«Μόλις μιάμιση μέρα έμεινε φέτος το καλοκαίρι χωρίς νερό η Χώρα της Σερίφου και αυτό γιατί κάναμε τις κατάλληλες ενέργειες και τα καταφέραμε. Και μάλιστα θέσαμε σε λειτουργία μια δεξαμενή η οποία ήταν ανενεργή 20 χρόνια» αναφέρει ο δήμαρχος Σερίφου. Ο Κωνσταντίνος Ρεβύνθης τονίζει ότι η στροφή στον πρωτογενή τομέα θα πρέπει να είναι μια από τις επόμενες επιλογές για την Σέριφο, καθώς η «αποκλειστική» ενασχόληση με τον τουρισμό, μπορεί να φέρει σε οικονομική καταστροφή ένα ολόκληρο νησί, και το παράδειγμα είναι πρόσφατο, καθώς ο κορωνοϊός ήταν ένα μάθημα για όλους.
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Μια προσπάθεια που έκανε ο δήμος και θα έλεγα ότι έχει ευοδωθεί έχει να κάνει με τις χρηματοδοτήσεις, με προγράμματα και νέες παροχές για τους κατοίκους πρώτα και μετά για τους επισκέπτες. Τι λέτε εσείς δήμαρχε;
Αυτό είναι γεγονός! Εμείς την τελευταία διετία που έχουμε αναλάβει εδώ στο νησί, έχουμε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να πάρουμε πολλές χρηματοδοτήσεις για διάφορους τομείς που νομίζω ότι έχουν πολύ μεγάλη σημασία για το νησί. Είτε αυτό έχει να κάνει με υποδομές, είτε έχει να κάνει με την ψηφιακή μετάβαση, με τη δημιουργία ενός πιο πράσινου νησιού, με τον αθλητισμό, με την παιδεία, με τον πολιτισμό. Γενικότερα δηλαδή όσους τομείς θεωρούμε εμείς αναπτυξιακούς, τους κυνηγάμε και προσπαθούμε να παίρνουμε χρηματοδοτήσεις και να υλοποιούμε έργα που θα δώσουν πνοή και ανάπτυξη στο νησί.
Μέσα από όλες αυτές τις προσπάθειες που κάνετε οι οποίες αφορούν τις νέες τεχνολογίες, υπάρχει αυτή που λέγετε smart city, αν και το νησί θα το έλεγα smart island…
Ακριβώς. Κοιτάξτε, αυτή η ανάγκη προέκυψε και ήρθε στην ζωή μας πολύ γρήγορα λόγω covid την περσινή χρονιά που χρειαστήκαμε σαν κράτος να λειτουργήσουμε εξ αποστάσεως πράγμα που πιο πριν δεν συνέβαινε. Όπως βλέπετε και το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης έδωσε βάση σε αυτό το κομμάτι και προσπάθησε κιόλας να δώσει λύσεις μέσω του gov.gr και κατ’ επέκταση μετά αφού προέκυψε αυτή η ανάγκη το υπουργείο εσωτερικών κατάλαβε ότι υπάρχει πολύ πρόσφορο έδαφος σε αυτό τον τομέα. Μέσω του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης, έδινε χρηματοδοτήσεις, εμείς κυνηγήσαμε μια χρηματοδότηση για smart city στην Σέριφο και το κάναμε και πράξη . Μάλιστα προσφάτως εντάξαμε περίπου 575,000 ευρώ για την προμήθεια διαφόρων εφαρμογών και έξυπνων τεχνολογιών για να κάνουμε αυτό το άλμα πλέον στην ψηφιακή μετάβαση.
Είναι πολύ σημαντικό και πάντα αυτό που θέλω να ρωτάω συνομιλώντας με τους δημάρχους των Κυκλάδων είναι σχετικό με την κλιματική αλλαγή. Αυτή η κόκκινη προειδοποίηση για όλη την χώρα, αλλά πολύ περισσότερο για τις Κυκλάδες. Μιλάνε για ερημοποίηση των Κυκλάδων από πλευράς κλίματος οι επιστήμονες. Προφανώς μεμονωμένες κινήσεις δεν μπορούν να γίνουν από μια δημοτική αρχή αλλά αυτό το σενάριο το επεξεργάζεστε;
Φυσικά. Όσες περισσότερες δράσεις μπορούμε να κάνουμε σαν δήμος που έχουν να κάνουν με την πράσινη ανάπτυξη και την αξιοποίηση των πόρων, το κάνουμε πράξη. Παραδείγματος χάρη, μέσα στο καλοκαίρι υλοποιήσαμε ένα έργο -δεινοπαθήσαμε η αλήθεια είναι να το φέρουμε σε πέρας- τοποθετήσαμε ηλιακούς θερμοστάτες, φωτιστικά σώματα δηλαδή που λειτουργούν εντελώς αυτόνομα με ηλιακή ενέργεια. Βάλαμε έναν έξυπνο φορτιστή ας πούμε ο οποίος πάλι λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια και στον επόμενο προϋπολογισμό θα έχουμε πάλι φωτιστικά σώματα αντίστοιχα γιατί θεωρούμε ότι είναι πολύ επιτυχημένη επένδυση. Έχουμε προχωρήσει τις μελέτες για την κατασκευή ενός ταχυδιυλιστηρίου έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε ένα φράγμα, μια δεξαμενή 750,000 κυβικών η οποία είναι αναξιοποίητη εδώ και 20 χρόνια.
Δεν χρειάστηκε να την ενεργοποιήσετε τόσα χρόνια επειδή δεν αντιμετωπίσατε πρόβλημα νερού ενώ τώρα είναι μεγαλύτερες οι ανάγκες;
Οι ανάγκες είναι σίγουρα μεγαλύτερες αλλά έτσι και αλλιώς πλέον υπάρχει και η Ευρωπαϊκή Ενωση που με αυτή την μέθοδο κινούνται. Αξιοποίηση των υπαρχόντων πόρων, είτε είναι υδάτινοι, είτε είναι ενεργειακοί.
Και η διασύνδεση πλέον θα λύσει το πρόβλημα γιατί προχωράει μεταξύ Φολεγάνδρου – Μήλου – Σερίφου.
Ναι, θα γίνει διασύνδεση. Πιστεύω μέχρι το 2023 να έχει προχωρήσει και να φτιαχτεί ο υποσταθμός. Κοντά στο λιμάνι θα βρίσκεται οπότε από αυτή την πλευρά θα έχουμε ενωθεί πλέον με την ηπειρωτική Ελλάδα με αυτό το υποθαλάσσιο καλώδιο και μετά θα πρέπει εμείς να φροντίσουμε να αξιοποιούμε κάθε πόρο που μας δίνει η φύση γιατί θα δυσκολέψει το πράγμα όπως είπατε. Ειδικά με την κλιματική αλλαγή που βλέπουμε ότι επέρχεται με ταχύτατους ρυθμούς.
Το καλοκαίρι εσείς είχατε θέματα με τα οποία να ζορίστηκε το σύστημα ή να χρειάστηκε να πάρετε μέτρα;
Εννοείται πως είχαμε, και να ξέρετε ότι όποιο νησί σας πει ότι δεν είχε θα είναι ψέμα.
Η αλήθεια είναι ότι όλα τα νησιά είχαν προβλήματα, όλα ζορίστηκαν γιατί είχαν πάρα πολύ κόσμο.
Εμείς φέτος τροφοδοτήσαμε με ένα εξωτερικό δίκτυο που φτιάξαμε, ένα αντλιοστάσιο και δώσαμε νερό στην Χώρα και ευτυχώς καταφέραμε να μείνει μόνο μιάμιση μέρα χωρίς νερό, γιατί ο οικισμός ο κεντρικός δέχεται ας πούμε 3 με 4 χιλιάδες κόσμο ημερησίως. Κινδύνεψε να μείνει από νερό και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ευτυχώς με την κίνηση καταφέραμε και λύσαμε το πρόβλημα άπαξ και δια παντός.
Αυτό πώς λειτούργησε; Έτσι για να το καταλάβουμε λίγο, μπορείτε να μας το εξηγήσετε δήμαρχε; Δηλαδή δημιουργήσατε ένα παράλληλο σύστημα;
Στην ουσία κάναμε μια παράκαμψη και δώσαμε σε ένα μικρό δεξαμενάκι που είχαμε πάνω στον οικισμό της χώρας και από αυτό τροφοδοτήσαμε τα ¾ του οικισμού και η μεγάλη η κεντρική δεξαμενή τροφοδότησε το υπόλοιπο κομμάτι της χώρας και έτσι λύθηκε το πρόβλημα. Και μέσα στον χειμώνα θα κάνουμε άλλο ένα δίκτυο, προκειμένου να λύσουμε τελείως το πρόβλημα εφόσον θα υπάρχει νερό βέβαια για να τροφοδοτούμε τις δεξαμενές.
Με αυτές τις βροχές μιας που μπήκαμε στον Νοέμβριο και είναι από τους πιο βροχερούς μήνες της χρονιάς…
Να το δω και να μη το πιστέψω!
Μάλιστα με την απάντησηή σας καταλάβαμε! Άρα δύσκολο και για τον πρωτογενή τομέα, αυτόν που ενδεχομένως μπορεί να υπάρχει.
Φυσικά για όλα. Θα σας πω για παράδειγμα, φέτος για τους μελισσοκόμους είναι μια κάκιστη χρονιά από άποψη παραγωγής.
Αυτό ισχύει και για τους κτηνοτρόφους γιατί αν αναγκάζονται να αγοράζουν για τα ζωντανά και νερό καταλαβαίνουμε ότι και το κόστος της παραγωγής, της όποιας παραγωγής για το νησί αυξάνεται πάρα πολύ. Άρα μιλάμε για μεγαλύτερη ώθηση στον τουρισμό; Αυτή είναι η λύση;
Για εμένα θα πρέπει να λειτουργούν παράλληλα αυτά. Ο πρωτογενής δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί, ίσα ίσα που πρέπει να αναπτυχθεί κι άλλο. Γιατί όντας μονοπώλιο ο τουρισμός, είδαμε ότι έρχεται ένας covid και ξαφνικά πλήττεται ανεπανόρθωτα η οικονομία ενός ολόκληρου νησιού και μετά κατ’ επέκταση μιας ολόκληρης χώρας. Γιατί το μονοπώλιο όπως είδατε δεν είναι βιώσιμο. Δηλαδή εάν ας πούμε δεν είχε βρεθεί ένα εμβόλιο να δώσει κάποια λύση φέτος, τι θα γινόταν;
Υπάρχουν κίνητρα για να μπουν νέοι στην παραγωγική διαδικασία και να μη στρέφονται όλοι στην Σέριφο για να ανοίξουν ξενοδοχείο;
Υπάρχει κατ’ αρχήν το leader που είναι ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ το οποίο εδώ στις Κυκλάδες το διαχειρίζεται η αναπτυξιακή εταιρία Κυκλάδων. Υπάρχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που τώρα πάλι θα ανοίξει και τα καινούρια ΕΣΠΑ και θα δώσει κίνητρα σε νέους αγρότες, σε καινούριες καλλιέργειες είτε αυτό θα είναι η κτηνοτροφία, είτε η γεωργία. Η γνώμη μου είναι ότι αυτό πρέπει να γίνει, να στραφούμε προς τα εκεί.