Οι διασυνδέσεις της Κρήτης και των Κυκλάδων θα μειώσουν το κόστος του ηλεκτρισμού κατά 8% για το σύνολο των καταναλωτών, διαβεβαιώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο Γιώργος Σταθάκης, με αφορμή την υπογραφή του εμβληματικού έργου της «μικρής» διασύνδεσης της νότιας Πελοποννήσου με την Κίσσαμο και στη συνέχεια με τα Χανιά, ενημέρωσε ότι οι καταναλωτές πληρώνουν περίπου 700 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), από τα οποία 400 εκατ. ευρώ αφορούν το κόστος για τις μονάδες που εξυπηρετούν την Κρήτη.
«Είναι το μεγαλύτερο έργο που υλοποιείται στην παρούσα φάση στην Ευρώπη», πρόσθεσε αναφερόμενος στην επένδυση των 330 εκατ. ευρώ, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 18 μήνες. Προχωρούν με γοργούς ρυθμούς η β’ και η γ’ φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων. Το πρώτο τρίμηνο του 2019 προβλέπεται να δημοπρατηθεί και η μεγάλη διασύνδεση του Λαυρίου με το Ηράκλειο που θα καλύψει για πολλές δεκαετίες τις ενεργειακές ανάγκες της Κρήτης, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών στο νησί.
«Είναι ένα εμβληματικό project», επισήμανε ο Μάνος Μανουσάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) κατά την τελετή υπογραφής των συμβάσεων που έγινε την Τρίτη στο δημαρχείο Κισσάμου. Πρόσθεσε ότι είναι ένα έργο που φέρνει την εταιρεία στην αιχμή της τεχνολογίας.
Η λεγόμενη «μικρή» διασύνδεση είναι ένα μεγάλο και δύσκολο έργο, καθώς θα έχει συνολικό μήκος 174 χλμ., αποτελώντας τη μεγαλύτερη σε μήκος υποβρύχια και υπόγεια καλωδίωση στον κόσμο, με βάθος πόντισης που θα αγγίξει τα 1.000 μέτρα.
Το ένα από τα συνολικά δύο κυκλώματα υποβρύχιας διασύνδεσης και το υπόγειο τμήμα στην Πελοπόννησο θα κατασκευάσει η Fulgor, τα «Ελληνικά Καλώδια» το υπόγειο τμήμα στην Κρήτη και η Prysmian Powerlink το δεύτερο κύκλωμα, ενώ η ΤΕΡΝΑ ανέλαβε τον νέο τερματικό σταθμό μετάβασης στην Πελοπόννησο και την αναβάθμιση των υποδομών που υπάρχουν στα Χανιά.
Αναβάθμιση ΔΕΗ
Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης της ΔΕΗ σε CCC+ από CCC προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, δίνοντας μάλιστα θετικό outlook, στοιχεία που ανοίγουν τον δρόμο για επιστροφή της εταιρείας στις αγορές. Είναι όμως και ισχυρή διάψευση των συκοφαντικών ισχυρισμών της Ν.Δ., η οποία τη χαρακτήριζε «χρεοκοπημένη». Εχει μάλιστα ενδιαφέρον ότι η έκθεση αξιολόγησης σημειώνει πως η θετική εικόνα είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της στήριξής της από την κυβέρνηση.
Ο οίκος αναβάθμισε επίσης την αξιολόγηση των κοινοπρακτικών δανείων της ΔΕΗ ύψους 1,3 δισ. ευρώ από ελληνικές τράπεζες, με τις οποίες συμφωνήθηκε τον Απρίλιο παράταση της ωρίμανσης, καθώς και των μη διασφαλισμένων τίτλων αξίας 350 εκατ. ευρώ που εκδόθηκαν από την PPC Finance και λήγουν τον Απρίλιο.
Η έκθεση εστιάζει και στα ανοιχτά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η εταιρεία λόγω της σημαντικής μείωσης παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη, καθώς οι Βρυξέλλες έχουν επιβάλει την πώληση περίπου του 40% των λιγνιτικών μονάδων, η οποία θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό αλλά θα μειώσει το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά ενέργειας. Υπολογίζει ότι η διαδικασία μεταρρύθμισης θα απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις ύψους περίπου 2,2 δισ. ευρώ ώς το 2021.