Μιχάλης Πάσουλας: «Τα έργα στο Σκαδό έμειναν στα χαρτιά»
Η διατήρηση της λειτουργίας του Γυμνασίου αλλά και το σμυρίγλι, θα δώσουν στο Σκαδό ζωή. Το μέλλον του ορεινού χωριού της Νάξου περνά μέσα από την εκπαίδευση και τα ορυχεία. Οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού αγωνιούν όπως αναφέρει στην εφημερίδα «Κυκλαδική» ο πρόεδρος της κοινότητας Μιχάλης Πάσουλας.
Του Λάμπρου Δεμερτζή
Το καλοκαίρι τελείωσε και μαζί του φεύγουν οι ελπίδες για το αύριο. Μια θητεία όπου δυστυχώς δεν έγιναν πολλά έργα στο χωριό που βρίσκεται σε υψόμετρο σχεδόν 600 μέτρων. Οι λιγοστοί κάτοικοι που μένουν το χειμώνα, μαζεύουν δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν μια σειρά από προβλήματα. Το βασικότερο όπως λέει ο Κοινοτάρχης είναι η διατήρηση του Γυμνασίου που δίνει ζωή στον τόπο. «Πρέπει να παλέψουμε για το γυμνάσιο της ορεινής Νάξου. Κάνουμε έργα στο σχολείο, αλλάζουν κουφώματα. Πρέπει να κρατήσουμε πάση θυσία το σχολείο. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να φύγει το σχολείο από το Σκαδό. 20-22 παιδιά δίνουν ζωή στον τόπο μας» καταλήγει ο Μιχάλης Πάσουλας. Σήμερα το χωριό έχει περίπου 85 μόνιμους κατοίκους και αρκετά εγκαταλελειμμένα σπίτια, αλλά τα καλοκαίρια ζωντανεύει από τους επισκέπτες.
Διάνοιξη δρόμου- ένα έργο που έμεινε στα χαρτιά
Ένα άλλο ζήτημα που θέτει ως προτεραιότητα ο Μιχάλης Πάσουλας, είναι η διάνοιξη δρόμου πάνω από το χωριό. Ένα έργο που έχει μείνει στα χαρτιά. «Το ζητάμε αυτό το έργο γιατί εκτός ότι θα εξυπηρετεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες μας, είναι και ένας δρόμος ασφαλείας, σε περίπτωση πυρκαγιάς. Ένας δρόμος που πρέπει να ανοιχτεί ακριβώς πάνω από τα σπίτια του χωριού. Το έχουμε θέσει στον δήμο το ζήτημα του δρόμου, πρέπει να κάνουν μελέτη για την διάνοιξη» τονίζει χαρακτηριστικά. Παράλληλα ο Μιχάλης Πάσουλας θέτει το ζήτημα της αποχέτευσης, όπως επίσης και την πλακόστρωσης ενός σημείου του Σκαδού. Για το έργο αυτό έχει γίνει η μελέτη. «Για να είμαστε ειλικρινείς και ρεαλιστές, την τετραετία που διανύουμε δεν έγιναν και σπουδαία έργα, δεν προχώρησαν έργα. Έγιναν μελέτες, αλλά δεν έγιναν τα έργα. Δόθηκαν κάποια μπετά σε εμάς όπως επίσης και στα διπλανά χωριά».
Οι δωρεές της Πιτταρά
Άνθρωποι που αγαπούν το χωριού συμβάλλουν με όσες δυνάμεις διαθέτουν. Η περίπτωση της κας Πιτταρά είναι χαρακτηριστική, όπου με τα χρήματα που δώρισε στην κοινότητα, θα κατασκευαστούν ράφια για το λαογραφικό μουσείο, να τοποθετηθούν τα εκθέματα. Η Λαογραφική Συλλογή του Σκαδού, είναι έργο της κυρίας Μαριγώς Πιτταρά. Βρίσκεται στις αίθουσες και στην αυλή ενός κτιρίου στο χωριό και περιλαμβάνει έπιπλα, ξύλινα και σιδερένια εργαλεία, όπλα, πήλινες κυψέλες, είδη οικιακής χρήσης, τοπικές ενδυμασίες, κεντήματα, καθώς και αντικείμενα προετοιμασίας και παραγωγής οίνου και τυριού.
Το Σμυριδικό δίνει ζωή στην Ορεινή Νάξο
Ανήκει στα σμυριδοχώρια του νησιού, οι κάτοικοί του, δηλαδή, έχουν «μερίδιο» στα ορυχεία σμύριδας και εργάζονται σ’ αυτά. «αν λειτουργήσει σωστά το σμυριδικό. «Θα μείνουν νέοι με τις οικογένειές τους στο χωριό για να δουλέψουν. Τα τελευταία χρόνια βέβαια μας απαγορεύουν την εξόρυξη, μας δίνουν λίγο χρόνο ασφάλισης σε όσους εργάζονται. Εμείς αυτό που τους λέμε είναι ή κλείστε τα, ή ανοίξτε τα από τον Μάιο να δουλέψουμε» αναφέρει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τους σμυριδεργάτες, η εύρυθμη λειτουργία των ορυχείων αποτελεί νευραλγικό σημείο για την οικονομία της κοινότητας της ορεινής Νάξου. Ειδικότερα, οι εργάτες διαμαρτύρονται για την αντισμυριδεγατική, όπως λένε, πολιτική που χαράσσει η κυβέρνηση κρατώντας κλειστά τα ορυχεία και στερώντας πολύτιμα για τη συνταξιοδότησή τους ένσημα από τους εργάτες, απειλώντας να “εξαφανίσει από το χάρτη και τα έξι χωριά”.