Κωνσταντίνος Βεντούρης, δήμαρχος Κιμώλου: Αισθάνομαι σα να είμαι κατηγορούμενος στο νησί μου
«Στην πραγματικότητα είναι ελάχιστοι αυτοί που ασχολούνται μαζί μου προσπαθώντας να με κάνουν να νιώσω σα να κάθομαι στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Μπλοκάρουν ακόμη και τους υπαλλήλους του δήμου, είναι πρωτότυπο για όλη την Ελλάδα αυτό που συμβαίνει στην Κίμωλο. Ο κόσμος, όμως, ενδιαφέρεται να λύνουμε τα προβλήματα» αναφέρει ο δήμαρχος Κιμώλου. Ο Κωνσταντίνος Βεντούρης απαντά με σκληρή γλώσσα στους πολιτικούς του αντιπάλους τονίζοντας ότι όλα γίνονται από σκοπιμότητα. «Εμείς προχωράμε το έργο μας στο νησί της Κιμώλου ολοκληρώνοντας το πρόγραμμά μας» καταλήγει.
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας κύριε Βεντούρη, με αφορμή τα όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό και αφορούν φυσικά το νησί της Κιμώλου. Είναι ίσως από τα πιο μικρά μέρη πάνω στη χώρα μας που έχει τόσο έντονη πολιτική δραστηριότητα και κυρίως θα έλεγα πολιτικές αντιπαραθέσεις. Πώς το ερμηνεύετε αυτό εσείς;
Είναι η πραγματικότητα. Υπάρχει μεγάλη ένταση και αισθάνομαι πολλές φορές σαν να είμαι κατηγορούμενος στο δικαστήριο και συνέχεια πρέπει να απολογούμαι. Συνέχεια θα πρέπει να είναι κάτι για να με καταγγέλλουν και βασικά άνευ ουσίας. Τα περισσότερα άρθρα είναι εδώ από τον τύπο ακόμα και με ορθογραφικά λάθη.
Γιατί αυτή η αυστηρή κριτική και η έντονη αντιπαράθεση από τους πολιτικούς αντιπάλους; για ποιο λόγο;
Είναι πάρα πολύ λίγοι αυτοί οι άνθρωποι που ασχολούνται. Οι κάτοικοι του νησιού αγωνιούν καθημερινά για το τι ακριβώς μέλλει γενέσθαι, ειδικά για την τύχη των έργων και με τις δυσκολίες που κουβαλούν αυτοί οι άνθρωποι. Και βρισκόμαστε σε μια συνεχή διαδικασία καταγγελίας όχι μόνο στην Αποκεντρωμένη αλλά και σε άλλους φορείς και όχι μόνο όσον αφορά τον δήμαρχο και τους αιρετούς, αλλά ακόμα και τους υπαλλήλους σε Ελεγκτικό Συνέδριο, Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Πραγματικά είναι κάτι πρωτόγνωρο για την Ελλάδα. Οπου το αναφέρω κάνει μεγάλη εντύπωση για ένα τόσο μικρό δήμο.
Υπάρχουν κάποια ζητήματα, κάποιες ενστάσεις για τα οποία αν και εσείς έχετε τη διάθεση να απαντήσετε. Για παράδειγμα, έγινε συζήτηση για την ειδική περιβαλλοντική μελέτη για την περιοχή natura της Κιμώλου. Σας κατηγορούν ότι δεν έχει εκπονηθεί έτσι ώστε μετά από τόσες μέρες που προηγήθηκε στο πρόγραμμα και στη Διαύγεια δεν ανέβηκε. Σας κατηγορούν για τις διαβουλεύσεις που σχετίζονται για τα του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι δεν γίνεται δια ζώσης, ότι λείπετε πολύ από το νησί. Τι απαντάτε σε όλα αυτά;
Ο κόσμος εδώ ξέρει πότε λείπω από το νησί αλλά και που πηγαίνω. Υποθέτω ότι κάποιοι άνθρωποι λοιπόν, βλέπουν τις αναρτήσεις, βλέπουν που πηγαίνω και προσπαθούν να μηδενίσουν, να αποδομήσουν όλα αυτά που κάνω προσπαθώντας να λύσω προβλήματα στο νησί μας. Όσον αφορά την περιοχή natura μιλάει ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης για την περιοχή μας που όταν χωροθετήθηκε ήταν κοινοτάρχης Κιμώλου! Που είναι η παρέμβασή του; Ποιος πρότεινε τότε τόσο μεγάλο μέρος natura, αυτό ακόμα δεν μας το έχει απαντήσει. Και τώρα έρχεται να μας πει τι; Εμείς με το που έγινε και βγήκε η ειδική περιβαλλοντική μελέτη, το σχέδιο το βγάζουμε κατευθείαν, ξεκινά διαβούλευση, ενημερώνεται ο κόσμος και οι φορείς. Αλλά και ο Δήμος είχε ζητήσει την παράταση της διαβούλευσης, για να καταθέσουμε υπόμνημα με τις παρατηρήσεις μας. Να υπάρχει συνύπαρξη των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων στο νησί μας μαζί με την προστασία του περιβάλλοντος, της χλωρίδας, της πανίδας. Εμείς συνυπάρχουμε όλα αυτά τα χρόνια γι αυτό και έχουμε πραγματικά φυσικό περιβάλλον με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Οι φώκιες μας -που κάποτε αυτός ήθελε να κάνει πάρκο στο νησί μας και να δυσκολέψει εδώ πέρα την ανάπτυξη-, οι φώκιες μας από τότε λοιπόν, χωρίς πάρκο, έχουν αυξηθεί. Δεν το λέμε εμείς, το λέει η ΜΟΜ. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτά γίνονται καθαρά για το ποιος θα είναι επικεφαλής στο Δήμο. Οι εκλογές είναι κοντά μας, ας εκτεθούν και μεθαύριο να ζητήσουν την ψήφο και να αποφασίσει ο κόσμος το τι θα κάνει. Δεν βγήκα μόνος μου, προφανώς με εξέλεξαν. Πίστεψαν σε μένα, στους συνεργάτες μου, στο πρόγραμμά μας. Αυτό που ακολουθούμε τόσα χρόνια και είναι αυτό που μας έφερε εδώ και συνεχίζουμε.
Και θέλω να πάμε τώρα, κύριε Δήμαρχε, στα ζητήματα που νομίζω ότι αφορούν και τους κατοίκους του νησιού αλλά και τους επισκέπτες. Μπροστά μας έχουμε το καλοκαίρι. Οι προτεραιότητες που έχετε θέσει εσείς γιατί θέλω να το κλείσουμε το κεφάλαιο αυτό με τα εσωκομματικά και τα περίεργα που συμβαίνουν στο νησί και να πάμε σε αυτά που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του νησιού, βάζοντας σαν παράμετρο και το θέμα της γεωθερμίας στην Κίμωλο.
Εμείς σαν συνδυασμός αλλά και σαν Κώστας Βεντούρης έχουμε συγκεκριμένες θέσεις για τη γεωθερμία. Είμαι κατά του εθνικού ενδιαφέροντος, αλλά δεν είμαι κατά της τοπικού ενδιαφέροντος εκμετάλλευσης της γεωθερμίας. Θα πρέπει όταν έρχονται στο νησί να έχουν τις απαιτούμενες άδειες και όταν τους διώξαμε το ΄18 και φωνάξαμε εισαγγελέα είχαν έρθει εδώ πέρα χωρίς άδειες, αλλά και δεύτερον, μιλάμε για την τοπικού ενδιαφέροντος γεωθερμία. Θα μας έκανε κακό δηλαδή το να μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις ανάγκες τις δικές μας; Εχουμε μία μονάδα αφαλάτωσης με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, που με το 70% θα λειτουργεί με πράσινη ενέργεια, με φωτοβολταϊκά, είναι μία προμήθεια και με μία περαιτέρω επεξεργασία στις άλλες.
Οι προτεραιότητες που έχουμε θέσει εμείς για το νησί είναι τα δύο έργα που είναι ενταγμένα από το 2019. Είναι η αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης αποχέτευσης εντός των οικισμών και των οικισμών Ψάθης, Γκούγκα και Ρέμα και ακόμα και επέκταση του νερού μέχρι το Καλαμίτσι και επίσης νέο έργο αποχέτευσης στην Ψάθη, όπως και βελτίωση του υπάρχοντος βιολογικού καθαρισμού για να μπορέσουμε σήμερα να λειτουργεί νόμιμα και να μην έχουμε προβλήματα. Το άλλο κομμάτι που επιδιώκουμε είναι να μπορέσουμε να λύσουμε το θέμα της σύντομης συγκοινωνίας μας με τη Μήλο. Προσπαθούμε σε μία προγραμματική που έχουμε με το υπουργείο Υποδομών να γίνει μία λιμενική εγκατάσταση στην περιοχή Καλαμίτσι, οπότε να μπορεί να συνδεθεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα τα Πολλώνια της Μήλου με το Καλαμίτσι. Έτσι θα έχουμε μία διάρκεια διαδρομής 5 -7 λεπτών, θα πάμε κοντά στη Μήλο με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Η Μήλος είναι δίπλα μας, έχει αεροδρόμιο, έχει περισσότερα πλοία, έχει σύνδεση με την Κρήτη, έχει υπηρεσίες δημόσιες που εμείς θα πρέπει να πηγαίνουμε. Θεωρώ ότι πρέπει να πάμε κοντά. Αυτό έχουμε βάλει στόχο εδώ και χρόνια. Είμαστε ένα μικρό νησί και προσπαθούμε να πάμε πιο κοντά στο μεγάλο. Προσπαθούμε και στην οδοποιία να βελτιώσουμε την κατάσταση. Έχουμε μία παραλία φανταστική, τα Πράσα, ενδέχεται το καλοκαίρι να φιλοξενεί από 300 έως 500 άτομα. Θα πρέπει λοιπόν να έχουμε ένα δρόμο βατό. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια, πρέπει να γίνουν απαλλοτριώσεις για να γίνει και θα γίνει και αυτός άσφαλτος. Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τη νότια πύλη του Κάστρου. Ήδη έχει εκπονηθεί μελέτη, έχει πάρει όλες τις άδειες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και προσπαθούμε να βρούμε κάποιο πρόγραμμα να το εντάξουμε. Έχουμε ξεκινήσει υλοποίηση ηλεκτροφωτισμού μέσα στον παραδοσιακό οικισμό και μετά την αποκατάσταση των δικτύων ύδρευσης αποχέτευσης να φτιάξουμε τα πλακόστρωτα και να τα συντηρήσουμε. Έχουμε μπει και στις νέες τεχνολογίες, στην προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων με σταθμούς μεταφόρτωσης. Όλα αυτά λοιπόν τα παρακολουθούμε. Ως προς την ενέργεια αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να σχεδιάσουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες με φωτοβολταϊκά. Υπάρχουν οι χώροι που μπορούν να εγκατασταθούν τελικά.