Στη μείωση συμμετοχής των ασθενών στην τιμή του φαρμάκου προχωρά το υπουργείο Υγείας, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά την ενημέρωση της διακομματικής επιτροπής για τη χάραξη μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για το φάρμακο, σχετικά με τις σχεδιαζόμενες νομοθετικές παρεμβάσεις στη φαρμακευτική πολιτική.
«Επεξεργαζόμαστε ήδη σενάρια, με βασική ιδέα να υπάρχουν κριτήρια εισοδηματικά και χρόνιας λήψης φαρμάκων, ώστε να έχει ο ασθενής και μειωμένη συμμετοχή στο κόστος και πρόσβαση στο φάρμακο που έχει ανάγκη. Αυτό πρέπει να προετοιμαστεί καλά για να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο. Έχουμε ήδη ανοίξει διάλογο με τις φαρμακοβιομηχανίες», ανέφερε ο κ. Ξανθός.
Όπως εξήγησε, σε αυτή τη φάση, το υπουργείο θα επικεντρωθεί σε δύο πεδία. Στην τιμολόγηση και ανατιμολόγηση.
Μάλιστα όπως είπε ο κ. Ξανθός, η τροπολογία για το θέμα της ανατιμολόγησης θα κατατεθεί άμεσα σε νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις γιορτές.
«Η τιμολόγηση θα γίνεται μία φορά τον χρόνο και η ανατιμολόγηση νέων φαρμάκων τέσσερεις φορές τον χρόνο. Πλέον δεν θα είναι βάσει των μέσων διαμορφωμένων τιμών των 28 χωρών της ΕΕ, αλλά με βάση τις δύο χαμηλότερες τιμές των 19 χωρών της ευρωζώνης.
Η μείωση της τιμής θα γίνεται σταδιακά, 10% το χρόνο μέχρι να φθάσουμε στην απομείωση. Έτσι θα έχουμε ελεγχόμενη και όχι απότομη μείωση σε φάρμακα που θέλουμε να κρατηθούν στην αγορά. Αυτό το σύστημα τιμολόγησης είναι πιο απλό, διαφανές και προβλέψιμο ώστε και οι φαρμακοβιομηχανίες να ξέρουν ότι υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες που δεν μεταβάλλονται για να έχουν τη δυνατότητα σχεδιασμού», επεσήμανε ο υπουργός Υγείας.
Ο κ. Ξανθός αναγνώρισε ότι υπήρξε μια επιβάρυνση την προηγούμενη περίοδο σε ότι αφορά τη συμμετοχή των ασθενών στο κόστος των φαρμάκων, επισημαίνοντας ότι ήταν μια συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης για να καλυφθεί όλος ο κόσμος και να έχει πρόσβαση στα νέα ακριβά φάρμακα.
«Είναι γεγονός ότι μετακυλίστηκε στους ασθενείς η οικονομική επιβάρυνση για την αγορά μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων ή μη αποζημιωμένων φαρμάκων και οφείλουμε αυτό, ειδικά στη μεταμνημονιακή εποχή να το αντιμετωπίσουμε. Τώρα, δημιουργούμε έναν μηχανισμό αναδιανομής των βαρών, που επιβαρύνει περισσότερο τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες και ελαφραίνει λίγο τη συμμετοχή των εγχώριων εταιριών, ενώ εξαιρούνται τελείως τα εμβόλια από αυτή την κατανομή για να μην έχουμε τον κίνδυνο μη διάθεσής τους καθώς και τα γεννόσημα φάρμακα για τα δύο πρώτα χρόνια. Έτσι θα ευνοήσουμε την ανάπτυξη των εγχώριων γεννοσήμων» υπογράμμισε και πρόσθεσε.
«Με τις παρεμβάσεις μας στο φάρμακο θέλουμε να δώσουμε το σήμα στους ασφαλισμένους, σε όλους τους πολίτες, ότι στη μεταμνημονιακή περίοδο διορθώνουμε τις στρεβλώσεις που δημιούργησε η κρίση και τις αλλάζουμε με θετικές ρυθμίσεις. Θέλουμε να εγγυηθούμε ότι όλοι οι πολίτες της χώρας, ανεξαρτήτως εργασίας, εισοδήματος, ή εθνικότητας που ζουν κα εργάζονται εδώ, θα έχουν πρόσβαση στα αναγκαία για την πάθηση τους φάρμακα».
Τόνισε ακόμα ότι με τις παρεμβάσεις που άρχισαν από τον Σεπτέμβριο διαπιστώνεται μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης του ασθενή στη συμμετοχή του στο κόστος.
«Υπάρχει ήδη αισθητή οικονομική ανακούφιση σε χιλιάδες ασθενείς της τάξεως των 40 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, ενώ μόνο από την ενιαία συνταγή η επιβάρυνση του πολίτη μειώνεται κατά 20 εκατ. ευρώ.
Αυτές οι παρεμβάσεις οφείλουν να ενισχυθούν περισσότερο ιδιαίτερα σε ότι αφορά το κόστος συμμετοχής των ασθενών με χρόνιες παθήσεις», υπογράμμισε.
Ο κ.Ξανθός μίλησε για διάτρητο σύστημα συνταγογράφησης που υπήρχε και πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά γίνεται με βάση τις διεθνείς αποδεκτές κατευθυντήριες οδηγίες και αυτή η αλλαγή άρχισε να αποδίδει.
«Το δεύτερο εξάμηνο του 2018 υπάρχει μικρή υποχώρηση της αυξητικής τάσης, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε μετρήσιμα βήματα στην κατανομή της δαπάνης από την αξιολόγηση και τη διαπραγμάτευση. Η συγκρότηση των δύο επιτροπών διαπραγμάτευσης και αξιολόγησης φαρμάκων θα αναβαθμίσει σημαντικά το σύστημα και θα λειτουργεί πιο εύρυθμα», σημείωσε.