Μαργαρίτα Αναγνωστοπούλου, υποψήφια βουλευτής Κυκλάδων με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Να δοθούν κίνητρα στους νέους για να μην εγκαταλείψουν τα νησιά μας
«Οι κάτοικοι των νησιών και ιδίως των μικρών όχι μόνο αισθάνονται αλλά έχουν αντιμετωπιστεί τα τελευταία χρόνια ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και έχουν δικαίωμα να αποζητούν δικαιοσύνη και ισότιμη αντιμετώπιση» αναφέρει η Μαργαρίτα Αναγνωστοπούλου. Η υποψήφια Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τονίζει πως οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις έχουν εν τοις πράγμασι αφήσει τους Δήμους υποστελεχωμένους και χωρίς επαρκείς πόρους. Θα πρέπει να δοθούν επιπλέον κίνητρα για τους ανθρώπους που επιθυμούν να εργαστούν στα νησιά μας, αλλά και για τους νέους που ζουν να μην τα εγκαταλείψουν και φυσικά για αυτούς που θέλουν να γυρίσουν στον τόπο τους ή απλώς θέλουν να ζήσουν στα νησιά μας, εγκαταλείποντας το κλεινόν άστυ.
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Ξεκινώντας την συζήτηση, θα ήθελα να ανοίξουμε το θέμα της υγείας στις Κυκλάδες. Από την Σέριφο όπου κατάγεστε, ο μοναδικός γιατρός του νησιού έπρεπε να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο- ακόμη και αυτό της παραίτησης- για να πείσει την πολιτεία να δει το ζήτημα της υποστελέχωσης των νησιών μας. Έχετε ασχοληθεί και με τα ζητήματα υγείας και μάλιστα σε πόστο κλειδί μεγάλου νοσοκομείου.
Μετά την τριετή δοκιμασία της πανδημίας έχει καταστεί πλέον εθνική ανάγκη να πραγματοποιηθεί η αναμόρφωση και αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Οι Μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία και Νοσοκομεία στα Νησιά μας έχουν ελλείψεις σε επίπεδο ιατρικού, νοσηλευτικού εξοπλισμού αλλά και υποδομών. Η κυβέρνηση είχε και έχει κατεύθυνση να καταργήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να παραδώσει την ΥΓΕΙΑ στον Ιδιωτικό Τομέα. Πρότασή μας είναι να αυξηθεί η χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό και να διατεθεί το 10% των Πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στην Υγεία, εν αντιθέσει με την κυβέρνηση που επιλέγει να διαθέσει μόνο το 4,2 %.
Για τα νησιά προτείνουμε:
Κάθε μεγάλο Κυκλαδονήσι να έχει επαρκώς στελεχωμένο νοσοκομείο.
Τα μικρότερα Κυκλαδονήσια μας να έχουν Μονάδα Πρωτοβάθμιας Υγείας και διασύνδεση με το πλησιέστερο Νοσοκομείο.
Τα πολύ μικρά Κυκλαδονήσια μας θα πρέπει να έχουν ένα Περιφερειακό Ιατρείο με τουλάχιστον έναν μόνιμο ιατρό Γενικής Ιατρικής.
Στο υγειονομικό προσωπικό των νησιών μας θα πρέπει να δοθούν πρόσθετες αμοιβές, χορήγηση αφορολόγητου επιδόματος στέγης, μοριοδότηση για μόνιμες θέσεις σε Νοσοκομείο της επιλογής τους, ασφαλιστικά και φορολογικά κίνητρα και φυσικά εκπαιδευτικά κίνητρα για εκείνους και τις οικογένειές τους. Η θέσπιση κινήτρων πρέπει να είναι μια διαδικασία συνεχής, καθώς κάθε εποχή εμφανίζει τις δικές τις ιδιαιτερότητες.
Ενίσχυση του Προγράμματος «ΦΩΓΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ», ώστε οι κινητές μονάδες να μπορούν να φτάνουν ακόμη και στα μικρότερα νησιά των Κυκλάδων.
Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ είναι το κόμμα που δημιούργησε το ΕΣΥ και είναι το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί τη διατήρηση και την αναγέννησή του.
Πώς βλέπετε την κατάσταση με τις μεταφορές στις Κυκλάδες;
Οι κάτοικοι των νησιών και ιδίως των μικρών όχι μόνο αισθάνονται αλλά έχουν αντιμετωπιστεί τα τελευταία χρόνια ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και έχουν δικαίωμα να αποζητούν δικαιοσύνη και ισότιμη αντιμετώπιση. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των νησιών είναι η επικοινωνία – κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες – τόσο μεταξύ τους όσο και με Πρωτεύουσα και με την εν γένει ηπειρωτική χώρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη επαρκούς τροφοδοσίας, την αύξηση της τιμής των προϊόντων, την πληθυσμιακή απομείωση, το γηρασμό των κατοίκων και φυσικά τη μη αποτελεσματική παροχή υγειονομικής κάλυψης. Στην πλειονότητα των νησιών τα λιμάνια δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν τις καιρικές συνθήκες, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες αλλά ούτε το μεγάλο φόρτο κατά την τουριστική περίοδο. Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μέσα από το πρόγραμμά του προτείνει:
Την Επέκταση του μεταφορικού ισοδύναμου και στους ναύλους των οχημάτων και τη δημιουργία οργανισμού Νησιωτικών Μεταφορών σε επιτελικό επίπεδο, ώστε να οργανωθεί αποτελεσματικά ο προγραμματισμός, ο σχεδιασμός, ο συντονισμός και η παρακολούθηση του συγκοινωνιακού έργου, όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Οι κάτοικοι των νησιών μας βιώνουν τις δυσμενέστερες επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση. Την ίδια στιγμή η συρρίκνωση της τοπικής οικονομίας αποκλειστικά σχεδόν στον τουρισμό προκαλεί κοινωνικές ανισότητες. Μειωμένη παραγωγή αγαθών και προϊόντων, νέοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους για την Αθήνα. Ποιες είναι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στον τομέα αυτό;
Ο πρωτογενής τομέας έχει συμβάλλει όσο λίγοι στη διαμόρφωση της κυκλαδικής κουλτούρας και ταυτότητας του νησιωτικού πληθυσμού. Η συρρίκνωσή του θα πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά εάν θέλουμε μία Κυκλαδική κοινωνία που ευημερεί, πολλώ μάλλον αφού η πρώτη ύλη και το δυναμικό υπάρχει και το μόνο που αποζητά είναι στήριξη. Η ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα είναι κίνητρο παραμονής των νησιωτών στον τόπο τους αλλά και επιστροφή σ’ αυτόν εκείνων που τον εγκατέλειψαν και ευκαιρία επέκτασης της επαγγελματικής δραστηριότητας πέραν της τουριστικής περιόδου, η οποία κυρίως στα μικρά νησιά είναι και αρκετά περιορισμένη.
Οι παραγωγοί και οι επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα στα νησιά μας έχουν περιέλθει σε δυσχερή θέση κυρίως λόγω της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης αλλά και της πανδημίας, ενώ οι αυξήσεις σε ρεύμα, καύσιμα, ζωοτροφές και λιπάσματα του έχουν φέρει σε απόγνωση καθότι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα διογκωμένα έξοδα.
Το Κίνημά μας διαχρονικά αναγνωρίζει τη συμβολή του πρωτογενούς τομέα στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, γι’ αυτό και η στήριξη του Έλληνα παραγωγού, γεωργού, κτηνοτρόφου, μελισσοκόμου, δασοκόμου, υδατοκαλλιεργητή, αλιέα και παντός εργαζόμενου στη γη αποτελεί προτεραιότητα για εμάς με μία σειρά μέτρων όπως:
Αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων και ακαλλιέργητων εκτάσεων γης που υπάρχουν στα νησιά, ώστε να καλυφθεί η ανάγκη βιοπορισμού των μόνιμων κατοίκων αυτών και πέραν της τουριστικής περιόδου.
Κάλυψη του αυξημένου μεταφορικού ισοδύναμου για τα νησιά για να ενταχθούν οι μεταφορές όλων των προϊόντων που παράγονται στις Κυκλάδες.
Έγκαιρη εξόφληση του Μεταφορικού Ισοδύναμου Επιχειρήσεων και καυσίμων προς τους παραγωγούς, ώστε να διευκολύνονται στην κάλυψη των εξόδων τους.
Αντιμετώπιση της έλλειψης εργατών γης μέσω της εξασφάλισης της αξιοπρεπούς διαβίωσής τους, της δίκαιης αμοιβής, της ασφαλιστικής κάλυψης και κοινωνικής προστασίας τους.
Παροχή εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες και διά βίου εκπαίδευσης κοντά στους χώρους παραγωγής που θα εκπαιδεύουν τους νέους αγρότες και αλιείς στις σύγχρονες ανάγκες της παραγωγής.
Έλεγχος του κόστους παραγωγής και κυρίως των αγροτικών εφοδίων, του κόστους ενέργειας καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας με έλεγχο του ΕΦΚ, υποστήριξη της εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών, υποστήριξη σχεδίων παραγωγής ενέργειας και αύξησης της ενεργειακής αποτελεσματικότητας και φυσικά του κόστους μεταφοράς εφοδίων και προϊόντων από και προς τη νησιωτική χώρα.
Κατασκευή και βελτίωση των ήδη υπαρχόντων έργων υποδομής που υποστηρίζουν την πρωτογενής παραγωγή,
Ενίσχυση των συλλογικών και συνεργατικών σχημάτων, μεταξύ των οποίων η στήριξη των Οργανώσεων Παραγωγών, των Διαεπαγγελματικών Οργανώσεων σε όλους σχεδόν τους παραγωγικούς τομείς, και ενός υγιούς και ακομμάτιστου Συνεταιριστικού Κινήματος.
Υποστήριξη πολιτικών για την δημογραφική ανανέωση των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα, που θα προσελκύει νέους αγρότες, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο ταυτόχρονα το παρόν και το μέλλον των ποιοτικών πρώτων υλών που παράγονται ή αλιεύονται στα νησιά μας.
Οι Κυκλάδες πρωταγωνιστούν στην «βαριά» βιομηχανία. Ωστόσο παράγοντες του τουρισμού κάνουν λόγο πως η φέρουσα ικανότητα των νησιών μας έχει φτάσει στα όριά τους. Αναζητούνται λύσεις για ποιοτικότερο τουρισμό και παράλληλα να αντέχουν οι υποδομές των νησιών μας (ύδρευση, αποχέτευση, κυκλοφοριακό, στέγαση- φαινόμενα βραχυχρόνιας μίσθωσης). Ως νησιώτισσα πως θα θέλατε να διαμορφωθεί τα επόμενα χρόνια;
Η ανάπτυξη του τουρισμού ήταν και συνεχίζει να είναι εν πολλοίς αυθόρμητη, αυτοσχέδια, χωρίς στρατηγική και προσανατολισμό.
Τα νησιά στερούνται πολεοδομικού σχεδιασμού, χρήσεων γης και Κτηματολογίου, οδικού δικτύου και γενικά βασικών έργων υποδομής, τα οποία είναι απαραίτητα για την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού και επενδύσεων. Η άναρχη δόμηση που βασίζεται στο σύστημα των ορίων των οικισμών του 1923 έχει οδηγήσει στη μη δυνατότητα κατασκευής βασικών έργων υποδομής όπως το οδικό δίκτυο και το δίκτυο ύδρευσης – αποχέτευσης.
Ειδικά για τις Κυκλάδες που το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι το φυσικό τους κάλλος είναι απαραίτητη η διαμόρφωση ενός σαφούς και αποτελεσματικού πλαισίου και η θεσμοθέτηση τοπικών και ειδικών πολεοδομικών σχεδίων. Όραμά μου για τα νησιά μας είναι να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις και υποδομές ώστε να προσελκύσουμε ποιοτικότερο και οργανωμένο τουρισμό αλλά και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδους, ιδίως σε νησιά που είναι εξαιρετικά βραχεία, μικρότερη ακόμη και των εξήντα ημερών.
Στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων η υποστελέχωση των δήμων είναι το κύριο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τοπικοί άρχοντες. Στην Σαντορίνη υπάρχει μόλις ένας δημοτικός αστυνομικός, στην Πάρο οι κενές θέσεις ξεπερνούν τις 30. Η πολιτεία δεν προχωρά σε προσλήψεις προσωπικού, με αποτέλεσμα οι παθογένειες να αυξάνονται. Στις επισκέψεις σας στα νησιά τι μηνύματα λαμβάνετε;
Παρότι οι Κυκλάδες αποτελούν ένα νησιωτικό σύμπλεγμα, τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν εν πολλοίς χαρακτηρίζονται από ανομοιογένεια. Παρόλα αυτά το θέμα που αναφέρατε είναι ενιαίο για το σύνολο των νησιών που έχω επισκεφθεί και συνεχίζω να επισκέπτομαι.
Οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις έχουν εν τοις πράγμασι αφήσει τους Δήμους υποστελεχωμένους και χωρίς επαρκείς πόρους. Η διαδικασία προσλήψεων κινείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς και δεν αφορά μόνο το μόνιμο προσωπικό αλλά και το εποχικό. Από το ότι μου αναφέρουν οι αρμόδιοι σε υπηρεσίες που αφυπηρετούν για παράδειγμα πέντε (5) υπάλληλοι, στη θέση τους έρχεται ένας. Η παντελής έλλειψη προσωπικού στους Δήμους, όπως και στα Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στην εκπαίδευση κ.ο.κ έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία των Δήμων να προσφέρουν τις απαραίτητες υπηρεσίες στους πολίτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, πόσσω μάλλον κατά τους θερινούς μήνες όπου ο πληθυσμός του συνόλου των νησιών μας πολλαπλασιάζεται λόγω τουρισμού.
Η αστυνόμευση, ο έλεγχος των παρεχόμενων υπηρεσιών των Καταστημάτων παντός είδους και κυρίως των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, ο έλεγχος της παράνομης στάθμευσης αλλά και κάθε παράβασης είναι ανύπαρκτος.
Η διαχείριση και αποκομιδή των απορριμμάτων είναι δυσχερέστατη, λόγω ελλείψεως του απαραίτητου προσωπικού, το οποίο κατά του θερινούς μήνες πρέπει να είναι αυξημένο με εποχικούς υπαλλήλους αλλά και του εξοπλισμού.
Η παράταξή μας τονίζει ότι θα πρέπει να δοθούν επιπλέον κίνητρα για τους ανθρώπους που επιθυμούν να εργαστούν στα νησιά μας, αλλά και για τους νέους που ζουν να μην τα εγκαταλείψουν και φυσικά για αυτούς που θέλουν να γυρίσουν στον τόπο τους ή απλώς θέλουν να ζήσουν στα νησιά μας, εγκαταλείποντας το κλεινόν άστυ. Κίνητρα που αφορούν τη μοριοδότηση, τη διοικητική εξέλιξη, μισθολογικά κίνητρα και φυσικά κίνητρα στέγασης. Το στεγαστικό ζήτημα είναι το μείζον ζήτημα που απασχολεί το σύνολο των εργαζομένων και των υπαλλήλων στα νησιά μας και αποτρέπει αυτούς που θέλουν να εργαστούν σ’ αυτά να το πράξουν.
Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ήταν το πρώτο πολιτικό κόμμα που κατέθεσε τις προτάσεις του για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος με λύσεις για την Κοινωνική Κατοικία, μεταξύ των οποίων είναι και:
Η κατασκευή ή/και ανακαίνιση με αξιοποίηση των δημόσιων εκτάσεων και κτηρίων, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης , που υπάρχουν αναξιοποίητα αυτή τη στιγμή χρησιμοποιώντας εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, όπως οι χώρες της Ιβηρικής χερσονήσου, και η διάθεση τους με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.
Η παροχή κινήτρων στους ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων και άλλων κινήτρων για την ανακαίνιση των διαμερισμάτων τους που παραμένουν κλειστά και τη διάθεσή τους προς την αγορά, με ταυτόχρονη υποχρέωση το διαμέρισμα να διατίθεται για μακροχρόνια μίσθωση σε τιμή χαμηλότερη της αγοράς βάσει κοινωνικών κριτηρίων.
Η ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων (τύπου Airbnb) σε περιοχές όπου παρατηρούνται προβλήματα στην αγορά ακινήτων, με την υιοθέτηση ενός ρυθμιστικού πλαισίου που θα επιτρέπει την αντιμετώπιση των προβλημάτων που πολλές φορές δημιουργούνται από αυτές τις δραστηριότητες.
Η επέκταση της επιδότησης ενοικίου και συγκεκριμένα σε φοιτητές που σπουδάζουν σε τουριστικές περιοχές.
Ασχολείστε ενεργά με τα κοινά αρκετά χρόνια. Τί ήταν αυτό που σας έπεισε στο Νίκο Ανδρουλάκη ώστε να πείτε το ναι στην υποψηφιότητά σας στις Κυκλάδες;
Πράγματι από τα μαθητικά μου χρόνια έως και σήμερα ασχολούμαι ενεργά με τα κοινά. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων στην Ελλάδα εντάχθηκα στην νεολαία του Κινήματός μας και στη συνέχεια στα όργανά του ως μέλος Νομαρχιακών Επιτροπών. Αργότερα υπηρέτησα επί δεκαετίας το Β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης, ως περιφερειακή σύμβουλος της Περιφέρειας Αττικής, εκλεγμένη με το συνδυασμό του Γιάννη Σγουρού. Σήμερα είμαι μέλος της Τοπικής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στην Πεντέλη Αττικής και μέλος του Τομέα Ισότητας.
Η θετική μου απάντηση για τη συμμετοχή μου στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στις Κυκλάδες, οφείλεται κυρίως στη μεγάλη μου αγάπη για τα νησιά μας λόγω και της καταγωγής μου από τη Σέριφο και φυσικά η έμπνευση και η εμπιστοσύνη που μου αποπνέει το πρόσωπο του νέου Προέδρου της Παράταξής μας του Νίκου του Ανδρουλάκη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης και τα νέα πρόσωπα που τον πλαισιώνουν εκπροσωπεί μία νέα γενιά στελεχών που δεν έχουν συμμετοχή σε κυβερνήσεις και ας μου επιτραπεί η έκφραση δεν τα βαρύνουν οι λεγόμενες – πολιτικές αμαρτίες-, με άλλα λόγια είναι άφθαρτα. Η πορεία του Προέδρου του Κινήματός μας ήταν πάντα συνεπής και δε διαφέρει από αυτή του μέσου Έλληνα, ενώ δεν έχει εκμεταλλευτεί ποτέ καμία μορφή πελατειακού κράτους. Πιστεύει στις αρχές και τις αξίες της παράταξής μας και σέβεται την ιστορία της. Πιστεύει στο κοινωνικό κράτος, στην αξιοκρατία, στη διαφάνεια στην πολιτική ζωή, στις μεταρρυθμίσεις με θετικό πρόσημο, στην ανανέωση με όρους πολιτικού ήθους, στην πολιτική αυτονομία, έχει ξεκάθαρες θέσεις και πρόγραμμα για τη χώρα και φυσικά έχει βάλει στόχο όπως όλοι μας την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ σε πρωταγωνιστικό ρόλο.
Σ’ αυτήν την κατεύθυνση το κλίμα που συναντάμε όλοι οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ στις Κυκλάδες αλλά και σε όλη την Ελλάδα μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι το βράδυ της Κυριακής των εκλογών της 21η Μαΐου θα είμαστε στην πλευρά των νικητών.