Στην αντεπίθεση περνά ο δήμαρχος Πάρου μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Έπαρχου του νησιού Κώστα Μπιζά για να διεκδικήσει τον δήμο και τη δήλωσή του τελευταίου: “είναι κοινή διαπίστωση ότι τα σημαντικά ζητήματα και προβλήματα της Πάρου, στον τομέα της καθημερινότητας αλλά και της έλλειψης υποδομών, δεν αντιμετωπίζονται με επάρκεια σήμερα». Ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, τονίζει πως «το να κάνει διαπιστώσεις είναι εύκολο. Ωστόσο δεν είδα κάποια πρόταση από τον κ. Μπιζά».
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Ας ξεκινήσουμε την συζήτησή μας σχετικά με μια εικόνα που είδαμε και μας άρεσε και εννοώ αυτόν τον χορό που ρίξατε στο πλοίο, νομίζω στις επόμενες εκλογές θα το κάνετε πάλι εφόσον εκλεγείτε.
Πρώτα από όλα, νομίζω πως η προσπάθεια μας θα ανταμειφθεί από τους συμπατριώτες μας και θα εκλεγούμε. Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε, έχουμε κάνει ήδη αρκετά, κάνουμε μια προσπάθεια να βάλουμε γερές βάσεις για την βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας και στο δια ταύτα φτάνουμε αφού ήρθε μια πολύ καλή ανάπτυξη για το νησί. Αυξήθηκε η τουριστική σεζόν για το νησί και θέλουμε να αυξηθεί κι άλλο αλλά θέλουμε να υπάρχει ουσιαστικά μια προστασία για το νησί μας, να συναποφασίσουμε με τους συμπατριώτες μας ποια Πάρο θέλουμε. Εμείς πιστεύουμε πως η Πάρος θα θέλαμε να είναι ένα κυκλαδονήσι παραδοσιακό που να κρατάει τα ήθη και τα έθιμα του, την παράδοση του και το τοπίο αναλλοίωτο και η ανάπτυξη θα είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια.
Πιστεύω όμως ότι μέσα από αυτή την διαδικασία βλέπουν το φως και νέοι υποψήφιοι και θέλω να ρωτήσω, τι διαφορετικό σκέφτεται για την Πάρο ο κύριος Μπιζάς;
Ο καθένας έχει την σκέψη του για το πώς θα αναπτυχθεί το νησί, για το πώς πρέπει να διατηρηθεί και να παραμείνει κλπ. Εμάς η σκέψη μας δεν είναι στο «θα θέλαμε να…». Εμείς κάνουμε ήδη, έχουμε βάλει τις βάσεις ύδρευσης αποχέτευσης, έχουμε αλλάξει όλα τα δίκτυα, τελειώσαμε το 2019 δύο αφαλατώσεις, ξεκινάμε για τις άλλες δύο, φτιάξαμε τον βιολογικό Κώστου- Λευκών -ένα όνειρο ετών, γιατί ήταν δυο χωριά στο κέντρο του νησιού που είχαν μεν δίκτυο αλλά τα λύματα έπεφταν σε τέτοιο σημείο που δεν γινόταν επεξεργασία. Έγινε ένα σοβαρό και μεγάλο έργο. Αλλάζουμε και τοποθετούμε δίκτυα και καινούριες δεξαμενές έτσι ώστε να γίνεται τριτοβάθμια επεξεργασία. Ουσιαστικά πράγματα για το περιβάλλον διότι δεν μπορεί να έρχεται ο κόσμος και να μην έχουμε βιολογικό, να μην έχουμε καθαρό νερό. Υπάρχει και ένα μεγάλο θέμα που δεν έχουμε βιολογικό, υπάρχουν βέβαια μελέτες και είναι έτοιμες αλλά το γενικό πολεοδομικό σχέδιο της Πάρου τότε που φτιάχτηκε δεν είχε χρήσεις γης για τον βιολογικό εκεί. Τώρα πρέπει να γίνει αλλαγή του γενικού πολεοδομικού σχεδίου ώστε εκεί να προβλέπεται χρήση γης προκειμένου να γίνει και εκεί ένας βιολογικός που οι μελέτες είναι έτοιμες. Θα αξιοποιήσουμε τις παλιές μελέτες και θα τις τροποποιήσουμε και είμαστε έτοιμοι να ψάξουμε μετά χρηματοδοτικό εργαλείο. Μετά τα λιμάνια μας, εάν ακούγαμε τις σκέψεις κάποιων, εάν δεν κάναμε το νέο αεροδρόμιο, τώρα θα είμασταν με 700 μέτρα διάδρομο όταν τα γύρω νησιά είχαν 1200 μέτρα. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο πίσω θα ήμασταν. Το τόλμημα που έγινε λοιπόν τότε για την λειτουργία του αεροδρομίου, έφερε το νησί μας σε αυτή την ανάπτυξη, σε αυτήν την αύξηση εισοδήματος των Παριανών. Και ερχόμαστε πάλι στο ερώτημα «ποια Πάρο θέλουμε» και εμείς θέλουμε αυτήν που θα μείνει αναλλοίωτη έτσι ώστε να την ζούμε εμείς και να την απολαμβάνουμε αλλά να την απολαμβάνουν βέβαια και οι φίλοι τουρίστες που έρχονται γιατί εμείς δεν θέλουμε να διαφημίζουμε οικοδομικά υλικά, θέλουμε να διαφημίζουμε τον τόπο με την ιστορία του, με τα ήθη και τα έθιμά του.
Θα έρθω και στο αεροδρόμιο και στην νέα ενδοκυκλαδική σύνδεση που υπάρχει αλλά ο κύριος Μπιζάς αναφέρει -και στέκομαι σε αυτόν γιατί είναι η πιο πρόσφατη ανακοίνωση που έχουμε- ότι υπάρχει έλλειψη στις υποδομές, ραγδαίες εξελίξεις και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που αποτελούν στοχευμένες λύσεις και η Πάρος δεν έχει προχωρήσει στην καθημερινότητα και στην επίλυση των προβλημάτων και τα σημαντικά προβλήματα παραμένουν. Τι απαντάτε εσείς;
1ον, σίγουρα δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια, αλλά ας δούμε λίγο τι παραλάβαμε και τι προχωράει. Ξέρετε το να κάνει κάποιος διαπιστώσεις είναι πολύ εύκολο. Εγώ δεν είδα καμία πρόταση σε όλα αυτά. Τις διαπιστώσεις αυτές τις βλέπουμε και εμείς αλλά έχουμε δρομολογήσει και τις λύσεις. Δεν βλέπουμε μόνο, λύνουμε κιόλας. Άρα λοιπόν εδώ στο διακύβευμα, δεν είναι οι παρατηρήσεις και οι διαπιστώσεις. Είναι το πως λύνεται, κι αν μου πείτε πού είπε ότι «με αυτόν το τρόπο λύνεται και αυτό που έκανες είναι λάθος», θα σας πω μπράβο. Τι λέει; Ότι υπάρχουν προβλήματα. Οκ η ζωή έχει προβλήματα, εμείς όμως ξέρουμε και την λύση.
Και για το ζήτημα της μαρίνας στην Νάουσα, που το έχουμε ξανασυζητήσει, ένα πολύ σοβαρό θέμα που έχει προκύψει σχετικά με την αδειοδότηση , την λειτουργία της. Προφανώς όλα αυτά είναι έσοδα για τον δήμο, αλλά δυστυχώς η γραφειοκρατία τόσων ετών κάνει μια μαρίνα να είναι παράνομη.
Όχι να λειτουργεί παράνομα. Δεν είχε άδεια ποτέ!
Τι πρέπει να γίνει για να λυθεί αυτό το ζήτημα;
Εμείς παραλάβαμε μια μαρίνα χωρίς άδεια. Παραλάβαμε μια μαρίνα με μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ληγμένη. Παραλάβαμε μια μαρίνα η οποία είχε διάφορες παρατυπίες. Παραλάβαμε μια μαρίνα που να μην έχει δρόμο ώστε να περνούν ελεύθερα οι πεζοί και να είναι αυτός ο δρόμος μόνο προς χρήση της μαρίνας, υπήρχε μια αποκοπή της μαρίνας απ’ το χωριό. Όλα αυτά λοιπόν εμείς με αλλεπάλληλη αλληλογραφία από τον Δεκέμβριο του 2014 ξεκινήσαμε τις δράσεις και τις αδειοδοτήσεις και είμαστε στο τελικό στάδιο που ευελπιστούμε ότι με την επόμενη συνεδρίαση του ΕΟΤ θα τελειώσει. Αλλά ας μας πει ο οποιοσδήποτε θέλει, σε ποιο σημείο και σε ποιο κενό όλα αυτά τα χρόνια αδρανήσαμε; Δεν αδρανήσαμε! Παραλάβαμε μια μαρίνα χωρίς άδεια και θα την αδειοδοτήσουμε.
Και παρόλα αυτά κύριε Κωβαίε το νησί της Πάρου αποθεώνεται στα πρόσφατα δημοσιεύματα από Γαλλικά περιοδικά.
Για αυτό σας λέω η δική μας στρατηγική, η δική μας σκέψη, η δουλειά εμάς και των συνεργατών μας έχει αποδώσει και είναι αυτά τα αποτελέσματα. Αυτή είναι η απόδοση της δουλειάς μας. Και ας μας πουν κάποιοι άλλοι πως θα φτάσουν παραπάνω. Όχι παρατηρήσεις όμορφες και ωραίες. Πως θα φτάσουν το νησί παραπάνω;
Συνεχίζετε και τον προγραμματισμό για την επόμενη τουριστική περίοδο, ήδη έχετε λάβει μέρος σε κάποια έκθεση στο εξωτερικό;
Το ενδιαφέρον μας για τις εκθέσεις συνεχίζει. Το θέμα είναι ότι έχουμε πάρει μια σοβαρή στροφή προς την ηλεκτρονική πια επικοινωνία. Μπαίνουμε δηλαδή στο σπίτι κάθε πολίτη και διαφημίζουμε τον τόπο μας. Οι εκθέσεις είναι ένα μέσον, το κλασικό πια μέσον αλλά πλέον όλοι είναι στον υπολογιστή μπροστά. Έχουμε κάνει προγράμματα που βλέπουν την Πάρο τρισδιάστατα, δηλαδή μπαίνει ο άλλος στην Εκατονταπυλιανή από τον υπολογιστή του και κοιτάζει σε κάθε γωνιά και βλέπει τα πάντα. Έχουμε λοιπόν προχωρήσει το θέμα της προβολής και να πούμε ότι έχουμε και πολύ καλούς επαγγελματίες προκειμένου να γίνεται καλή δουλειά και να κρατάμε τον κόσμο. Γιατί θέλουμε να παραμείνουμε κυκλαδίτικο νησί, να παραμείνει η Πάρος όπως πρέπει να μείνει με ανάπτυξη αλλά με προστασία των ηθών και των παραδόσεων. Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια, για αυτό θέλουμε να φτιάξουμε και την πολεοδομία μας εδώ, ώστε να παραμείνουν και τα κτίσματα και να έχουν αυτή την μορφή που πρέπει να έχουν. Είναι τρομερός ο αγώνας μας και ευελπιστούμε με την συνεργασία των μηχανικών αρχιτεκτόνων και των συμπολιτών μας να μην έχουμε πια σκέψη το πως θα κάνουμε ένα σπίτι μεγάλο αλλά ότι πρέπει να είναι όπως πρέπει να είναι. Να παραμείνει δηλαδή αναλλοίωτη η μορφή του νησιού, γιατί αυτό αξιοποιούμε. Δεν αξιοποιούμε τα οικοδομικά υλικά. Αξιοποιούμε το νησί, την ομορφιά του και πώς δένει το λευκό με το γαλάζιο, πώς δένει με το σύνολο του Κυκλαδίτικου τοπίου.
Τελευταία ερώτηση και αφορά το Βελέτζιο ίδρυμα, είχατε στείλει μια επιστολή για το αεροσκάφος. Είχαμε κάτι νεότερο;
Αυτή ήταν η δεύτερη επιστολή αλλά ακόμα δεν έχω πάρει απάντηση και στην πρώτη επιστολή ήμουν και μέλος του Δ.Σ. και τότε γιατί από την αρχή στο καταστατικό του Βελετζίου ιδρύματος υπήρχε πρόεδρος κοινότητας. Όταν δεν υπήρχε πρόεδρος κοινότητας πρόεδρος ήταν ο δήμαρχος. Όταν υπάρχει στην έδρα του δήμου κοινοτάρχης βάση του καταστατικού του Βελετζίου πρέπει να είναι ο πρόεδρος της κοινότητας. Εδώ θέλει μια σκέψη, δεν ανήκει στον δήμο, είναι ξεχωριστό ίδρυμα. Το μόνο που μπορώ να πω εγώ είναι ότι έχουμε έναν μεγάλο ευεργέτη, τον Φραγκίσκο τον Βελέτζα που έδωσε πολλά στο νησί μας και οφείλει όλη η Παριανή κοινωνία σε αυτόν τον άνθρωπο. Και το αεροσκάφος είναι ένα περιουσιακό στοιχείο του Βελετζίου και εκείνο θα κρίνει το εάν μπορεί να μπει και να βοηθήσει τους Παριανούς και τις Παριανές αλλά και τους φίλους επισκέπτες.