Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Η Ομάδα Αιγαίου αποτελεί σημείο αναφοράς για τον τρόπο οργάνωσης και ανταπόκρισης στις ανάγκες των νησιωτών μας. Με επίκεντρο τον Άνθρωπο συνεχίζει με συνέπεια και ευθύνη την προσφορά της. Η Ομάδα Αιγαίου αυτό τον Οκτώβριο βρέθηκε κοντά στους κατοίκους της Ίου. Μετά την καλοκαιρινή περίοδο με την έντονη τουριστική δραστηριότητα, πραγματοποίησε πλήθος ιατρικών εξετάσεων και ελέγχους για τη μόλυνση από την COVID-19. Όπως αναφέρει στην «Κυκλαδική» ο Λάζαρος Πιατόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Divitec Α.Ε και εθελοντής της Ομάδας Αιγαίου «στόχος μας να θωρακιστούν όσο το δυνατό οι κάτοικοι της Ίου για το χειμώνα που έρχεται και να μπορούν να ασκήσουν απρόσκοπτα τις δραστηριότητες τους». Οι γυναίκες του νησιού, πέραν των ιατρικών εξετάσεων θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν μαστογραφίες, χάρη στην κινητή μονάδα μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Επιπλέον, θα γίνει ενημέρωση όλων των κατοίκων για τη σπουδαιότητα και τα οφέλη του εμβολιασμού κατά της COVID-19, από εκπρόσωπο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.
Αν υπάρχει μια ομάδα που να έχει αλωνίσει το Αιγαίο, αυτή είναι η ομάδα Αιγαίου, οι γιατροί μας που νομίζω τους έχουμε όλοι ανάγκη κάθε χρόνο σε αυτήν την σημαντική προσπάθεια που κάνουν πολλά χρόνια τώρα… νομίζω από το 1995 κύριε Πιατόπουλε;
Φέτος είναι ο εικοστός έβδομος χρόνος όπως είπατε. Τα νησιά μας είναι η μεγάλη μας αγάπη.
Είναι η μεγάλη αγάπη αλλά ταυτόχρονα και η μεγάλη ανάγκη θα λέγαμε για τους ανθρώπους και νομίζω ότι μετά από τόσα χρόνια είστε οικογένεια τους.
Ναι, ακριβώς όπως το είπατε, τα αισθήματα είναι αμοιβαία και από τους νησιώτες προς εμάς και από εμάς προς αυτούς τους ανθρώπους, τους οποίους επισκεπτόμαστε πολύ συχνά. Προσπαθούμε να πηγαίνουμε αν όχι κάθε χρόνο αλλά κάθε δύο χρόνια σε αυτά τα νησιά. Μας έχουν μάθει πλέον με τα μικρά μας ονόματα.
Πόσο διαφορετικά είναι φέτος τα πράγματα, διότι είμαστε σε μια εποχή covid και ενδεχομένως οι ανάγκες να είναι άλλες και τα ερωτήματα που θα κληθείτε να απαντήσετε στην αποστολή σας.
Σαφέστατα ο κορονοϊός έχει αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι ζουν στα νησιά και ο τρόπος που τους επισκεπτόμαστε και εμείς οι ίδιοι. Για να καταλάβετε, βάσει των οδηγιών του ΕΟΠΥ είμαστε υποχρεωμένοι πηγαίνοντας στα νησιά να δεχτούμε τους κατοίκους και να τους κάνουμε rapid test πριν εισέλθουν στα ιατρεία. Άρα ταυτόχρονα θα έλεγα μαζί με τις εξετάσεις μαθαίνουν αν έχουν και κάποιο πρόβλημα με τον covid-19. Υπάρχει ταυτόχρονα και ένα ενημερωτικό σεμινάριο που τους κάνουμε με τις επιπτώσεις της ασθένειας αυτής και την αντιμετώπιση που θα πρέπει να έχουν σε καθημερινή βάση. Ελπίζω ότι θα έχουμε συμμετοχή εκτός από τα ιατρεία και στα σεμινάρια αυτά τα οποία είναι καθοδηγούμενα και από την Ελληνική πνευμονολογική εταιρία με την οποία συνεργαζόμαστε πολύ στενά και θα είναι μαζί μας για να συνδράμει στο έργο μας.
Πάμε να μιλήσουμε λίγο για την αποστολή σας στην Ίο.
Πήγαμε την Παρασκευή το πρωί στο νησί της Ίου. Από τις 17:00 μέχρι τις 20:00 είχαμε υπηρεσία στα ιατρεία όπου είδαμε περίπου 30 άτομα την ώρα, τα οποία έχουν το δικαίωμα να δουν όποια ειδικότητα θέλουν και το Σάββατο από τις 09:00 μέχρι τις 18:00 πάλι υποδεχτήκαμε όπως υπολογίζουμε πάνω από 300 άτομα τα οποία μπόρεσαν και είδαν 12 ειδικότητες με βάση τις ανάγκες του καθένα.
Όλα αυτά τα χρόνια που κάνετε τις αποστολές υγείας στα νησιά, έχετε παρατηρήσει αν υπάρχει βελτίωση της ποιότητας υγείας των κατοίκων και αυτό θέλω να πω ότι συνδέεται και με το σύστημα της δημόσιας υγείας. Βλέπετε να υπάρχει βελτίωση τα τελευταία χρόνια ή υπήρξε μια άνοδος και ξαφνικά πέσαμε λόγω covid;
Θα έλεγα ότι η ποιότητα που έχουν στις παροχές υπηρεσιών υγείας οι νησιώτες μας έχουν βελτιωθεί μέχρι σήμερα. Φανταστείτε ότι παλιά υπήρχαν κάποια αγροτικοί γιατροί οι οποίοι κάθονταν κάποιους μήνες και φεύγανε, δεν υπήρχε καν ο θεσμός του ιατρείου που τώρα έχουν τα πιο πολλά νησιά. Σε πολλά από αυτά τα νησιά τα ιατρεία έχουν στελεχωθεί πλέον με κάποιους γιατρούς, βέβαια μπορεί να είναι 2 – 3 ειδικότητες, δεν είναι όμως απλός αγροτικός γιατρός. Έχει βελτιωθεί αρκετά η ποιότητα ζωής τους και πολλές φορές παρατηρούμε ότι οι άνθρωποι έχουν την δυνατότητα να επισκεφτούν την Αθήνα και να κάνουν και τις εξετάσεις τους και εμείς έως ένα βαθμό να είμαστε εκεί ώστε να κάνουμε εξετάσεις και να επιβεβαιώσουμε κάποιες που έχουν κάνει. Και βέβαια το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να μπορούμε να βρούμε με τις εξετάσεις πιθανόν ζημιές που μπορεί να υπάρξουν στο μέλλον ή να μην το έχουν καταλάβει. Αλλά γενικότερα θα έλεγα ότι η ιατρική έχει βελτιωθεί.
Υπάρχουν κάποιοι νησιώτες οι οποίοι βλέπουν κάποιες ειδικότητες γιατρών για παράδειγμα ρευματολόγο, μόνο όταν πηγαίνει η ομάδα Αιγαίου;
Βεβαίως, δεν σας κρύβω ότι σε μεγάλο βαθμό οι άνθρωποι που μας επισκέπτονται είναι για ειδικότητες που θα πρέπει να πληρώσουν επισκεπτόμενοι σε κάποιο νοσοκομείο της Αθήνας, άρα βλέπεις οφθαλμίατρους για παράδειγμα να έχουν μεγάλη πέραση όπως και ακτινολόγους. Δηλαδή ειδικότητες τις οποίες είναι δύσκολο να βρουν στα δικά τους τα νησιά, στα οποία υπάρχουν 2-3 βασικές ειδικότητες. Αλλά όλες αυτές οι παράξενες ειδικότητες με τους καλά εξειδικευμένους γιατρούς μας που μεγάλα νοσοκομεία προσφέρουν εδώ όταν έχουν, οπωσδήποτε είναι μια μεγάλη βοήθεια προς τους ανθρώπους. Οι ηλικίες των ανθρώπων που έρχονται είναι κυρίως ηλικιωμένοι άνθρωποι και παιδιά. Η μέση ηλικία απέχει και προσπαθούμε να τους φέρουμε κοντά μας αλλά όπως ξέρετε και οι νέοι άνθρωποι θεωρούν ότι είναι άτρωτοι και λένε τώρα που να τρέχουμε στον γιατρό. Άρα πιο πολύ εξυπηρετούμε τα άκρα του πληθυσμού και προσπαθούμε να αποφύγουν ειδικά οι ηλικιωμένοι άνθρωποι να ταξιδέψουν. Δεν είναι εύκολο για έναν άνθρωπο να φύγει από το νησί και να πάει στην Αθήνα να πληρώσει για να μείνει όσο χρειαστεί, αυτό είναι ένα πράγμα το οποίο κοστίζει για να έρθει κάποιος να κάνει εξετάσεις. Είναι πολλά τα χρήματα και όταν πάμε εμείς τους δίνουμε την δυνατότητα να το αποφύγουν αυτό, δηλαδή να δουν όλους τους γιατρούς τους, να κάνουν τις εξετάσεις και να έχει καλυφθεί ένα χρόνο τουλάχιστον από το δικό μας το βοήθημα. Υπό αυτήν και μόνον την έννοια είναι πολύ σημαντικό το έργο.
Πολύ σημαντικό και για αυτό τόσα χρόνια συνεχίζετε και το έχουν αγκαλιάσει όλοι οι νησιώτες. Τώρα μετά την επίσκεψη σας στην Ίο, υπάρχει άλλος σχεδιασμός;
Τον ερχόμενο Μάιο, ξεκινάει ο μεγάλος μας διάπλους ο οποίος αφορά 8-10 νησιά. Τώρα και στην ΄Ιο μείναμε 3 μέρες γιατί είναι μεγάλο νησί και θέλουμε να καλύψουμε όλο το φάσμα των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί. Αυτό που θέλω να πω ακόμα είναι ότι δεν είναι όλο το προσωπικό που επισκέφτηκε το νησί ιατρικό, είναι περίπου οι μισοί γιατροί, οι υπόλοιποι είναι βοηθητικό προσωπικό το οποίο συνδράμει στους γιατρούς, από βοηθοί μέχρι τεχνικοί υπολογιστών, μέχρι καπετάνιοι των σκαφών. Είναι δηλαδή άνθρωποι που όλοι μαζί συνεισφέρουν να γίνει ένας διάπλους.
Μα προφανώς για να βγει όλο αυτό το αποτέλεσμα πρέπει να υπάρχει μια ομάδα.
Να υπενθυμίσω ότι δεν είναι μόνο το ιατρικό κομμάτι έχουμε και τις εκδηλώσεις, όπου προσφέρουμε σεμινάρια με ιατρικό περιεχόμενο αλλά και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Κάνουμε θεατρικά έργα, το πλανητάριο ώστε να δώσουμε στους κατοίκους -την εποχή που έχει φύγει πια ο τουρισμός- την δυνατότητα να συμμετέχει στα πολιτιστικά δρώμενα και βέβαια είναι και τα πολύ σημαντικά έργα υποδομής που κάνουμε που μπορεί να είναι γυμναστήρια , γήπεδα 5χ5, να είναι εξοπλισμός που δίνουμε στα σχολεία, βιβλιοθήκες που φτιάχνουμε. Πολύ πρόσφατα έχουμε αρχίσει και κάνουμε πολύ σημαντικά έργα για τις παραλίες μας όπου βάζουμε τα καινούρια συστήματα ώστε να μπορέσει ένα άτομο με κινητικά προβλήματα να μπει με ευκολία στην θάλασσα και να κολυμπήσει. Έχουμε και τον πρωταθλητή μας, τον κύριο Τσαπατάκη, ο οποίος ήταν μαζί μας και στην Ίο σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις και αντιπροσωπεύει με την Ομάδα Αιγαίου όλους εκείνους που έχουν κινητικά προβλήματα. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να δώσουμε σε όλα αυτά τα νησιά την δυνατότητα εγκατασταθούν χωρίς χρήματα συστήματα ώστε να μπορέσουν να προσελκύσουν ανθρώπους με κινητικά προβλήματα που είναι πολύ σημαντικό να έχουν την δυνατότητα να πάνε σε ένα νησί το καλοκαίρι και να διασκεδάσουν και εκείνοι.
Και βεβαίως όλη αυτή την προσπάθεια που κάνετε εσείς πρέπει να πούμε ότι την υποστηρίζει και πολύς κόσμος και στην χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό και νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε μια αναφορά και σε αυτούς που στέκονται δίπλα σας.
Σαφέστατα και έχετε απόλυτο δίκιο. Εμείς είμαστε αυτοί που βγαίνουν μπροστά αλλά από πίσω είναι άλλοι άνθρωποι και εταιρείες και απλοί εθελοντές που βάζουν από το εισόδημά τους ό,τι μπορούν για να συμμετέχουν στην ομάδα. Υπάρχουν εταιρείες, πολλοί μεγάλοι οργανισμοί, πολυεθνικές εταιρίες, τράπεζες, φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες στέκονται δίπλα μας και δίπλα στους κατοίκους των νησιών και χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα γιατί όλο αυτό το έργο κοστίζει αρκετά.