Μέχρι τις 17 Οκτωβρίου 2022 θα βρίσκεται σε εξέλιξη η δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ σχετικά με τις εισήγησης του ΑΔΜΗΕ για το περιθώριο ισχύος έργων ΑΠΕ στα νησιά που εμπίπτουν στην εφαρμογή του άρθρου 100 του ν. 4821/2021, όπως οι Κυκλάδες και η Κρήτη.
Αυτό σημαίνει πως τα έργα ΑΠΕ που έχουν αδειοδοτηθεί σε νησιά και προβλέπουν ανεξάρτητη υποθαλάσσια διασύνδεση, μπορεί να υλοποιηθούν χωρίς την υποχρέωση της διασύνδεσης, στα νησιά που έχουν ολοκληρωθεί οι διασυνδέσεις του ΑΔΜΗΕ ή βάσει χρονοδιαγράμματος πρόκειται να ολοκληρωθούν μέχρι την τελευταία ημέρα του 2024. Σε αυτή την περίπτωση εμπίπτουν τα νησιά των Κυκλάδων και η Κρήτη.
Σύμφωνα με τον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό η διασύνδεση των νησιών με το ΕΣΜΗΕ αναμένεται να διευρύνει σημαντικά τις δυνατότητες αξιοποίησης του δυναμικού ΑΠΕ των νησιών και του ευρύτερου θαλάσσιου χώρου στην προοπτική ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
Στη συγκεκριμένη διαβούλευση έλαβε μέρος και ο ΑΔΜΗΕ, καταχωρώντας τα δικά του σχόλια για τα περιθώρια διείσδυση των ΑΠΕ σε αυτά τα νησιά.
Όπως αναφέρει ο Διαχειριστής, ο προσδιορισμός των περιθωρίων ισχύος των ΑΠΕ απαιτεί διερεύνηση και συνεκτίμηση πλήθους παραγόντων. Παράγοντες όπως η μεταφορική ικανότητα των διασυνδετικών δικτύων, οι τιθέμενοι περιορισμοί ασφαλούς λειτουργίας του συστήματος, ο ταυτοχρονισμός της παραγωγής διαφορετικών τεχνολογιών ΑΠΕ και της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, λειτουργικοί περιορισμοί που εισάγουν οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις , καθώς επίσης η δυνατότητα απορρόφησης της ισχύος από το ΕΣΜΗΕ στα σημεία σύνδεσης.
Για να προσδιορίσει το περιθώριο ΑΠΕ στις Κυκλάδες ο Διαχειριστής εκπόνησε τρία σενάρια, με την επιβολή περιορισμών στην παραγωγή ενέργειας και χωρίς την επιβολή περιορισμών.
Στην περίπτωση των σεναρίων χωρίς την εφαρμογή των περικοπών, τα περιθώρια ισχύος ΑΠΕ κυμαίνονται από 405 MW έως 465. Στο σενάριο με την εφαρμογή των περικοπών κυμαίνονται από 600 MW μέχρι 732 MW.
Ωστόσο, υπάρχει ένα πιο θετικό σενάριο κατά τον ΑΔΜΗΕ, που θα διευρύνει ακόμα περισσότερο το περιθώριο σταθμών ΑΠΕ. Πρόκειται για την περίπτωση που θα εφαρμοστεί η δυνατότητα των περικοπών σε συνδυασμό με το περιθώριο του έργου διασύνδεσης Πολυπόταμος – Νέα Μάκρη. Στη συγκεκριμένη υπόθεση το περιθώριο αυξάνεται στα 832 MW και είναι το μεγαλύτερο νούμερο που προκύπτει από όλες τις υποθέσεις εργασίας του ΑΔΜΗΕ.
Η πρακτική των περιορισμών
Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ η δυνατότητα επιβολής ελεγχόμενων λειτουργικών περιορισμών (περικοπές) στην παραγωγή των σταθμών ΑΠΕ, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα περιθώρια για την ανάπτυξη υποδομών πράσινης ενέργειας.
η πρακτική του περιορισμού αποτελεί μια διεθνώς διαδεδομένη σημαντική πηγή ευελιξίας των σύγχρονων συστημάτων μεταφοράς και προβλέπεται και από την ΕΕ. Η δυνατότητα αυτή, αφορά περιοχές με περιορισμένο ανταγωνισμό ή με συστηματική εμφάνιση συμφόρησης και οι επιβαλλόμενες περικοπές δεν θα ξεπερνούν το 5% της ετήσιας παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.
Στην τοποθέτηση του στη δημόσια διαβούλευση για το περιθώριο ανάπτυξης σταθμών ΑΠΕ, ο Διαχειριστής αναφέρει και τις μονάδες που βρίσκονται σε λειτουργία ή έχουν λάβει προσφορά σύνδεσης για το νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου (ΠΣ). Ακολουθεί αναλυτικά ο πίνακας:
Κλείνοντας να αναφέρουμε πως σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, η Δ’ και τελευταία φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα, αναμένεται να ολοκληρωθεί το α΄εξάμηνο του 2024
ypodomes.gr