Στην κυρίαρχη θέση που πρέπει να έχει ο θαλάσσιος τουρισμός στην οικονομία της Ελλάδας, ο οποίος ευνοείται από την γεωμορφολογία της χώρας μας, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη του λιμενικού τομέα με την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, στο πεδίο της οργάνωσης, λειτουργίας και ανάπτυξης, αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ν. Σαντορινιός, κατά την 3ημερη επίσκεψη του στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας.
Ο κ. Σαντορινιός πραγματοποίησε επίσκεψη στο Dϋsseldorf, την πρωτεύουσα του κρατιδίου ώστε να πραγματοποιήσει επαφές με Γερμανούς αξιωματούχους στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην 50η διεθνή έκθεση θαλάσσιου τουρισμού, Βoot 2019. Κατά την επίσκεψή του στην έκθεση, η οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο και αποτελεί τη μεγαλύτερη έκθεση του κόσμου στον τομέα των σκαφών και του θαλάσσιου τουρισμού, προσελκύοντας πάνω από 1.900 εκθέτες και 250.000 επισκέπτες, επαγγελματίες και ιδιώτες, ο κ. Σαντορινιός επισκέφθηκε τους εκθεσιακούς χώρους με τις ελληνικές συμμετοχές, ενημερώθηκε από τους εκθέτες και ενεθάρρυνε τις ελληνικές πρωτοβουλίες για εξωστρέφεια. Κατόπιν συζητήσεων με τους 25 εκθέτες από την Ελλάδα καθίσταται προφανές ότι η εν λόγω έκθεση είναι αμέσου ελληνικού ενδιαφέροντος ενώ τα αποτελέσματά της και οι τάσεις που αναδύονται από αυτήν είναι σημαντικότατες για τους κλάδους εξειδικευμένου τουρισμού, με τη στροφή του ενδιαφέροντος στον θαλάσσιο τουρισμό και τα θαλάσσια sports, συνεπώς ο προσανατολισμός σε νεαρότερες ηλικίες με δραστηριότητες όπως καταδύσεις, θαλάσσιο σκι, ιστιοσανίδα κλπ, είναι απαραίτητος.
Στην έκθεση συμμετέχει και ο ΕΟΤ με συλλογικό περίπτερο εκπροσωπώντας δήμους της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και ιδιωτικές εταιρείες, αλλά φιλοξενεί και τις Περιφέρειες Κρήτης, Ν. Αιγαίου και Ιονίου. Ιδιαίτερα θετική είναι και η συλλογική συμμετοχή Ελλήνων κατασκευαστών σκαφών στην έκθεση με την υποστήριξη του Enterprise Greece.
Ο κ. Σαντορινιός ανέφερε ότι το Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία και με το Υπουργείο Τουρισμό θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να έρθουν πιο κοντά οι επιχειρηματίες της θάλασσας και του τουρισμού με στόχο να μπορέσουμε να παράσχουμε ως χώρα μια ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες, γεγονός που θα αποτελέσει μια σημαντική προστιθέμενη αξία για την χώρα μας.
Ο κ. Σαντορινιός πραγματοποίησε επίσης, συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο της Λιμενικής Αρχής του Ντούισμπουργκ κ. Erich Staake, σε εξαιρετικό κλίμα όπου συζητήθηκε η προοπτική συνεργασίας στον λιμενικό τομέα με την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας στο πεδίο της οργάνωσης, λειτουργίας και ανάπτυξης των Ελληνικών και Γερμανικών λιμένων και γενικότερα του λιμενικού συστήματος και να εξεταστεί τη δυνατότητα περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ Ελληνικών και Γερμανικών λιμένων, ενθαρρύνοντας παράλληλα την ανάπτυξη μιας μελλοντικής διμερούς συνεργασίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι το λιμάνι του Ντούισμπουργκ, λόγω της θέσης του, αποτελεί τον μεγαλύτερο ποτάμιο λιμένα στην Ευρώπη και το νούμερο ένα λιμάνι σε internal cargo και σε δραστηριότητες του αφορούν κατά 75% τον τομέα παροχής logistics.
Εθιμοτυπική συνάντηση είχε ο ΑΝΥΝΑΝΠ και με τον Δήμαρχο της πόλης του Dϋsseldorf κ. Thomas Geisel στο Δημαρχείο, όπου συζητήθηκε μεταξύ άλλων η τεράστια προσπάθεια που έκανε η Ελλάδα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, αλλά και η συμβολή του Δήμου στην προώθηση των ελληνικού τουρισμού στην περιοχή, με τη στήριξη των εκδηλώσεων του Ελληνικού Προξενείου.
Τέλος, ο κ. Σαντορινιός επισκέφθηκε το Προξενείο της Ελλάδος στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, όπου παρουσία της Γενικής Πρόξενου κας Μαρίας Παπακωνσταντίνου και του προσωπικού συμμετείχε στον αγιασμό και την ετήσια κοπή της πίτας του προξενείου.