Του Λάμπρου Δεμερτζή
Πριν από δύο ακριβώς χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 2020, ο Γιώργος Χατζημάρκος επισκεπτόταν τη Νάξο περιχαρής γιατί ο νέος διαχειριστικός φορέας για τα απορρίμματα θα ξεκινούσε από το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. Μαζί με τον Δημήτρη Λιανό, τον Μανώλη Πολυκρέτη και άλλους συνεργάτες των δυο ανδρών, συσκέφθηκαν επί τρίωρο στο δημαρχείο και στη συνέχεια επισκέφθηκαν το χώρο υγειονομικής ταφής όπου τις επόμενες εβδομάδες θα παραδιδόταν από τον δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στον νέο φορέα, το ΦΟΔΣΑ.
Τότε, ούτε ο Γιώργος Χατζημάρκος φανταζόταν ότι θα ήταν η αρχή του τέλους στην μέχρι τότε καλή συνεργασία με τον Δημήτρη Λιανό, αλλά ούτε και ο δήμαρχος γνώριζε το παραμικρό, ότι η σχέση με τον στενότερό του συνεργάτη, τον Μανώλη Πολυκρέτη, αντιδήμαρχό του, θα ράγιζε και μέσα σε δύο χρόνια, θα ακολουθούσαν όχι μόνο διαφορετική πορεία, αλλά πλέον ετοιμάζουν το «οπλοστάσιό» τους για τις επόμενες εκλογές, που κοινό μυστικό είναι ότι θα ακούσουν πολλά οι κάτοικοι της Νάξου στην προεκλογική περίοδο.
Η υπομονή έχει και τα όριά της
Αν επιχειρούσαμε να σταχυολογήσουμε, την απόφαση του Μανώλη Πολυκρέτη να αποχωρήσει από τον συνδυασμό του Δημήτρη Λιανού, ένα χρόνο πριν τις δημοτικές εκλογές, το σίγουρο είναι ότι η απόφαση αυτή δεν πάρθηκε εν μια νυκτί, αλλά «ψηνόταν» καιρό, τόσο από τον ίδιο όσο και από τους ανθρώπους που έχει δίπλα του και παίζουν ρόλο στις αποφάσεις του. Όμως αυτό που σίγουρα έπαιξε τον σημαντικότερο ρόλο, ήταν ο Δημήτρης Λιανός, ή τουλάχιστον έτσι ερμηνεύτηκε από τον ίδιο τον Μανώλη Πολυκρέτη. Ήταν μόνο η αναποτελεσματικότητα του δημάρχου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τα προβλήματα του δήμου; Όχι, υπήρξαν μέσα στην παράταξη «Ενωμένοι Μπορούμε» και άλλα πρόσωπα με τα οποία ο πρώην αντιδήμαρχος αδυνατούσε να επικοινωνήσει και να συνεργαστεί. «Χάθηκε η εμπιστοσύνη και η ειλικρίνεια από τα μέλη της παράταξης με τα οποία θα έπρεπε να συνεχίσει να πορεύεται. Από την στιγμή που ο «κρίκος» σύνδεσης με τον επικεφαλής έσπασε λόγω αλαζονικής και αυταρχικής συμπεριφοράς, τότε ήταν μονόδρομος και με τα υπόλοιπα μέλη της παράταξης.
Με σκληρό πόκερ θα «παίξει» τον Δημήτρη Λιανό
Ένα χρόνο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και οι συσκέψεις του Μανώλη Πολυκρέτη με τους συνεργάτες τους είναι συνεχείς. Σκοπός η πολιτική αποδόμηση του Δημήτρη Λιανού. Πού θα επικεντρωθεί; Μα φυσικά στα έργα, στις χρηματοδοτήσεις, στην περιπέτεια που έχει όνομα ΦΟΣΔΑ και στις «κακές» πολιτικές σχέσεις με τον ισχυρό άνδρα του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης. «Πώς μπορείς να προχωρήσεις σε έργα για το νησί, όταν με τον Περιφερειάρχη από τον οποίο περνούν οι χρηματοδοτήσεις δεν μιλάς;» θα σκεφθεί ο Μανώλης Πολυκρέτης στην ομιλία του μπροστά στο κοινό της Νάξου. «Ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα από την περιπέτεια που μας έβαλε ο Δημήτρης Λιανός με τον φορέα διαχείρισης», θα είναι το άλλο βασικό επιχείρημα του νέου υποψηφίου δημάρχου. Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Πολυκρέτης δεν διστάζει να αναφέρει ότι «χάθηκαν χρηματοδοτήσεις και «πακέτα» από προγράμματα ΕΣΠΑ. Μελέτες δεν έγιναν λόγω έλλειψης πιστώσεων εφόσον τα χρήματα από ιδίους πόρους δεν επαρκούν».
Θα αρχίσει το ξήλωμα της παράταξης Λιανού;
Ο Μανώλης Πολυκρέτης έχει μια ομάδα ανθρώπων γύρω του, με την οποία θα «χτίσει» την παράταξή του. Αν τώρα μέσα σε αυτήν συμπεριλάβει και πρόσωπα από την παράταξη του Δ. Λιανού είναι κάτι που θα το δούμε το επόμενο διάστημα. Πόσο δηλαδή οι δημοτικοί σύμβουλοι που έχει ο Δημήτρης Λιανός εξακολουθούν να τον εμπιστεύονται ως «καπετάνιο» σε μια τρικυμία που έχει ταράξει το νησί, ή αν θα ακολουθήσουν τον «ύπαρχο» του πλοίου ο οποίος αποχώρησε. Το αν θα βουλιάξει το πλοίο, δεν εξαρτάται μόνο από τον καπετάνιο, αλλά και από το πλήρωμά του. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι η προεκλογική περίοδος στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων δεν θα είναι ανιαρή και άχρωμη. Φτάνει μόνο να μη χαθεί η ουσία της πολιτικής αντιπαράθεσης γιατί το μόνο που χρειάζεται ο πολίτης είναι να γνωρίζει τις πολιτικές θέσεις, την αποτελεσματικότητα, και τον απολογισμό του έργου της τετραετίας. Γιατί δεν θα κριθεί μόνο ο νυν δήμαρχος για το έργο του, αλλά και ο πρώην αντιδήμαρχος για τα όσα έπραξε αλλά και για όσα δεν έπραξε.