Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
«Η πρωτοβουλία των αλιέων της Αμοργού αποτελεί ένα από τα ελάχιστα παραδείγματα της Μεσογείου που η διαχείριση ξεκινά από την συλλογικότητα και σύμπραξη αρμοδίων Φορέων με το μνημόνιο συνεργασίας να είναι η έμπρακτη απόδειξη» τονίζει ο δήμαρχος Αμοργού, Λευτέρης Καραΐσκος, για την εκδήλωση για το «Αμοργόραμα» που πραγματοποιήθηκε στο νησί. Οι ψαράδες συμφώνησαν με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσουν σε μνημόνιο συνεργασίας για την διάσωση του θαλάσσιου πλούτου. Το «Αμοργόραμα» περιλαμβάνει την αποχή των ψαράδων της Αμοργού από την αλιευτική δραστηριότητα τους μήνες αναπαραγωγής και τη συμμετοχή του στόλου τους σε παράκτιους θαλάσσιους καθαρισμούς. Για το σκοπό αυτό, απαιτείται η παύση της αλιείας τους μήνες Απρίλιο και Μάιο από όλα τα επαγγελματικά και ερασιτεχνικά αλιευτικά σκάφη.
Θέλω να ξεκινήσουμε την συζήτησή μας με αφορμή ένα όνειρο και για τους αλιείς αλλά και για το νησί: το αλιευτικό καταφύγιο για το οποίο έγιναν τα εγκαίνια με παρουσία του υφυπουργού. Νομίζω δείχνει τον δρόμο η Αμοργός.
Έτσι όπως το λέτε η Αμοργός δείχνει τον δρόμο. Θα έλεγα ότι αυτό είναι μια διπλή χαρά γιατί τα εγκαίνια ενός έργου, μιας βασικής υποδομής για την προστασία αυτής της δραστηριότητας, συνδυάζεται με την υπογραφή ενός μνημονίου με το οποίο δεσμεύεις ένα σύνολο από φορείς. Η πρόταση αυτή που έχουμε παρουσιάσει, η πρόταση αυτή που θα καταστήσει βιώσιμο αυτό το επάγγελμα, θα βοηθήσει στην διατήρηση των υχθιοαποθεμάτων τις θάλασσάς μας και θα προστατέψει και το θαλάσσιο περιβάλλον, καθώς θα υπάρχει μια δέσμευση ότι μόλις ολοκληρωθούν οι μελέτες οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει -σε ένα χρόνο δηλαδή από σήμερα, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην θεσμοθέτηση αυτής της πρωτοβουλίας.
Και να μην ξεχνάμε ότι είναι ένα κομμάτι της ταυτότητας όλων των Κυκλάδων, ο ψαράς, το ψάρι, η βάρκα, το καΐκι… είναι ένα κομμάτι της ταυτότητας που δεν μπορούν να εκλείψει. Αν αλλάξει κάτι από αυτά πιστεύω πως το τουριστικό μας προϊόν και η εικόνα και η πραγματικότητα και η παράδοσή μας θα χαθούν.
Όταν ξεκινούσε αυτή η προσπάθεια από τον Μιχάλη Κρόσμαν, πιστεύατε ότι θα στεφθεί με επιτυχία και θα ολοκληρωθεί, ή ότι θα ήταν μια πρωτοβουλία, μια ενέργεια η οποία θα προσκορύσει στη γραφειοκρατία του κράτους;
Αυτό έχει ξεκινήσει εδώ και μια δεκαετία, από το 2013. Δεν υπήρχε καμία ανταπόκριση, υπήρχαν συμφέροντα -για να το πω απλά- νέας αλιείας που απλά εμπόδιζαν να συνεχίσει αυτή η πρόταση. Τα πράγματα σήμερα είναι διαφορετικά. Πιστεύω ότι μέσα σε αυτό αξιοποιήσαμε το κομμάτι της σημασίας που έχει για το περιβάλλον, σήμερα υπάρχει τεράστια κινητοποίηση και τεράστια ευαισθητοποίηση στο κομμάτι αυτό του περιβάλλοντος και της διατήρησης των καθαρών θαλασσών και βέβαια της διατήρησης των υχθυοαποθεμάτων. Έχουν αλλάξει τα δεδομένα, είναι πιο ανοιχτά τα πράγματα, πιο ανοιχτή και η κυβέρνηση. Ο πρώτος άνθρωπος ο οποίος αγκάλιασε αυτή την περίπτωση ήταν ο Υπουργός Περιβάλλοντος ο κύριος Σκρέκας, ο οποίος είχε έρθει πριν χρόνια στο νησί μας και πρόβαλλε αυτή την δράση την Μέρα Περιβάλλοντος και πιστεύω από εκεί και πέρα, το νερό μπήκε στο αυλάκι. Ακολούθησαν φορείς οι οποίοι στηρίξανε δυναμικά αυτό το πρόγραμμα, καταφέραμε και μπήκαμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που είναι το αρμόδιο υπουργείο και οι κάποιες αντιδράσεις που υπήρχαν παλιά έχουν καμθεί. Προχωράμε με συνεργασία και υποστήριξη του σημερινού Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης του κυρίου Κεδίκογλου, ο οποίος βρέθηκε αυτές τις μέρες στο νησί μας, μας τίμησε με την παρουσία του και στα εγκαίνια και υπογράψαμε και το συμβόλαιο συνεργασίας. Υπάρχουν και άλλοι φορείς όπως ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου, ο κύριος Κουτουλάκης, ο οποίος επίσης αγκάλιασε αυτή την πρωτοβουλία, δεν μπόρεσε όμως να βρίσκεται εδώ γιατί είχε το συνέδριο για τους νησιωτικούς δήμους αλλά συμμετείχε και συνυπογράφει αυτή την πρωτοβουλία.
Ο κύριος Κεδίκογλου βρέθηκε και στο Deep Blue αλλά δεν βούτηξε, αν και ξέρουμε ότι του αρέσει η θάλασσα.
Είχαμε πάει στις απονομές για την ολοκλήρωση των αγώνων, ασχολήθηκε με τους δύτες εκεί, που ήταν μια πολύ ωραία δραστηριότητα η οποία προβάλει το νησί μας, τις θάλασσες μας και το απέραντο γαλάζιο και η οποία για 2 χρόνια λόγο κορονοϊού είχε ανασταλεί. Δεν είχαν γίνει αγώνες το 2020 και το 2021, επανήλθαμε φέτος με μια πάρα πολύ καλή, αξιόλογη και δυναμική διοργάνωση παρόλο που ο καιρός δεν βοήθησε ιδιαίτερα, τα χαμόγελα όμως και η ευχαρίστηση των αθλητών είναι αυτά που μας χαρίζουν αισιοδοξία και η αφοσίωσή τους στους αγώνες, είναι πολλοί που έρχονται κάθε χρόνο στο νησί μας. Θα συνεχίσουμε και πιστεύω ότι του χρόνου θα έχουμε ένα πάρα πολύ δυνατό παγκόσμιο αθλητικό γεγονός τον Σεπτέμβρη.
Και δεν σηματοδοτεί το τέλος της τουριστικής σεζόν για την Αμοργό, έτσι;
Όχι βέβαια. Η τουριστική περίοδος συνεχίζεται και είναι πάρα πολύ δυνατή φέτος, ετοιμάζουμε και ένα δελτίο με τα στοιχεία που έχουμε μόλις κλείσει και ο Σεπτέμβρης. Έχουμε ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Η επισκεψιμότητα φέτος θα ξεπεράσει τις 100 χιλιάδες επισκέπτες. Είμαστε περίπου 20% πάνω από το 2019 και πολύ πάνω βέβαια από την περσινή χρονιά.