Δείτε εδώ το πρόγραμμα του Mykonos Art Festival για τον Οκτώβριο :
Παρασκευή 15.10
Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο
Ώρα: 20.00
«Μαντώ» του Αντώνη Θεοχάρη-Κιούκα
Παραγωγή ΚΔΕΠΠΑΜ
Προβολή ταινίας
Η ταινία «Μαντώ» (σε σκηνοθεσία Andonis Theocharis Kioukas, διάρκειας 23’) παρουσιάζει με τη μορφή δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ –για πρώτη φορά− τη ζωή, το έργο και την προσφορά της Μαντώ Μαυρογένη στην Ελληνική Επανάσταση. Δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης «Μαντώ Μαυρογένη, η ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης με το βλέμμα του σήμερα», η οποία διοργανώνεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Μυκόνου, υπό την αιγίδα του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Μια συντομευμένη τρίλεπτη εκδοχή του φιλμ παρουσιάζεται στην έκθεση.
____________
Σάββατο 16.10
Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο
Ώρα: 20.00
«Ο κύκλος των μάταιων πράξεων»
Ταινία βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του συγγραφέα, ιστορικού και καθηγητή πανεπιστημίου Σπύρου Τζόκα
Παραγωγή ΕΡΤ
Προβολή ταινίας
Η θεατρική παράσταση που προβάλλεται μέσα στην ταινία (διάρκεια: 105’) ακολουθεί το συγκλονιστικό οδοιπορικό του Ναπολέοντα Σουκατζίδη από τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην Προύσα, όπου γεννήθηκε το 1909, έως και την εκτέλεσή του στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944, καταγράφοντας όλη την τραγική και συνάμα ηρωική νεότερη ιστορία του τόπου μας. Μεταφέρει τους θεατές στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου την παραμονή και ανήμερα την Πρωτομαγιά του 1944, στο πρωινό προσκλητήριο, στον θρυλικό διάλογο του διοικητή του στρατοπέδου, Φίσερ, με τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη, στη μεταφορά και την εκτέλεση των 200 στην Καισαριανή, στην ταφή τους στην Κοκκινιά και στην αγωνιώδη αναζήτηση της ταυτότητας των νεκρών από τους συγγενείς, σε μια προσπάθεια θεατές και συμμετέχοντες να επανασυνδεθούν βαθύτερα με αυτόν τον τόπο αντίσταση μέσα από τη βιωματική διαδικασία.
Τη θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία υπογράφει η Αγγελική Κασόλα. Στον ρόλο του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, ο Γιάννης Καρούνης. Στον ρόλο της αρραβωνιαστικιάς του Χαράς Λιουδάκη, η Ειρήνη Μελά. Στον ρόλο του Γερμανού διοικητή του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου Φίσερ, ο
Γεράσιμος Γεννατάς.
Τραγουδούν: Φωτεινή Βελεσιώτου, Κατερίνα Κατσίγιαννη, Νατάσα Παπαδοπούλου-Τζαβέλλα, Αλίκη Μπλάνα, Διονύσης ΧριστακόπουλοςΣτη φυσαρμόνικα, ο Διονύσης Χριστακόπουλος, γιος του εκτελεσμένου στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, την Πρωτομαγιά του 1944, Διομήδη Χριστακόπουλου.
Ενδυματολογική επιμέλεια: Ευτυχία-Μαρία Ροδοπούλου
Επιμέλεια μακιγιάζ: Αιμιλία Κουβέλα
Βοηθός σκηνοθέτη-φροντιστήριο: Μαρία Μανάβη
Τεχνική διεύθυνση: Σταύρος Χασιώτης
Συμμετείχαν άνδρες και γυναίκες εθελοντές.
Η παράσταση πραγματοποιήθηκε με την αρωγή και την τεχνική υποστήριξη της ΕΡΤ.
Κυριακή 17.10
Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο
Ώρα: 20.00
«Μετάλλου Μνήμη» του Δημήτρη Καλφάκη
Παραγωγή Δήμος Μυκόνου
Προβολή ταινίας
Η ταινία «Μετάλλου μνήμη» του Δημήτρη Καλφάκη είναι ένα ντοκιμαντέρ βιομηχανικής κληρονομίας που αφηγείται την ιστορία του μεταλλείου βαρύτη της αμερικανικής εταιρείας MYCOBAR, που λειτούργησε από το 1955 και για σχεδόν 30 χρόνια στο νησί της Μυκόνου.
Γυναίκες και άντρες που, υπό σκληρές και επικίνδυνες συνθήκες, εργάστηκαν στο μεταλλείο επισκέπτονται δεκαετίες μετά τον ερειπιώνα των βιομηχανικών εγκαταστάσεων, καταθέτουν τις προσωπικές τους μαρτυρίες και συνθέτουν τη σημαντική ιστορία του μεταλλείου, αναδεικνύοντας το σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό ρόλο που διαδραμάτισε το μεταλλείο, αλλά και την επιρροή του στην νεότερη ιστορία του νησιού.
Με αφετηρία τη σημερινή κατάσταση των εγκαταστάσεων, η ταινία ανασυστήνει την ιστορία του μεταλλείου, παρουσιάζει μια σημαντική πτυχή του νησιού και αναδεικνύει τη ζώσα μνήμη του.
Η παραγωγή της ταινίας ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 και το φιλμ έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Ιούνιο του 2021. Στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ
Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, απέσπασε το 2ο βραβείο στην κατηγορία ταινιών μεγάλου μήκους.
Η ταινία δημιουργήθηκε με χρηματοδότηση του Δήμου Μυκόνου και εντάσσεται στις δράσεις του δήμου για την ανάδειξη της μεταλλευτικής ιστορίας του νησιού, οι οποίες στηρίζονται στην έρευνα και στο αρχείο της τοπικής ερευνήτριας Δήμητρα Λοΐζου-Βουλγαράκη.
Σενάριο, σκηνοθεσια: Δημήτρης Καλφάκης
Αφήγηση: Γιώργος Ρούσσος-Yajam
Εικονοληψία – Ηχοληψία: Δημήτρης Καλφάκης, Νικόλας Παπαδημητρίου, Αθανάσιος Κουσαθανάς
Βοηθός σκηνοθέτη: Ευγενία Τριαντοπούλου
Μοντάζ – Color Correction: Δημήτρης Καλφάκης
Μιξάζ: Σπύρος Αραβοσιτας
Μουσική: Johnny Kintz, Σοφία Καλπουρτζή, Daniel Κουσαθανάς
Μετάφραση: Αντώνης Ρουσουνέλος
Εκτέλεση παραγωγής: Τρίκυκλο Κινηματογραφικές Παραγωγές
Εμφανίζονται:
Θανάσης Αναστασίου, Γιάννης Ασημομύτης, Καλλιόπη Βαρώνου , Brandley Bauer, Νικόλας Βερώνης, Δήμητρα Λοΐζου-Βουλγαράκη, Αρετή Γανωτή, Δημήτρης Γκερλές, Κυριάκος Γρυπάρης, Ρούλα Ζουγανέλη, Δημήτρης Καλιαμπάκος, Γιάννης Κολτσάκης, Γιάννης Κοντιζάς, Κωνσταντίνος Κουκάς, Θανάσης Κουκάς, Μαρία Λοΐζου, Pamela Martin, Άννα Μιχελή, Μαρία Μπουγιούρη, Κώστας Παναγόπουλος, Λοΐζος Παρασκευαΐδης, Δημήτρης Πολυκανδριώτης, Ειρήνη Πολυκανδριώτη, Τάκης Σκουλάξινος, Φρασκούλα Σκουλαξίνου, Γιώργος Συριανός, Αρτεμούλα Τριανταφύλλου, Γιάννης Χανιώτης