Μ. Μπαρδάνης – Πρ. Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου: «Αν δεν αντιδράσουμε τώρα, συγκεκριμένα και αποτελεσματικά, θα αντιμετωπίσουμε άλλη μία περίοδο αβεβαιότητας»
Για όλα τα φλέγοντα αλλά και τρέχοντα θέματα που αφορούν τον τουρισμό, μίλησε στην ιστοσελίδα μας ο Προέδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου κ. Μανώλης Μπαρδάνης.
Ο κ. Μπαρδάνης αναφέρθηκε στα τέλη ανθεκτικότητας και παρεπιδημούντων στον ξενοδοχειακό κλάδο και τις αντιδράσεις από διεθνείς συνεργάτες, απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις.
Παράλληλα ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου, μετέφερε τη δυσαρέσκειά του για την στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση για τον τουρισμό, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί τόσο στις δημόσιες υποδομές που θα πρέπει άμεσα να αναβαθμιστούν, σύμφωνα με τον ίδιο, όσο και για τη νέα πλέον τουριστική σεζόν του 2025.
-
Οι νέες αυξήσεις στα τέλη ανθεκτικότητας και παρεπιδημούντων στον ξενοδοχειακό κλάδο πως επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού Τουρισμού;
Κάθε αύξηση στην τιμή πώλησης των υπηρεσιών μας έχει άμεσο αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητά μας, ιδιαίτερα τώρα που βλέπουμε εμφανή σημάδια κόπωσης ακόμα και σε δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς, όπως είναι η Νάξος. Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε τους ανταγωνιστές μας από άλλες χώρες της Μεσογείου να διεκδικούν ολοένα μεγαλύτερα μερίδια της τουριστικής αγοράς. Συνεπώς, η αύξηση κατά 50% στο τέλος παρεπιδημούντων δεν είναι διόλου αμελητέα, πόσο μάλλον όταν δεν λαμβάνεται υπόψη ποιος πραγματικά επιβαρύνει τις τοπικές υποδομές. Η αιφνίδια αύξηση του Τέλους Ανθεκτικότητας στη Κλιματική Κρίση, σε μια περίοδο που η ακρίβεια πλήττει όλη την Ευρώπη, δημιουργεί ένα επιπλέον κόστος έως 15 ευρώ ανά διανυκτέρευση και αντίκειται στην κοινή λογική. Οι αυξήσεις αυτές θα έχουν αρνητικές συνέπειες, διότι πρόκειται για μέτρα που πλήττουν και την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα του κλάδου μας.
-
Έχετε καταγράψει αντιδράσεις από διεθνείς συνεργάτες σας απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις;
Ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από το εξωτερικό. Για παράδειγμα, η Γερμανική Ταξιδιωτική Ένωση (DRV) που εκπροσωπεί μια μεγάλη δεξαμενή για τον ελληνικό Τουρισμό, εξέφρασε την ανησυχία της με επιστολή της προς την Υπουργό Τουρισμού. Τα Μέλη της με άλλα λόγια, προειδοποιούν για πιθανή αποσταθεροποίηση της σχέσης της γερμανικής αγοράς με την ελληνική τουριστική βιομηχανία. Οι ανησυχίες λοιπόν των ξενοδόχων δεν είναι αίολες και υπερβολικές, αλλά επιβεβαιώνονται από τους συνεργάτες μας. Πολύ φοβάμαι ότι θα επηρεαστούν άμεσα οι τουριστικές ροές, καθώς πρόκειται για αιφνιδιαστικές αυξήσεις εν μέσω διαπραγματεύσεων για τα τουριστικά πακέτα της νέας χρονιάς, μη λαμβάνοντας υπόψη την ακρίβεια που οδηγεί τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά σε περικοπές δαπανών τα επόμενα χρόνια.
-
Άρα διαφωνείτε με τη στρατηγική της κυβέρνησης για τον τουρισμό; Πιστεύετε ότι απουσιάζει ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός;
Δυστυχώς, η κυβέρνηση φαίνεται να εστιάζει περισσότερο σε βραχυπρόθεσμες εισροές για να εξασφαλίσει ρευστότητα για τα δημόσια ταμεία, ακόμα και όταν επικαλείται την αποκατάσταση φυσικών καταστροφών, αντί να επικεντρώνεται σε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική που διασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού. Οι ελλείψεις στις δημόσιες υποδομές υπολείπονται του ρυθμού ανάπτυξης του τουριστικού τομέα και διογκώνουν το πρόβλημα. Μακροπρόθεσμα, αυτές οι πολιτικές απειλούν την ποιότητα των υπηρεσιών και την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού μας πλούτου. Αν δεν αλλάξει το μοντέλο αυτό, θα αντιμετωπίσουμε σοβαρές συνέπειες, όχι μόνο στον τουρισμό μας αλλά και στη συνολική ανάπτυξη της χώρας μας.
-
Επειδή θίξατε το ζήτημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, γιατί δεν σας ικανοποιούν οι νέες ρυθμίσεις;
H ανεξέλεγκτη βραχυχρόνια μίσθωση λειτουργεί αθέμιτα ανταγωνιστικά κατά τα τελευταία χρόνια απέναντι στις τουριστικές επιχειρήσεις και επί της ουσίας, δεν αντιμετωπίζεται ισότιμα ως επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν επωμίζεται τα ίδια φορολογικά βάρη. Επιπλέον έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στις υποδομές μας. Η διαχείριση της βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν λαμβάνει υπόψη της ότι από το 2019 έως το 2023 οι κλίνες της έχουν διπλασιαστεί. Η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε ουσιαστικές παρεμβάσεις που να θέτουν σαφείς και δίκαιους κανόνες στην αγορά και εξαιρεί από τις όποιες ρυθμίσεις περιοχές που αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα και φαινόμενα αδικαιολόγητου συνωστισμού ανά περιόδους, καθώς και έλλειψη κατοικιών για μακροχρόνια μίσθωση. Ακόμα και οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν σε ορισμένες περιοχές, όπως στην Αθήνα, είναι αποσπασματικοί και ανεπαρκείς. Δεν αντιμετωπίζουν τα ευρύτερα προβλήματα που προκύπτουν από τη ραγδαία εξάπλωση του φαινομένου.
-
Μπορείτε να δώσετε ένα παράδειγμα;
Τα νόμιμα αδειοδοτημένα καταλύματα έχουν υποχρέωση να πληρώνουν μεγάλα ποσά για φόρους και τέλη που τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης συχνά αποφεύγουν, επιβαρύνοντας τις τοπικές κοινωνίες, τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε θέματα ποιότητας ζωής. Οι κάτοικοι βλέπουν τις περιοχές τους να μετατρέπονται σε τουριστικές ζώνες χωρίς καμία ρύθμιση. Οι τιμές ενοικίων αυξάνονται υπέρογκα και πλήττουν την κοινωνία. Η ΑΑΔΕ έχει καταγράψει 100.000 ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης, εκτιμάται όμως ότι ο πραγματικός αριθμός ξεπερνά τις 200.000, γεγονός που αποδεικνύει ότι σημαντικά ποσά διαφεύγουν του φορολογικού συστήματος. Η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει το ζήτημα με πιο αποφασιστικά μέτρα για να εξασφαλίσει ισορροπία στην αγορά και συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού χωρίς δυσάρεστες κοινωνικές προεκτάσεις.
-
Ποιες δημόσιες υποδομές θεωρείται ότι έχουν μείνει πίσω και θα πρέπει άμεσα να αναβαθμιστούν;
Καταρχάς, να κατανοήσουμε ότι οι υποδομές δεν εξυπηρετούν μόνο τις ανάγκες των επισκεπτών, αλλά πρέπει πρώτα να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων. Αλλιώς, μια περιοχή που δεν είναι φιλόξενη για τους κατοίκους της δεν μπορεί να είναι ελκυστική για τους επισκέπτες της. Η αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών, όπως οι συγκοινωνίες, η αποχέτευση, η ύδρευση, οι εγκαταστάσεις υγείας και οι χώροι αναψυχής είναι αναγκαία, διότι πολλά από τα δίκτυα είναι ξεπερασμένα. Επιπλέον, η ανάπτυξη δημόσιων υποδομών οφείλει να βελτιώνει την εμπειρία του επισκέπτη που στις μέρες είναι πια το ζητούμενο, με βιώσιμες πρακτικές, προσαρμοσμένες στην κλιματική κρίση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειές της. Μόνο με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια τουριστική βιομηχανία που θα είναι ανθεκτική και βιώσιμη στο μέλλον.
-
Άρα θεωρείτε ότι η τουριστική σεζόν του 2025, δεν θα είναι εύκολη;
Η τουριστική σεζόν του 2025 θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια ευκαιρία για να επανεξετάσουμε τις στρατηγικές μας και να προσαρμοστούμε στις ανάγκες όχι μόνο της αγοράς, αλλά και της εποχής που διανύουμε. Να συνυπολογίσουμε τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν γενικότερα. Αν δεν αντιδράσουμε τώρα συγκεκριμένα και αποτελεσματικά, θα αντιμετωπίσουμε άλλη μια περίοδο αβεβαιότητας που θα μπορούσε να πλήξει τη φήμη και την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού για τα επόμενα χρόνια. Είναι επιτακτική ανάγκη να συνεργαστούμε ρεαλιστικά και να δράσουμε συλλογικά, ώστε να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό μοντέλο που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την τουριστική επιτυχία της χώρας μας τα επόμενα χρόνια.