Νάξος: Ανησυχία για την ασφάλεια σχολείων – Αίτημα για δημοσιοποίηση των αντισεισμικών ελέγχων
Η κα Ελένη Ανδριανοπούλου, μέσω ανάρτησής της, εκφράζει έντονη διαμαρτυρία για την απόφαση του Δήμου Νάξου να ανοίξει τα σχολεία χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενοι αντισεισμικοί έλεγχοι.
Ζητά την άμεση δημοσιοποίηση των ενυπόγραφων αποτελεσμάτων των ελέγχων και τη διασφάλιση της ασφάλειας των σχολικών και δημόσιων κτιρίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσφατα εγκρίθηκαν μελέτες στατικής επάρκειας για συγκεκριμένα κτίρια, αλλά οι τελευταίοι προσεισμικοί έλεγχοι έγιναν το 2013.
Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας ανέφερε ότι έλεγχοι από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος θα πραγματοποιηθούν σύντομα, όμως, μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει ο απαιτούμενος Πρωτοβάθμιος Προσεισμικός Έλεγχος.
Η κυρία Ανδριανοπούλου απαιτεί τη δημοσιοποίηση των σχετικών εγγράφων, τη σύνταξη χρονοδιαγράμματος για απαραίτητους ελέγχους και επεμβάσεις, καθώς και την εξασφάλιση ασφαλών εγκαταστάσεων για τους μαθητές, με εναλλακτικές λύσεις εάν απαιτούνται επισκευές.
Η σχετική ανάρτηση έγινε από την κα Ελένη Ανδριανοπούλου που αναφέρει στη προσωπική της σελίδα:
“Ο Δήμος αποφάσισε να ανοίξει τα σχολεία αύριο. Με τους ελέγχους αντισεισμικής προστασίας να μην έχουν γίνει ακόμα.
Εγώ πάλι θα επιμείνω όπως και τις προηγούμενες ημέρες στην άμεση έγγραφη δημοσιοποίηση των ενυπόγραφων αποτελεσμάτων και συναφών εγγράφων αντισεισμικού ελέγχου και λοιπών ελέγχων ασφαλείας σχολικών και λοιπών δημόσιων κτιρίων του ΔΗΜΟΥ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ.
Διαμαρτύρομαι για την μέχρι τώρα μη κοινοποίησή τους και σφόδρα για την καθυστερημένη διενέργεια ελέγχων και επισκευών στα σχολικά και δημόσια κτίρια. H ασφάλεια των πολιτών και κυρίως των παιδιών είναι πρωτίστης σημασίας.
“Σύμφωνα με πληροφορίες των «Βιώσιμων Κυκλάδων» (δες άρθρο παρακάτω), πρόσφατα εγκρίθηκαν μελέτες στατικής επάρκειας για το 1ο Δημοτικό, το Γυμνάσιο Χαλκείου, το κλειστό γυμναστήριο, δύο ακόμα γυμνάσια και το Ειρηνοδικείο. Οι μελέτες προέκυψαν από τους προσεισμικούς ελέγχους που είχαν γίνει στο παρελθόν, με τα συγκεκριμένα κτίρια να έχουν τεθεί σε προτεραιότητα, ώστε να διασφαλιστεί η ανθεκτικότητά τους απέναντι στους σεισμικούς κινδύνους. […] Σύμφωνα με τον μηχανολόγο μηχανικό Απόστολο Φυρογένη, Αναπληρωτή Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, […] τελευταία φορά που διενεργήθηκαν προσεισμικοί έλεγχοι στα δημόσια κτίρια ήταν το 2013. «[…] Με το καινούργιο σύστημα δεν έχει γίνει κανένας πρωτοβάθμιος σεισμικός έλεγχος […] αναμένουμε οι ελεγκτές να προχωρήσουν στους ελέγχους». […] Μέχρι στιγμής, μελέτες στατικής επάρκειας έχουν πραγματοποιηθεί μόνο σε τρία από τα 68 σχολεία της Νάξου.”
Ενώ ο Αντιδήμαρχος Παιδείας έγραψε στη σχετική ανάρτηση χθες ότι “εντός της προσεχούς εβδομάδας μηχανικοί του ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ επίσης θα διενεργήσουν σχετικούς ελέγχους”. Όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία και οι διαδικασίες του ΟΑΣΠ πρόκειται για Πρωτοβάθμιο Προσεισμικό Έλεγχο που ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί. Οι αναφερόμενοι έλεγχοι από υπαλλήλους του Δήμου και στο παρακάτω άρθρο και στην ανάρτηση του Αντιδήμαρχου και του Δήμου πριν λίγες ώρες που ανακοινώνει την επανέναρξη της σχολικής δραστηριότητας εντός των σχολικών κτιρίων του Δήμου από τη 17/02/2024 δεν αποτελούν Πρωτοβάθμιο Προσεισμικό Έλεγχο. Αν κάνω λάθος αιτούμαι την άμεση γνωστοποίηση των ενυπόγραφων αποτελεσμάτων τους, αλλιώς την διόρθωση των αναρτήσεων και την υπεύθυνη ενημέρωσή μας.
Με γνώση των παραπάνω αύριο πρωί πρωί θα αιτηθώ (και μαζί μου όποιος θέλει και προλαβαίνει) ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ
# την άμεση έγγραφη δημοσιοποίηση των ενυπόγραφων αποτελεσμάτων και συναφών εγγράφων αντισεισμικού ελέγχου και λοιπών ελέγχων ασφαλείας ΟΛΩΝ των σχολικών και λοιπών δημόσιων κτιρίων του ΔΗΜΟΥ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
# του σχετικού χρονοδιαγράμματος και της πλήρους ενυπόγραφης αναφοράς περαιτέρω αναγκαίων πρωτοβάθμιων ή δευτεροβάθμιων ελέγχων ή των επεμβάσεων, επισκευών ή ενισχύσεων
# τη διασφάλιση του δικαιώματος για υποχρεωτική εκπαίδευση των παιδιών μας σε ασφαλείς κτιριακές εγκαταστάσεις.
Σε περίπτωση που οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις δεν εγγυώνται την ασφάλεια των παιδιών μας και χρειάζονται επεμβάσεις ή επισκευές, θα πρέπει οι εργασίες αυτές να αποτελούν πρώτη προτεραιότητα και ως τη διεκπεραίωσή τους να βρεθεί αμέσως εναλλακτική κτιριακή λύση.