«Δεν θέλουμε ως κοινωνία να επιτρέψουμε να μπει καμία ανεμογεννήτρια στον τόπο μας» τονίζει κατηγορηματικά ο δήμαρχος Πάρου. Ο Μάρκος Κωβαίος περνά στην αντεπίθεση προτείνοντας μια ρηξικέλευθη πρόταση για τα ελληνικά δεδομένα. Την τοποθέτηση πλωτών αιολικών πάρκων. “Κατ’ αρχήν, όσοι έχουν ταξιδέψει στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης έχουν προσέξει τις εκατοντάδες ανεμογεννήτριες που είναι εγκατεστημένες μέσα στη θάλασσα. Αυτό είναι αποτέλεσμα των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών απέναντι στην καταστροφή του περιβάλλοντος και στην αρνητική επίδραση στην τοπική οικονομία που έχουν επιφέρει τα παραδοσιακά αιολικά πάρκα που τοποθετούνται στις βουνοκορφές και δεσπόζουν στον χώρο” καταλήγει ο δήμαρχος Πάρου.
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Ανοίγοντας τη συζήτηση θα έλεγε κανείς ότι είναι κάτι πρωτοποριακό αυτό που συζητάμε για τα πλωτά πάρκα στα νησιά μας. Θέλω να μας εξηγήσετε τι ακριβώς εννοείτε.
Μιλάμε για τις πλωτές εξέδρες ανεμογεννητριών. Σαφέστατα και είναι κάτι το πρωτοποριακό για την Ελλάδα και όταν εμείς έχουμε πει σαν νησί και αυτό το υπερασπιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις ότι δεν θέλουμε καμία ανεμογεννήτρια πάνω στο νησί μας, αλλά και από την άλλη μεριά υπάρχει και ένα παγκόσμιο φαινόμενο που πρέπει και εμείς να συμβάλουμε ώστε να σωθεί ο πλανήτης πρέπει να βρεθούν τρόποι και λύσεις ώστε από τη μια μεριά να σώσουμε τον πολιτισμό, την οικονομία και τον χαρακτήρα των νησιών και από την άλλη να υπάρχει η εναλλακτική μορφή που θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια.
Και πώς θα γίνει αυτό μέσα στην θάλασσα;
Πρώτα απ’ όλα δεν ανακαλύψαμε εμείς την Αμερική. Υπάρχουν αυτή την στιγμή εταιρίες οι οποίες έχουν εγκαταστήσει στη Σκωτία, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στην Γαλλία, στην Ολλανδία και στη Νορβηγία τέτοια αιολικά πάρκα θαλάσσια, υπεράκτια τα οποία παράγουν πάρα πολλά MV. Αυτά μπορούν να εφαρμοστούν και στις δικές μας θάλασσες. Ήδη το συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να τοποθετηθούν αυτές οι ανεμογεννήτριες που είναι αδειοδοτημένες για τα νησιά μας σε υπεράκτιες περιοχές. Εγώ ως εισηγητής θέματος από πλευράς δήμων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων είπα ότι σαφέστατα σε πρώτη φάση συμφωνούμε απόλυτα αλλά εμείς έχουμε πίσω μας ένα δημοτικό συμβούλιο που πρέπει να αποφασίσει και αυτό. Έφερα το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο που αποφάσισε κατά πλειοψηφία -μειοψήφησε η λαϊκή συσπείρωση- να τοποθετηθούν οι αδειοδοτημένες ανεμογεννήτριες υπεράκτια και όχι πάνω στη σάρκα των νησιών μας για να προστατεύσουμε τον πολιτισμό, την οικονομία και το περιβάλλον του τόπου μας.
Πόσο δεσμευτικό είναι αυτό κύριε Κωβαίε για τις εταιρίες και την πολιτεία;
Γνωρίζουμε όλοι ότι η ζώνη που είναι στην παραλία και ανήκει στην κτηματική υπηρεσία δεν ανήκει στους δήμους, ανήκει στο κράτος. Εμείς είπαμε όμως στην απόφασή μας ότι ακόμα και στα 15 μίλια αν τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες να έχουμε ρόλο και η απόφασή μας να είναι δεσμευτική. Άρα λοιπόν θέλοντας να ισχυροποιήσουμε τους δήμους μας είπαμε και αυτό.
Δύο ερωτήματα έχω να σας κάνω. Το πρώτο είναι πόσο δεσμευτικό είναι για την πολιτεία αυτό και το δεύτερο εάν αυτές οι πλωτές ανεμογεννήτριες μπορούν να δημιουργήσουν εν δυνάμει προβλήματα στην ακτοπλοΐα.
Τα συγκεκριμένα θαλάσσια οικόπεδα πρέπει να απορροφηθούν από το κράτος. Άρα λοιπόν θα υπάρχει χωροθέτηση στη θαλάσσια ζώνη μέσα στη θάλασσα, μέσα στα πελάγη μας, τέτοια ώστε να μην επηρεάζει τη ναυσιπλοΐα και να ευνοεί βέβαια την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις ανεμογεννήτριες αυτές. Διότι δεν υπάρχει εκεί κανένας όγκος -ούτε ορεινός ούτε τίποτα- που να εμποδίσει τη ροή του αέρα. Αυτές οι ανεμογεννήτριες οι οποίες έχουν τοποθετηθεί ανά τον κόσμο, στη Νορβηγία για παράδειγμα, άντεξε κύματα 11 μέτρων το 2010, 19 μέτρων το 2016 με ανέμους πλέον της δεκαβάθμιας κλίμακας μποφόρ. Από το ελληνικό κέντρο θαλάσσιων ερευνών, είχε προταθεί ένα τέτοιο θέμα για τις δυνατότητες του Αιγαίου και του Ιονίου πελάγους.
Να υποθέσω ότι αν περάσει αυτή η πρόταση, αμέσως λύνει το θέμα με τις ανεμογεννήτριες στα βουνά της Πάρου. Ωστόσο πόσο δεσμευτικό μπορεί να είναι αυτό; Εγώ ξέρω από τη δική σας την πλευρά και του δήμου αλλά και των κατοίκων της Πάρου ότι είστε αποφασισμένοι. Πόσο όμως αυτό μπορεί να είναι δεσμευτικό για μια εταιρία, για την πολιτεία ή ακόμα και για το ίδιο το κράτος;
Έχουμε πει ότι πρέπει να υπάρξει αναστολή όλων των αδειών, καινούριων αδειοδοτήσεων και να μην γίνει καμία τοποθέτηση επάνω στα νησιά μας τώρα, μέχρι να εξεταστούν όλα τα δεδομένα. Εμείς και τα τέσσερα νησιά -Άνδρος, Τήνος, Πάρος, Νάξος- είμαστε στη Δικαιοσύνη ώστε να μπορούμε να διασφαλίσουμε και να προστατεύσουμε τα νησιά μας. Ήδη με την προσφυγή που κάναμε κατά της ΡΑΕΚ και τις αποφάσεις τους στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα νησιά -που δεν έχουν τοποθετηθεί μέσα σε αυτό το διάστημα-, ουσιαστικά είναι άκυρες οι αδειοδοτήσεις τους. Βρήκαν τελικά διαφόρους τρόπους ώστε να τοποθετηθούν. Και το πιο απλό για παράδειγμα είναι ότι για να μειώσουν τις διαδικασίες και την γραφειοκρατία των αδειοδοτήσεων έσπασαν τα μεγάλα έργα κάποιων MV, σε μικρότερα, σε διαφορετικές ενέργειες αλλά μέσα στο ίδιο οικόπεδο για να μπορούν να κάνουν τις διαδικασίες σωστά.
Αυτό επιτρέπεται από τη διαδικασία και από τη νομοθεσία;
Μετά το 2020 και μετά από την δική μας προσφυγή, δόθηκε η δυνατότητα αυτή.
Άρα λοιπόν η λύση για τις «πλωτές», είναι κάτι που ενδεχομένως να το σκεφτούν οι εταιρείες.
Πρέπει να το σκεφτούν. Υπάρχουν συγκεκριμένες εταιρείες και μάλιστα η εταιρεία που υπάρχει και έχει τοποθετήσει αυτές τις ανεμογεννήτριες μέσα στη θάλασσα είναι κατά τα 2/3 κρατική.
Εσείς έχετε κάποια εικόνα μετά την πρόταση που έχετε κάνει από πλευράς εταιριών και πολιτείας; Έχουν προβληματιστεί;
Εγώ πιστεύω ότι η παγκόσμια κοινότητα στρέφεται προς αυτές τις κατευθύνσεις, γιατί δεν επηρεάζει τον τόπο, δεν επηρεάζει τον πολιτισμό του, ούτε το περιβάλλον του, την γεωγραφία του και την οικονομία του και δίνει και μια λύση η οποία δεν επηρεάζει τίποτα. Γιατί οι ανεμογεννήτριες αυτές δεν είναι πακτωμένες στη θάλασσα, είναι αγκυροβολημένες. Φανταστείτε ένα καράβι το οποίο είναι αγκυροβολημένο και τα βάθη τα οποία μπορεί να τοποθετηθεί μια ανεμογεννήτρια είναι μέχρι 1000 μέτρα.
Ως προς τα κόστη των εταιρειών ποιο είναι το μεγαλύτερο κόστος; Ανεμογεννήτρια στην θάλασσα ή πάνω στο βουνό;
Να κάνω και εγώ ένα ερώτημα. οι ανεμογεννήτριες και τα κόστη τα οποία λέτε, είναι από τα χρήματα των εταιρειών ή από τις επιδοτήσεις;
Σωστό. Κάτι θα ξέρετε για να το λέτε.
Είναι από τις επιδοτήσεις. Άρα λοιπόν αν υπάρχουν επιδοτήσεις προς αυτή την κατεύθυνση που προστατεύουν τα νησιά μας, ούτως ή άλλως τα χρήματα που βάζουν οι εταιρίες θα είναι μηδαμινά. Το 2030 το κόστος των ανεμογεννητριών στη χερσαία ζώνη με την θαλάσσια θα εξισωθεί.
Να πάμε και ένα βήμα πάρα πέρα, είμαι σίγουρος κύριε Κωβαίε ότι είστε ένα βήμα μετά με αυτή την σκέψη σας για τις ανεμογεννήτριες στην θάλασσα αλλά είμαι σίγουρος ότι έχετε κάνει σενάρια για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Έτσι δεν είναι;
Το πρώτο σενάριο που έχουμε κάνει εμείς είναι ότι δεν θέλουμε ως κοινωνία να επιτρέψουμε να μπει καμία ανεμογεννήτρια στον τόπο μας. Από την άλλη μεριά σας είπα ότι θέλουμε να προστατεύσουμε και να συμβάλουμε ως κοινωνία στην αντιστροφή προς το θετικό της κλιματικής αλλαγής. Δεν είμαστε άνθρωποι που λέμε καλά όλα αυτά αλλά να μπουν κάπου αλλού, σε άλλους τόπους. Θέλουμε λοιπόν να συμβάλουμε ως κοινωνία, ως τόπος, ως νησί, ως Ελλάδα, στο φαινόμενο αυτό που θα καταστρέψει τον πλανήτη. Έχουμε να ελέγξουμε πολλά πράγματα και πρέπει να τα δούμε πολύ πριν. Άρα λοιπόν όταν στη ζυγαριά βάζεις κάποια πράγματα, ελέγχεις αυτά που έχουν τη λιγότερη επιβάρυνση. Με απώτερο στόχο να κερδίσεις και όχι να χάσεις σε σχέση με το περιβάλλον. Όταν καταστρέφεται ένας ολόκληρος πλανήτης πρέπει να ζυγίσεις τι είναι αυτό που θα δώσεις και εσύ.