Λευτέρης Καραΐσκος, Δήμαρχος Αμοργού: Χρειαζόμαστε μόνιμο παιδίατρο για τα 300 παιδιά του νησιού
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Η Αμοργός, χρειάζεται άμεση ενίσχυση με γιατρούς, καθώς οι ελλείψεις δημιουργούν ανασφάλεια τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες του νησιού. «Η πολιτεία πρέπει να δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία απέναντι στα νησιά και τις ιδιαιτερότητές τους. Δεν ζητάμε κάτι υπερβολικό, αλλά τα απολύτως βασικά: γενικό γιατρό, παιδίατρο και παθολόγο. Αυτό είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει για να εξασφαλιστεί η υγεία των κατοίκων μας», σημειώνει ο Δήμαρχος Αμοργού Λευτέρης Καραΐσκος, μιλώντας στην «Κυκλαδική».
Παρά τις βελτιώσεις στις εγκαταστάσεις, με την χρηματοδότηση ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα ανακαινίσει και επεκτείνει το Κέντρο Υγείας, έργο που εξελίσσεται μετά από πρωτοβουλία του Δήμου και υποβολή σχετικής μελέτης στο Υπουργείο Υγείας, το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει η στελέχωση.
Ο Δήμαρχος τόνισε την ανάγκη για ουσιαστικά κίνητρα που θα προσελκύσουν γιατρούς στα νησιά, όπως σημαντική αύξηση των οικονομικών απολαβών και υπογράμμισε ότι τα υπάρχοντα επιδόματα είναι ανεπαρκή. Πρότεινε επίσης τη θεσμοθέτηση υποχρεωτικής μετακίνησης για γιατρούς που έχουν πάρει την ειδικότητά τους σε απομακρυσμένες περιοχές, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει μια βιώσιμη λύση.
Ο Δήμαρχος Αμοργού, Λευτέρης Καραΐσκος αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί στον τομέα της υγείας, με πιο πρόσφατο την αποχώρηση μιας γιατρού που υπηρετούσε στο Κέντρο Υγείας. Όπως σημείωσε, η έλλειψη ιατρικού προσωπικού αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα για την Αμοργό, το οποίο επιδεινώνεται όταν φεύγει ένας γιατρός που έχει προσφέρει πολλά στην τοπική κοινωνία.
Η γιατρός, που υπηρετούσε ως καρδιολόγος για περίπου 3,5 χρόνια, αναγκάστηκε να αποχωρήσει για προσωπικούς λόγους, γεγονός που άφησε το νησί χωρίς γιατρό με ειδικότητα.
«Το πρόβλημα με την εξεύρεση ιατρικού προσωπικού στα νησιά μας είναι μεγάλο. Υπάρχει ήδη περιορισμένο ενδιαφέρον από γιατρούς να υπηρετήσουν στα νησιά μας, και όταν αποχωρεί ένας τόσο αξιόλογος επιστήμονας, όπως η καρδιολόγος μας, το πλήγμα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο.
Ήταν εξαιρετική επιστήμονας και είχε προσφέρει πολλά στην τοπική κοινωνία για 3,5 χρόνια.
1,5 χρόνο υπηρετούσε ως επικουρικό προσωπικό και 2 χρόνια είχε μόνιμη θέση στο Κέντρο Υγείας.
Το Κέντρο Υγείας Αμοργού δεν έχει γιατρό με ειδικότητα, δεν έχει υπάρξει κανένα ενδιαφέρον από γιατρούς στην προκήρυξη που αφορά 2 θέσεις Επιμελητών Α’ Γενικής Ιατρικής για το ΚΥ Αμοργού. Οι γιατροί υπαίθρου, βοηθούν τον κόσμο, έχουν γνώση, δεν έχουν όμως την εμπειρία.
Χρειαζόμαστε επειγόντως γιατρούς με ειδικότητες, κάτι που δεν έχει ακόμα επιτευχθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Καραΐσκος υπογράμμισε ότι το νησί παραμένει χωρίς παιδίατρο και η τοπική κοινωνία συχνά εξυπηρετείται από περιοδικές μετακινήσεις γιατρών από άλλα νησιά των Κυκλάδων, κάτι που όμως είναι ανεπαρκές και δεν παρέχει μόνιμη λύση.
Ο Δήμαρχος Αμοργού επεσήμανε ότι είναι σημαντικό η κεντρική διοίκηση να καταλάβει τι σημαίνει νησιωτικότητα και να προβλεφθούν ειδικές ρυθμίσεις που να συνάδουν με την ιδιαιτερότητα των νησιωτικών περιοχών και των προκλήσεων που αυτές αντιμετωπίζουν.
«Πρέπει να αυξηθούν οι αποδοχές των γιατρών στα νησιά. Ναι μεν έχουν αυξηθεί τα επιδόματα από το κράτος, αλλά είναι πολύ μικρές οι αυξήσεις που δίνουν, χρειάζεται η πολιτεία να θεσμοθετήσει κίνητρα.
Έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες από την κεντρική διοίκηση, αλλά δεν είναι αρκετές. Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα νησιά έχουν ιδιαιτερότητες που απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή. Η τοπική κοινωνία κάνει ό,τι μπορεί, αλλά χρειάζεται η υποστήριξη της κεντρικής διοίκησης», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Θεωρώ βασικό το κομμάτι των οικονομικών απολαβών των γιατρών. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για την Ελλάδα οι γιατροί που φεύγουν από τη χώρα και πάνε στο εξωτερικό. Ειδικά για τα νησιά θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα, να δοθούν σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς τους».
Παράλληλα, ο δήμος κατέθεσε πρόταση να θεσμοθετηθεί υποχρεωτική μετακίνηση, για τους γιατρούς όταν πάρουν την ειδικότητά τους, σε περιοχές οι οποίες είναι δυσπρόσιτες, που αντιμετωπίζουν λόγω νησιωτικότητας προβλήματα με την εξεύρεση γιατρών- όπως η Αμοργός-κάτι που δυστυχώς δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη, υπογραμμίζει ο κ. Καραΐσκος.
«Σε πρώτη φάση προσπαθούμε να υπάρξει στο νησί γιατρός με ειδικότητα. Θα δούμε αν στην πορεία αντιμετωπίσουμε προβλήματα, θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση. Τα κέντρα υγείας έχουν ένα οργανόγραμμα. Αυτή τη στιγμή επενδύονται περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Κέντρου Υγείας, με σκοπό τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών και εξεταστηρίων. Ωστόσο, αυτές οι υποδομές θα πρέπει να στελεχωθούν με ιατρικό προσωπικό για να είναι λειτουργικές.
Όταν στο οργανόγραμμα περιλαμβάνονται 7, 8 ειδικότητες, τουλάχιστον να μπορούμε να καλύψουμε 2,3. Είναι απαραίτητη η τοποθέτηση μόνιμου ιατρικού προσωπικού με ειδικότητες, όπως γενικό ιατρό, παιδίατρο, παθολόγο ή καρδιολόγο. Αυτά είναι τα ελάχιστα που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών του νησιού. Κάθε μήνα θα πιέζουμε να γίνει κάποια μετακίνηση ιατρού αλλά καταλαβαίνετε ότι δεν είναι το ίδιο να έρχεται ένας παιδίατρος μια φορά το μήνα ή μια φορά κάθε 40 ημέρες για να καλύπτει τα βασικά. Χρειαζόμαστε έναν μόνιμο παιδίατρο στο Κέντρο Υγείας στο νησί που έχει 300 παιδιά» τονίζει.
«Συνεργαζόμαστε στενά με το Υπουργείο και το καλοκαίρι, κατά τη συνάντησή μας στη Σύρο, θέσαμε ένα σημαντικό ζήτημα: Τα κρατικά έξοδα για την αμοιβή των ιατρών με ειδικότητες στα νησιά, θα μπορούσαν να καλυφθούν από τα χρήματα που εξοικονομούνται μέσω της μείωσης των διακομιδών. Υποστηρίξαμε τη θέση μας με στατιστικά στοιχεία, δείχνοντας ότι όταν το νησί διέθετε 2 ή 3 γιατρούς με ειδικότητα, η ανάγκη για διακομιδές μειώθηκε αισθητά.
Οι γιατροί υπαίθρου συχνά δεν διαθέτουν την εμπειρία να αξιολογήσουν πολλές φορές αν μια διακομιδή είναι απαραίτητη ή όχι.
Από την άλλη, η εμπειρία ενός γιατρού που έχει ειδικότητα μπορεί να κρίνει εάν ένα περιστατικό χρειάζεται διακομιδή ή όχι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα καλύτερη αξιολόγηση και αντιμετώπιση των περιστατικών, περιορίζοντας τις περιττές διακομιδές και η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται είναι σημαντική.
Αντίστοιχα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι διακομιδές είναι απαραίτητες, αλλά δυστυχώς, λόγω ελλιπούς εμπειρίας , συχνά δυσκολεύει η διαδικασία.
Βοηθά και η τεχνολογία και οι υποδομές που αναπτύσσουμε, όπως και το ορθοπεδικό που έχουμε αυτή τη στιγμή, που συμβάλλει στη μείωση άσκοπων διακομιδών στη Νάξο για θέματα ορθοπεδικά.
Συνολικά, καταβάλλεται μια συστηματική προσπάθεια να αναβαθμίσουμε τις υποδομές, μειώνοντας την ταλαιπωρία και εξασφαλίζοντας καλύτερες συνθήκες τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες του νησιού μας.
Όμως πρέπει να εξασφαλιστούν πρώτα τα βασικά, δηλαδή η στελέχωση και μάλιστα ζητάμε το ελάχιστο ώστε να μπορεί να λειτουργεί το Κέντρο Υγείας μας», καταλήγει ο Δήμαρχος Αμοργού.