητής Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου:
«Για να λειτουργήσει το «Τεχνητό Νεφρό» βασική προϋπόθεση είναι οι ιατροί-γνώστες του αντικειμένου αυτού. Θέσεις θα προκηρυχθούν, κύριε Βλαχάκη… Ήρθε μία (1) νεφρολόγος, όμως ζήτησε και πήρε μετάθεση σε άλλο νοσοκομείο• στο νοσοκομείο της ιδιαίτερης πατρίδας της., γι’ αυτό και έφυγε πριν καλά –καλά έρθει. Τώρα, βρίσκεται στην Καστοριά. Θα επαναπροκηρυχθούν όμως δύο (2) θέσεις νεφρολόγου… Προσωπικό υπάρχει… Έχουμε δύο (2) «αδερφές». Υπάρχει και καρδιολόγος. Υπάρχουν και τα εργαστήρια…»
Αύγουστος 2014 – ΣΒΕΝΝΑΜιΚ: «Το ζήτημα της μονάδας τεχνητού νεφρού στη Νάξο έχει τις ρίζες του εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ήταν πάντα ένας στόχος ,ένα άπιαστο όνειρο για τους Ναξιώτες που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια και έχουν γίνει στην κυριολεξία μετανάστες στη χώρα τους για το λόγο ότι δεν μπορούν να ζήσουν στο νησί επειδή πρέπει να κάνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα αιμοκάθαρση. Έτσι ζουν αναγκαστικά στην Αθήνα ,στη Σύρο η όπου αλλού υπάρχει μονάδα τεχνητού νεφρού ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν .Όλοι αυτοί λοιπόν, χρόνια ολόκληρα μαζί με την τοπική κοινωνία ζούσαν με την ελπίδα κάποτε να αναβαθμιστεί το Κ.Υ. Νάξου σε νοσοκομείο και να δημιουργηθεί η υποδομή για μονάδα τεχνητού νεφρού ώστε να δώσει μια ανάσα ζωής στους ίδιους αλλά και στους επισκέπτες νεφροπαθείς που θα ήθελαν να γνωρίσουν το νησί και δεν μπορούσαν. Αυτό το όνειρο φάνηκε πως πήγαινε να γίνει πραγματικότητα πριν πέντε χρόνια όταν χτίζονταν η νέες πτέρυγες του Κ.Υ. Νάξου με προοπτική να γίνει δευτεροβάθμιο νοσοκομείο. Πράγματι ετοιμάστηκε και εξοπλίστηκε το κτήριο και η μονάδα νεφρού με τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα.
Έκτοτε όμως δυστυχώς δεν λειτούργησε ποτέ ,απαξιώθηκε και έμεινε ανενεργή .(το ίδιο συνέβη και με τα χειρουργεία). Οι λόγοι πολλοί και διάφοροι…»
Απρίλιος 2013-Νίκος Συρμαλένιος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: «Μετά το τρίτο μνημόνιο προχωράτε ραγδαία και στο χώρο της υγείας σε νέες περικοπές δαπανών, οι οποίες επιτυγχάνονται με περικοπές εισοδημάτων, μισθών, συντάξεων, ασφυκτικό περιορισμό των προσλήψεων, αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων και με συγχωνεύσεις μονάδων υγείας και νοσοκομείων. Τα μέτρα αυτά επιβάλλονται οριζόντια και ισοπεδωτικά, ανεξάρτητα από τις όποιες ιδιαιτερότητες, ανεξάρτητα από περιοχές, είτε αφορούν την ηπειρωτική, είτε τη νησιωτική Ελλάδα.
Προ Τεχνητού Νεφρού…
Το Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας της Νάξου, δυστυχώς μέχρι σήμερα παραμένει ως αναβαθμισμένο Κέντρο Υγείας και λειτουργεί χωρίς χειρουργείο, χωρίς αιμοδοσία, χωρίς μονάδα νεφρού, με σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, με εργαστήρια που παραμένουν επί χρόνια σε αποθηκευτικούς χώρους, με δύο ασθενοφόρα και μόλις δύο οδηγούς, καθένας μιας βάρδιας, σ’ ένα νησί με αποστάσεις 50-70 χλμ. σε ορεινές περιοχές , που μπορεί να χρειαστεί να καλυφθούν οποιαδήποτε ώρα σε περίπτωση κλήσης για έκτακτο περιστατικό. Οι γιατροί φεύγουν ο ένας μετά τον άλλο, λόγω της υποχρηματοδότησης και της μη λειτουργίας των υφιστάμενων δομών. Σήμερα εργάζονται μόνο 15 γιατροί. Με αυτό το δυναμικό η 24ωρη λειτουργία του νοσοκομείου καταρρέει…».
Ιούλιος 2015 – Γιάννης Βλασερός, συντοπίτης μας, Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής Ιπποκρατείου Γ. Νοσοκομείου Αθηνών: «Η μη λειτουργία του κέντρου αιμοδοσίας, του χειρουργείου, της αίθουσας τοκετού, της μονάδος τεχνητού νεφρού -παρότι εξοπλισμένα- φαντάζουν πολυτέλειες μπροστά στην απογύμνωση του νοσηλευτικού αυτού ιδρύματος από ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό…
Δεν υπάρχει παιδίατρος, ούτε αναισθησιολόγος…»
Τον Νοέμβριο του 2015, αρκούντως διαφωτιστικό ήταν το ρεπορτάζ της «Κ».
Να, πώς είχε: Η νυν, υπό τον ορθοπαιδικό κ. Ραπτάκη, διοίκηση του οικείου δημοσίου νοσηλευτικού ιδρύματος, καθημερινά βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς τις ενδεικνυόμενες/επιβαλλόμενες λύσεις στα προβλήματα το Υπουργείο Υγείας δεν φέρεται διατεθειμένο να δώσει…
Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά οι της πολιτικής ηγεσίας του «Υγείας» ότι στο Γ./Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Νάξου ο Παθολογικός Τομέας δεν είναι στα καλύτερά του.
Ξεμένει ημέρα με την ημέρα ο παθολογικός τομέας από ιατρούς ειδικοτήτων. Σχεδόν τα πάντα καλείται να καλύπτει σε καθημερινή βάση ο κ. Δημήτρης Βενιέρης, που και αυτός όμως είναι θέμα χρόνου να βγει στην σύνταξη. Και όμως, οι του «Υγείας» δεν εννοούν να λάβουν τις αποφάσεις που πρέπει.
Σε μεγάλη δοκιμασία τα νησιά μας: οι κάτοικοί τους, με άλλα λόγια…
Κανένας σχεδιασμός… Κανένας προγραμματισμός… Όλα στον αέρα, είναι…
Λίαν προσφάτως, ο δ/ντης Ιατρικής Υπηρεσίας και αναπληρωτής διοικητής του Γ.Ν.-Κέντρου Υγείας Νάξου, ορθοπαιδικός Βασίλης Ραπτάκης, επιχειρώντας να μας δώσει (συνέντευξη στην «Κ») το στίγμα όλων των τελευταίων εξελίξεων που αφορούν στον χώρο του ΕΣΥ της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων, μας εξήγησε «για τί δεν συμφέρει καμία πολιτεία, καμία Κυβέρνηση, να αφήσει το νοσοκομείο της Νάξου ακάλυπτο ή να το κλείσει ή να το υποβαθμίσει».
Αισιόδοξος ήταν. Και δήλωσε (αισιόδοξος)… Τούτες τις μέρες, πόσο αισιόδοξος άραγε μπορεί να δηλώσει;
Γνωρίζει πάρα πολύ καλά ο κ. Ραπτάκης, ότι ελάχιστες έως ανύπαρκτες είναι οι βοήθειες που έχει από το επίσημο κράτος. Από το αρμόδιο καθ” ύλην υπουργείο και την πολιτική ηγεσία του τελευταίου, συγκεκριμένα…
Ένα από τα θέματα τα φλέγοντα που απασχολούν έντονα τον διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και αναπληρωτή διοικητής του οικείου νοσοκομείο είναι και αυτό που αφορά στο ΕΚΑΒ. Το τελευταίο ως γνωστόν, δεν υπόκειται διοικητικά στο Γ.Ν.-Κ.Υ.Ν.
Σαφής ήταν η πρόσφατη δήλωσή του στην «Κ» και στον υπογράφοντα. Με λόγο εμπεριστατωμένο, υπογράμμισε:
-Εκ των έσω, που μου λες, Γιάννη, εγώ για να καλυφθούμε, δεν μπορώ να βρω τρόπο. Και να σου πω ακόμη κάτι: Δεν έχω το δικαίωμα εγώ να ψάξω να βρω τρόπο. Γιατί το ΕΚΑΒ ανήκει αλλού. Αν ανήκε σε μένα, είχα τρόπους εγώ να καλύψω τις ανάγκες αυτές.
-Οι διακομιδές: Το θέμα των διακομιδών που μου θέτεις είναι πολύ σοβαρό. Και νομίζω, πάλι το ΕΚΑΒ, η κεντρική Υπηρεσία του ΕΚΑΒ δηλ. … εγώ έχω μια προσωπική γνώμη πάνω σε αυτό και θα την εκφράσω, πρέπει να βρει μία λύση…
…Είχαμε ένα καρδιολογικό περιστατικό. Το ΕΚΑΒ επέμενε το καρδιολογικό περιστατικό να πάει στη Σύρο. Η Σύρος δεν το δεχότανε και είχε δίκιο που δεν το δεχότανε, γιατί ό,τι του κάναμε εμείς εδώ πέρα, θα του έκανε και η Σύρος. Επομένως, λοιπόν, το περιστατικό αυτό μετά από τη θρομβόλυση και μετά από τις ιατρικές, καρδιολογικές πράξεις που του κάναμε εδώ, τα ίδια θα του έκανε και η Σύρος. Άρα, ήταν άδικο να πάει στη Σύρο. Μετά, το περιστατικό αυτό θα ήθελε στεφανιαιογραφία. Επομένως, λοιπόν, θα μπαίναμε σε διπλά έξοδα ως κράτος, να πάει το “περιστατικό’, Νάξο-Σύρο και μετά Σύρο-Αθήνα. Έπρεπε, λοιπόν, κατευθείαν να φύγει από δω και να πάει στην Αθήνα. Αυτά τα ζητήματα πρέπει να τα λύσει το ΕΚΑΒ.
-Δηλαδή, υπάρχουν “περιστατικά” που μπορούν να πάνε στη Σύρο και να θεραπευτούν και να μη χρειαστεί να φύγουνε μετά με άλλο ελικόπτερο για την Αθήνα, αλλά υπάρχουν και περιστατικά τα οποία δεν μπορεί η Σύρος να τα αντιμετωπίσει.
-Εγώ, Γιάννη, δεν κάνω ποτέ πολιτική πάνω στην Υγεία. Τα πράγματα όταν είναι σωστά, τα λέω. Όταν δεν είναι σωστά, τα καυτηριάζω.
-Με δύο έγγραφα η 2η ΔΥΠε μου ζήτησε να τους πω πόσους επικουρικούς γιατρούς για 3ετή θητεία θέλω, και τους έστειλα σχετικό οργανόγραμμα, ζητώντας να καλύψω όλες τις ειδικότητες (παθολόγους, παιδιάτρους που δεν έχω καθόλου, καρδιολόγους, χειρουργό, ορθοπαιδικό τρίτο για να βγαίνουν οι βάρδιες, αναισθησιολόγο για να αρχίσουμε σιγά-σιγά να λειτουργήσουμε και το χειρουργείο) και ακολούθως μου ζήτησαν επίσης, εκτός του ιατρικό προσωπικό, τι άλλο προσωπικό έχω ανάγκη…, γιατί έχω τεράστια ανάγκη στο διοικητικό προσωπικό, τεράστια ανάγκη στο νοσηλευτικό και τεράστια ανάγκη στο τεχνικό προσωπικό.
-Έχουν φύγει από δω λοιπόν τα έγγραφα αυτά ήδη… Αυτό το θεωρώ πολύ θετικό βήμα. Υπογραμμίζω ότι, κατόπιν εντολής του ίδιου του υπουργού Υγείας κυρίου Ξανθού, ο οποίος είναι συνάδελφος, μου ζητήθηκαν τα έγγραφα αυτά από την 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου.