Υλοποιείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το έργο «Εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ), Σύνταξη Προεδρικών Διαταγμάτων Προστασίας και Σχεδίων Διαχείρισης (ΣΔ) για τις Περιοχές του Δικτύου Natura 2000». Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020 (ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ)» και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, ΕΤΠΑ).
Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρία «ΥΛΗ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ» έχει αναλάβει τη μελέτη «Εκπόνηση ΕΠΜ και ΣΔ για τις περιοχές Νatura 2000 της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου». Εκπρόσωπος της εταιρείας για την παρούσα σύμβαση είναι ο Ηλίας Αποστολίδης. Συντονιστής της μελέτης είναι ο Τάσος Δημαλέξης. Στη μελέτη σύμβουλος διαβούλευσης είναι η εταιρία «ΛΔΚ Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.».
Η μελέτη χωρίζεται σε 3 Ομάδες περιοχών Natura 2000:1. Δυτικές Κυκλάδες, 2. Ανατολικές Κυκλάδες-τμήμα Δωδεκανήσων και 3. Δωδεκάνησα. Αυτή την περίοδο εκπονείται η ΕΠΜ που αφορά τις Δυτικές Κυκλάδες (Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, Ρήνεια, Σίκινο, Φολέγανδρο, Μήλο, Κίμωλο, Αντίμηλο, Πολύαιγο, Σίφνο, Σέριφο, Σύρο, Γυάρο, Κύθνο, Κέα).
Η ομάδα μελέτης στοχεύει στη μέγιστη εμπλοκή των ενδιαφερόμενων μερών με σκοπό το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την προστασία της φύσης και την αρμονική ένταξη των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο φυσικό περιβάλλον.
Στην παρούσα φάση, η ομάδα μελέτης προγραμματίζει και υλοποιείσυναντήσεις εργασίας με τους τοπικούς φορείς. Σκοπός των συναντήσεων είναι να ενημερωθούν οι Δήμοι, οι ενδιαφερόμενοι φορείς και οι πολίτες για τις διαδικασίες εκπόνησης των μελετών με πληροφορίες για το έργο, ώστε να διεξαχθεί με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες η διαβούλευση για τις ΕΠΜ των Δυτικών Κυκλάδων που προγραμματίζεται για την άνοιξη του 2020.
Σύντομα θα καθοριστεί ο τρόπος επικοινωνίας για τη διαβούλευση και θα δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία της μελέτης, μόλις οριστικοποιηθούν.
Περιοχές Natura των Δυτικών Κυκλάδων
Οι περιοχές Natura ανά δήμο, για την ομάδα των Δυτικών Κυκλάδων είναι:
Δήμος Σύρου: Βόρεια Σύρος και νησίδες, όρος Σύριγγας έως παραλία, νήσος Γυάρος και θαλάσσια ζώνη
Δήμος Άνδρου: Όρμος Βιτάλι και κεντρικός ορεινός όγκος, κεντρικό και νότιο τμήμα, γύρω νησίδες και παράκτια θαλάσσια ζώνη, θαλάσσια ζώνη Άνδρου
Δήμος Σικίνου: Φολέγανδρος Ανατολική μέχρι Δυτική Σίκινο και θαλάσσια ζώνη
Δήμος Φολεγάνδρου: Φολέγανδρος Ανατολική μέχρι Δυτική Σίκινο και θαλάσσια ζώνη
Δήμος Κέας: Ανατολική Κέα
Δήμος Κύθνου: Βορειοδυτική Κύθνος όρος Αθέρας-ακρωτήριο Κέφαλος και παράκτια ζώνη
Δήμος Κιμώλου: Δυτική Μήλος, Αντίμηλος, Πολύαιγος και νησίδες, νήσος Πολύαιγος-Κίμωλος
Δήμος Μήλου: Παράκτια ζώνη Δυτικής Μήλου, νήσος Αντίμηλος-θαλάσσια παράκτια ζώνη, νήσος Μήλος Προφήτης Ηλίας-ευρύτερη περιοχή, Δυτική Μήλος, Αντίμηλος, Πολύαιγος και νησίδες
Δήμος Σερίφου: Νότια Σέριφος, Σέριφος παράκτια ζώνη και νησίδες Σεριφοπούλα, Πιπέρι και Βους
Δήμος Σίφνου: Προφήτης Ηλίας μέχρι Δυτικές ακτές και θαλάσσια περιοχή
Δήμος Μυκόνου: Νησίδες Μυκόνου Ρήνεια, Χταπόδια, Τραγονήσι και θαλάσσια περιοχή
Δήμος Τήνου: Βορειοανατολική Τήνος και νησίδες, Τήνος Μυρσίνη – ακρωτήριο Λιβάδα.