Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το τελευταίο 24ωρο 2.232 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, ενώ 326 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι και 33 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους .
Στην Αττική εντοπίστηκαν 511 νέα κρούσματα στην Αττική, 314 στη Θεσσαλονίκη και 139 στη Λάρισα.
Στις Κυκλάδες καταγράφηκαν 12 νέα κρούσματα και συγκεκριμένα :
5 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
3 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου
Η πορεία της πανδημίας, συνολικά στη χώρα μας την εβδομάδα που μας πέρασε, ήταν πτωτική. Πτωτική κατά 7% με τον μέσο κυλιόμενο αριθμό να ανέρχεται στα 2.080 νέα κρούσματα ανά ημέρα και τη διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων να είναι στα 33 έτη.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του ECDC, μαζί με την Κύπρο είμαστε από τις χώρες της Ευρώπης με τον μεγαλύτερο αριθμό τεστ ανά 100.000 πληθυσμού.
Έτσι αυτήν την εβδομάδα ο κυλιόμενος μέσος όρος των εργαστηριακών τεστ που έγιναν σε δομές υγείας, ξεπέρασε τις 200.000 την ημέρα.
Ο δείκτης θετικότητας των εργαστηριακών τεστ στην επικράτεια μειώθηκε στο 1% περίπου, λόγω και του μεγάλου αριθμού των rapid test που διενεργούνται σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα καθημερινά.
Σταθερά μειώνεται και το ποσοστό θετικότητας στις μαζικές ανοιχτές δειγματοληψίες του ΕΟΔΥ που γίνονται σε στοχευμένες περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και η θετικότητα εκεί παραμένει κάτω του 2%, στο 1,82%.
Υψηλή θετικότητα υπάρχει στα αντιγονικά τεστ, σε περιοχές όπως η Καστοριά, η Πιερία, η Ημαθία, η Δράμα, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Ικαρία.
“Κοκκίνησε” η Βόρεια Ελλάδα από τους ανεμβολίαστους
Η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα εμφανίζει σημαντικές διακυμάνσεις ανά γεωγραφική περιοχή. Το επιδημιολογικό φορτίο είναι σημαντικά επιβαρυμένο στην κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.
Την εβδομάδα που μας πέρασε, είδαμε αυξητικές τάσεις στη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία, ενώ συνεχίζουμε να βλέπουμε καθημερινά πολλά νέα κρούσματα στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Σε πρόσφατη ανάλυση των δεδομένων από τον κύριο Τσιόδρα, φαίνεται η γραμμική συσχέτιση που υπάρχει μεταξύ της εμβολιαστικής κάλυψης και του επιδημιολογικού φορτίου.
Με απλά λόγια, στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη βλέπουμε αυξητικές τάσεις στον αριθμό των νέων κρουσμάτων. Σταθερή είναι και η αποκλιμάκωση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στην επικράτεια, με εξαίρεση βέβαια τη Βόρεια Ελλάδα.
Στο επίπεδο 4 του επιδημιολογικού χάρτη μπαίνουν Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χαλκιδική και Κιλκίς με περιορισμούς από σήμερα τόσο στη διασκέδαση, όσο και στο ωράριο κυκλοφορίας.
Παράλληλα, παρατείνεται η ισχύς των ειδικών μέτρων, τοπικού χαρακτήρα, σε Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Καβάλα, Καστοριά, Ξάνθη και Δράμα, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορoνοϊού.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ :
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.232, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 655.767 (ημερήσια μεταβολή +0,3%), εκ των οποίων 50,9% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 71 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.205 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 33, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.828 θάνατοι. Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 326 (64,4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. Το 79,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 293 (89,88%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 33 (10,12%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.160 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 158 (ημερήσια μεταβολή -23,3%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 177 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
Η καταγραφή των κρουσμάτων σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ: