Η Μεσόγειος θερμαίνεται 20% πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη
Τα τελευταία 11 χρόνια οι βροχές στις Κυκλάδες έχουν μειωθεί σε σχέση με την κλιματική μέση τιμή, κάνοντας τους επιστήμονες αν ανησυχούν για το περιβαλλοντικό μέλλον των Κυκλάδων. Ο μετεωρολόγος Δημήτρης Παπαϊωάννου μιλά στην εφημερίδα «Κυκλαδική» για τον παρατεταμένο καύσωνα και τις επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό.
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στις 7 Ιουλίου η μέση επιφανειακή θερμοκρασία του πλανήτη έφτασε 17,24 βαθμούς Κελσίου, η υψηλότερη τιμή όλων των εποχών και ακολούθησαν για τη χώρα μας καύσωνες διαρκείας. Πόσο συχνά θα έχουμε τέτοια φαινόμενα στο μέλλον και ποια τα επικρατέστερα επιστημονικά σενάρια;
Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός και επηρεάζει σημαντικά και τη χώρα μας. Η θερμοκρασία στον πλανήτη έχει ανέβει περίπου 1,3 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, ενώ φέτος τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια ακραία θέρμανση παγκοσμίως και στην επιφάνεια αλλά και στις θάλασσες με πρωτοφανείς θερμοκρασίες. Πιο συγκεκριμένα η θερμοκρασία των θαλασσών εξαιρουμένων των πόλων έφτασε τους 21,1οC, θερμοκρασία ρεκόρ. Όλα τα δεδομένα συνηγορούν στο ότι οι καύσωνες και στη χώρα μας θα είναι πιο συχνοί με μεγαλύτερη διάρκεια και με περισσότερη ένταση τα επόμενα χρόνια μιας και οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου δε δείχνουν καμία πτωτική τάση αλλά αντιθέτως ανοδική.
Εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, οι πολιτικοί μας θα πρέπει να αρχίσουν επιτέλους να ενεργούν για λογαριασμό και των μελλοντικών γενεών. θα πρέπει η κοινωνία να προετοιμάζεται για ακόμη περισσότερη ζέστη, για πιο έντονα ακραία καιρικά φαινόμενα;
Η κλιματική αλλαγή δε φέρνει μόνο υψηλότερες θερμοκρασίες αλλά και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα. Για παράδειγμα οι καταιγίδες λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών θα είναι πιο ισχυρές, με μεγαλύτερες ποσότητες βροχής σε μικρό χρονικό διάστημα αλλά και ισχυρές χαλαζοπτώσεις. Προφανώς και θα πρέπει να προετοιμάζεται το κράτος στις συνεχώς μεταβαλλόμενες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και κυρίως να προλαμβάνει όσο το δυνατόν τις επικείμενες καταστροφές λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Σε επίπεδο μέτρων ατομικής προστασίας φαίνεται αναπόφευκτη η προσαρμογή του πληθυσμού σε πιο ξηροθερμικές συνθήκες;
Σε επίπεδο ατομικής προστασίας, πρώτον, οι πολίτες πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της πολιτικής προστασίας όταν εκδηλώνονται ακραία καιρικά φαινόμενα και να μην τις αψηφά. Δεύτερον, θα πρέπει ο καθένας ξεχωριστά να συμπεριφέρεται καθημερινά πιο φιλικά προς το περιβάλλον, μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, μέσω της μικρότερης κατανάλωσης ρεύματος, εκμεταλλευόμενοι περισσότερο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οδηγώντας αυτοκίνητα πιο φιλικά προς το περιβάλλον (υβριδικά) κλπ.
Να έρθουμε και στην δική μας γειτονιά, της Μεσογείου. Η πρόεδρος της Δημοκρατίας σε πρόσφατη ομιλία της στο Bled Strategic Forum στην Σλοβενία τόνισε ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Όλες οι χώρες της Μεσογείου πρέπει να αντιδράσουν συντονισμένα και να λάβουν μέρος σε μια συλλογική προσπάθεια για την αντιστροφή των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Είμαστε έτοιμοι;
Ειδικότερα, στη Μεσόγειο έχουν γίνει μελέτες με τα κλιματικά μοντέλα να δείχνουν ότι το κλίμα της Μεσογείου θα αλλάξει σημαντικά και θα υπάρχουν μεγάλα διαστήματα ανομβρίας με αποτέλεσμα παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας. Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι η Μεσόγειος θερμαίνεται 20% πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη. Γενικά καμία χώρα δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και υπάρχουν τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις. Γι’ αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη συλλογικά να παρθούν αποφάσεις για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.
Η αύξηση της της ξηρασίας τα επόμενα χρόνια τρομάζουν ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως τις Κυκλάδες. Δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που κάνουν αναφορές για συνθήκες ερημοποίησης αν δεν ληφθούν μέτρα.
Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία μείωση των βροχοπτώσεων στις Κυκλάδες. Πιο συγκεκριμένα, τα 11 από τα τελευταία 12 χρόνια η ετήσια βροχόπτωση ήταν πιο κάτω από την κλιματική μέση τιμή. Το γεγονός αυτό και με βάση μελέτες που έχουν γίνει και δείχνουν ότι τα βαρομετρικά χαμηλά στη Μεσόγειο θα είναι πιο σπάνια υπάρχει σκεπτικισμός και προβληματισμός.
Τουρισμός και καύσωνες. Φέτος για την περιοχή των Κυκλάδων, πολλοί παράγοντες του τουρισμού θεωρούν ότι η σαιζόν πηγαίνει προς τα πίσω λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών, ενώ πολλοί τουρίστες αναζητούν πλέον πιο δροσερές τοποθεσίες για τις διακοπές του. Πλήγμα και στην βαριά μας βιομηχανία λόγω κλιματικής αλλαγής;
Το φετινό καλοκαίρι μπορεί να χαρακτηριστεί έως πολύ θερμό, αφού με εξαίρεση τον Ιούνιο οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν σε πολύ πιο υψηλά από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Η αλήθεια είναι ότι όσο περνάνε τα χρόνια η δυσφορία θα είναι ολοένα μεγαλύτερη λόγω των πιο υψηλών θερμοκρασιών. Παρ΄ όλα αυτά οι Κυκλάδες είναι από τα πιο δροσερά μέρη της χώρας το καλοκαίρι λόγω του μελτεμιού, οπότε και η άνοδος της θερμοκρασίες τα επόμενα χρόνια θα είναι λιγότερο αισθητή.