Νάξος: Οπτικές ίνες αλλάζουν τα δεδομένα με υπερυψηλές ταχύτητες Internet έως και 1Gbps!
Την υλοποίηση του έργου «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband», που θα φέρει υπερυψηλές ταχύτητες Internet έως και 1Gbps σε πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο νησί, ψήφησε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, στη συνεδρίαση που διεξήχθη την Τετάρτη το απόγευμα στο Δημαρχιακό Μέγαρο.
Πρόκειται για μία ακόμα μεγάλη επένδυση του ΟΤΕ για την ανάπτυξη των δικτυακών υποδομών της χώρας, ύψους 375 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 130 εκατ. θα καλυφθούν από τα Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
Συνολικά, ο Όμιλος ΟΤΕ, μέσω της 100% θυγατρικής του εταιρείας «UltrafastOTE», θα αναπτύξει δίκτυο FTTH στις 3 από τις 7 περιοχές του έργου (Lots 1, 3, 7).
Αναλυτικά:
- Lot 1: 9 περιφερειακές ενότητες (Ροδόπης, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Ζακύνθου, Ηλείας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας).
- Lot 3: 13 περιφερειακές ενότητες (Εύβοιας, Σύρου, Άνδρου, Θήρας, Κέας – Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου, Τήνου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων).
- Lot 7: 9 περιφερειακές ενότητες (Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Αν. Αττικής, Δ. Αττικής, Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Ρόδου, Λασιθίου).
Το Ultra-Fast Broadband αποτελεί το μεγαλύτερο έργο τηλεπικοινωνιακών υποδομών που έχει προκηρυχθεί από την Πολιτεία στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα έργα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην Ευρώπη. Σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και την ΕΥΔ Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός». Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να συμβάλει στη στήριξη και ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη στήριξη της αποκέντρωσης, μέσω της μείωσης του ψηφιακού χάσματος μεταξύ αστικών και ημιαστικών περιοχών.
Το έργο εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για την ουσιαστική αναβάθμιση της συνδεσιμότητας στη χώρα, όπως αυτός αποτυπώνεται στο επικαιροποιημένο Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο.
Εισήγηση από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό
Στο Δημοτικό Συμβούλιο την εισήγηση την έκανε ο ίδιος ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός, ο οποίος τόνισε τη σημαντικότητα αυτού του έργου, για την τεχνολογική εξέλιξη του νησιού.
Στη συνεδρίαση συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και ο υπεύθυνος του τμήματος Κοινωνικών Σχέσεων της Cosmote Α.Ε., Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος, ο οποίος απάντησε και στις ερωτήσεις των Δημοτικών Συμβούλων.
Κάλυψη περιοχών
Όσον αφορά το θέμα της κάλυψης των οπτικών ινών στη Νάξο, αυτό θα επιλεγεί από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και όχι από την Cosmote, όπως ανέφερε ο κ. Τριαντάφυλλος.
Χρόνος ολοκλήρωσης του έργου
Το έργο θα ξεκινήσει άμεσα και αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη της τουριστικής σεζόν του 2025
* Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκάστοτε υποψήφιος πελάτης, θα μπορεί να επιλέξει όποιον πάροχο επιθυμεί.
Πώς λειτουργούν οι οπτικές ίνες;
Οι οπτικές ίνες με λίγα λόγια είναι μικρού μήκους νήματα από πλαστικό ή γυαλί τα οποία, όταν δρουν ως σύνολο 10αδων ή 100αδων, δημιουργούν ένα καλώδιο. Αυτό το καλώδιο μεταδίδει ψηφιακά δεδομένα με κύματα φωτός, με ταχύτητα 300.000 χλμ ανά δευτερόλεπτο! Στη μια πλευρά του καλωδίου υπάρχει ο πομπός όπου μεταφέρει τα κύματα φωτός, ενώ από την άλλη πλευρά είναι ο δέκτης.
Εργασία αυτού είναι η αποκωδικοποίηση των κυμάτων σε ψηφιακά δεδομένα, δηλαδή σε οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεται ο χρήστης. Οι οπτικές ίνες ως ξεχωριστό νήμα, έχουν το μέγεθος μιας ανθρώπινης τρίχας! Τα καλώδια αυτά περιβάλλονται από καουτσούκ ή ατσάλι για μεγαλύτερη προστασία και ανθεκτικότητα. Από τις πρώτες χώρες που εγκατέστησαν την ίνα ήταν η Γερμανία. Σταδιακά, η χρήση του δικτύου DSL και της καλωδιακής σύνδεσης θα μειωθεί.
Πλεονεκτήματα Οπτικής Ίνας σε σχέση με το “Κλασικό Internet”
Η βασική διαφορά μεταξύ των ινών και του “κλασικού internet” -DSL είναι πως οι πρώτες μεταδίδουν δεδομένα με ταχύτητα φωτός, ενώ το δεύτερο ταξιδεύει μέσα από τον ηλεκτρισμό. Συνεπώς, η πρώτη σύνδεση είναι ταχύτερη, σχεδόν 100 φορές παραπάνω!
Άλλα πλεονεκτήματα της οπτικής ίνας είναι:
- Γρηγορότερη ανταπόκριση και μεταφορά δεδομένων
- Uploading and downloading με μεγαλύτερη ταχύτητα και χωρίς καθυστέρηση
- Μεγάλη σταθερότητα σε σύνδεση και σχεδόν καμία απώλεια των ψηφιακών δεδομένων σε σχέση με καλώδια του χαλκού
- Έχουν μικρότερη κατανάλωση ενέργειας και συνεπώς είναι φιλικές προς το περιβάλλον,
- Πραγματοποίηση πολλών εργασιών μαζί, χωρίς απώλειες δεδομένων, πχ. στη περίπτωση gaming, streaming ή videoconferencing
- Οι καθυστερήσεις (γνωστό και ως latency) αφαιρούνται από το καθημερινό λεξιλόγιο, αν πρόκειται για οπτική ίνα
- Μικρότερο βάρος και μέγεθος από τα καλώδια χαλκού
- Μπορούν να μεταδώσουν δεδομένα σε πολλαπλά σημεία μέσω της πολυπλεξίας τους (καλώδια πολλαπλού τύπου).
Μειονεκτήματα
Τα βασικά μειονεκτήματα που συνοδεύουν τις ίνες. Πιο συγκεκριμένα:
- Οι οπτικές ίνες είναι αρκετά εύθραυστες και χωρίς ευλυγισία, οπότε χρειάζονται προσεκτική αντιμετώπιση
- Αυτό φέρει τη δύσκολη εγκατάσταση που έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά παραπάνω
- Οι οπτικές ίνες επειδή είναι λεπτές και δεν λυγίζουν εύκολα, είναι απαραίτητο να μην λυγίζουν, διότι στη περίπτωση αυτή, θα έχετε να κάνετε με απώλειες στα δεδομένα σας και τέλος,
- H εγκατάσταση των ινών φέρει μεγαλύτερο κόστος από ότι το απλό δίκτυο και συχνά είναι καλύτερο να γίνεται σε μεγάλο φάσμα, ώστε να εξυπηρετούνται όσο το δυνατότερο περισσότεροι χρήστες, με το μικρότερο δυνατό κόστος.