ΚΛΙΜΑΚΑ : Δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη της αυτοκτονίας σε Νάξο, Σαντορίνη & Αμοργό
H 10η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη Διεθνή Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η κοινή γνώμη με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού στα πεδία της πρόληψης της αυτοκτονίας και των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών.
Στο πλαίσιο αυτής, πρόκειται να πραγματοποιηθούν από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας/ Μονάδες Τηλεψυχιατρικής ΚΛΙΜΑΚΑ δράσεις ευαισθητοποίησης με την διάθεση ενημερωτικού υλικού σε κεντρικά σημεία των νησιών, ενώ παράλληλα θα φωταγωγηθούν με πορτοκαλί χρώμα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος και δημόσια κτίρια. Το πορτοκαλί χρώμα είναι ένα χρώμα που συμβολίζει την ελπίδα και το φως και το οποίο έχει συνδεθεί παγκοσμίως με τις πορτοκαλοκίτρινες κορδέλες ευαισθητοποίησης για την πρόληψη της αυτοκτονίας.
Ακολουθεί το πρόγραμμα των δράσεων για κάθε νησί:
- ΑΜΟΡΓΟΣ Δευτέρα 09/09/2024:
- Κέντρο Υγείας Αμοργού: Διάθεση ενημερωτικού υλικού 10:00-12:00
- Ανάρτηση πανό στο Δημαρχείο Αμοργού
- Φωταγώγηση Ανεμόμυλων Χώρας Αμοργού
- ΝΑΞΟΣ Τρίτη 10/09/2024:
- Δημαρχείο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Διάθεση ενημερωτικού υλικού 10:00-12:00
- Ανάρτηση πανό στο Δημαρχείο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
- Φωταγώγηση Πορτάρας Χώρας Νάξου
- ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ Τρίτη 10/09/2024:
- Επαρχείο Θήρας: Διάθεση ενημερωτικού υλικού 10:00-12:00
- Ανάρτηση πανό και φωταγώγηση Επαρχείου Θήρας
- ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ Τρίτη 10/09/2024:
- Δημαρχείο Μεγίστης: Διάθεση ενημερωτικού υλικού 11:00-13:00
- Ανάρτηση πανό και φωταγώγηση Δημαρχείου Μεγίστης
Περισσότεροι από 500 άνθρωποι αυτοκτονούν τα τελευταία χρόνια στη χώρα, αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 2500 πενθούντες ετησίως. Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες και μελέτες, για κάθε μία αυτοκτονία μένουν πίσω τουλάχιστον 5-10 άτομα που πενθούν, όχι μόνο βιώνοντας τις ψυχοκοινωνικές συνέπειες του στίγματος της αυτοκτονίας, αλλά ανήκοντας παράλληλα, σε ένα ποσοστό 10-15%, στην πληθυσμιακή ομάδα υψηλής επικινδυνότητας για αυτοκτονία.
Η αυτοκτονία είναι ένα μείζον πρόβλημα της δημόσιας υγείας και ως τέτοιο αναγνωρίζεται και αντιμετωπίζεται σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Δυνητικά αφορά τον καθένα, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής ή κοινωνικοοικονομικής τάξης.
Η ΚΛΙΜΑΚΑ λειτουργεί από το 2007 την 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία – 1018, η οποία, από το 2012, εντάσσεται στο εξειδικευμένο και ευρύ έργο του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, που λειτουργεί ο φορέας με την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας. Η Γραμμή λειτουργεί
σε εικοσιτετράωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα και δέχεται κλήσεις από κινητό ή σταθερό τηλέφωνο, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με αστική χρέωση.
Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές και η γραμμή απευθύνεται σε:
- Άτομα που σκέφτονται να αυτοκτονήσουν
- Άτομα που έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν στο παρελθόν
- Άτομα με αυτοκαταστροφική συμπεριφορά
- Άτομα που βιώνουν την απώλεια, ή ανησυχούν για κάποιο δικό τους άνθρωπο
Είναι υποχρέωση όλων μας να κρατήσουμε ασφαλείς και ζωντανούς τους ανθρώπους που, υπό το φορτίο του ψυχικού πόνου, αποφασίζουν να αυτοκτονήσουν. Δεν επιτρέπεται να συνεχίσουμε να είμαστε παθητικοί αποδέκτες ειδήσεων για αυτοκτονίες και «τραγικά τέλη». Δεν επιτρέπεται, όχι μόνο σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, αλλά και ως μία ένδειξη αφύπνισης και ουσιαστικής αλληλεγγύης απέναντι στο διπλανό, φίλο, συγγενή, οικείο που βιώνει την απογοήτευση και την απελπισία, συμβάλλοντας στην αποτροπή άδικων πρόωρων θανάτων.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας/ Μονάδες Τηλεψυχιατρικής ΚΛΙΜΑΚΑ Νάξος: Οδός Δανακού, Χώρα Νάξου, τηλ. 2285026982
Σαντορίνη: Μεσσαριά, τηλ. 2286025961 Αμοργός: Κατάπολα, τηλ. 2285071840
Καστελλόριζο: Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Μεγίστης, τηλ.2246049122 Σύμη: Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σύμης, τηλ. 2246072094