Κώστας Μπιζάς: Δεν αποτελεί προτεραιότητα η αλλαγή του εκλογικού συστήματος
Κατά τη διάρκεια της ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο το τριήμερο 7 έως 9 Νοεμβρίου του 2024 και στην οποία έλαβα μέρος, τονίστηκαν τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους Δήμους και τα οποία δημιουργούν εμπόδια στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στις θεσμοθετημένες αρμοδιότητες κι ευθύνες τους. Παράλληλα, τονίστηκε η σημασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην καθημερινότητα των πολιτών και η ανάγκη ενίσχυσης των Δήμων με περισσότερους πόρους, με στόχο την αναβάθμιση των υποδομών και τη βελτίωση των υπηρεσιών τους, προς όφελος των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών.
Η κατάρτιση του νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς θα τεθούν οι βάσεις για ένα πιο σύγχρονο και ευέλικτο πλαίσιο λειτουργίας. Θα αποτελέσει ένα νέο σύστημα διοικητικής οργάνωσης της χώρας και της αυτοδιοίκησης, με ξεκάθαρες αρμοδιότητες για κάθε θεσμό του Κράτους, με βάση τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της αποτελεσματικότητας και θα διασφαλίζει ότι οι Δήμοι θα έχουν τον πρώτο λόγο και ρόλο στις υποθέσεις που αφορούν τις πόλεις και τις τοπικές μας κοινωνίες.
Η ενίσχυση της μοριοδότησης της εντοπιότητας υποψηφίων στελεχών του Δημοσίου σε νησιωτικούς, ορεινούς και ηπειρωτικούς δήμους, που προβλέπεται στο νομοσχέδιο που κατέθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θοδωρής Λιβάνιος, αναμφισβήτητα θα δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα της υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της χώρας, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις αρμοδιότητές τους και να παρέχουν καλύτερες και αμεσότερες υπηρεσίες στους δημότες.
Το θετικό πλαίσιο που ανακοινώθηκε για την αναμόρφωση του Κώδικα Αυτοδιοίκησης ωστόσο, έχει επισκιαστεί από την πρωτοβουλία για αλλαγή του εκλογικού συστήματος, όταν μάλιστα κανένα από τα προβλήματα μικρά και μεγάλα που βιώνουμε δεν οφείλεται σ΄ αυτό. Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν αποτελεί προτεραιότητα η αλλαγή του, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργού κ. Λιβάνιου. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε οικονομικές και διοικητικές μεταρρυθμίσεις με έμφαση στα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τους Δήμους, όπως αυτά των αρμοδιοτήτων, της ενίσχυσής τους με νέο προσωπικό, της χρηματοδότησης και της ενίσχυσή τους για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους, η προώθηση της ψηφιοποίησης.
Πρέπει να τεθεί ένα τέλος στον παραγκωνισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος στη λήψη αποφάσεων που αφορούν τους Δήμους όλης της χώρας. Απαιτείται ένα σταθερό πλαίσιο διαρκούς διαλόγου και διαβούλευσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την πολιτική ηγεσία και τους υπηρεσιακούς παράγοντες των Υπουργείων, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέπεια και η αποτελεσματικότητας της επερχόμενης διοικητικής μεταρρύθμισης. Μια μεταρρύθμιση που θα εξοπλίσει τους Δήμους με τα απαραίτητα θεσμικά εργαλεία, βάζοντας τέλος στην αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων κι ευθυνών μεταξύ όλων των βαθμίδων του Κράτους, που θα συμβάλλει στη μείωση της γραφειοκρατίας και θα επιτρέψει στις δημοτικές αρχές να υλοποιούν πιο γρήγορα τα έργα, για τα οποία έχουν δεσμευθεί απέναντι στους πολίτες.