Νάξος: Σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση στη Δημοτική Αρχή για την τουριστική επιτροπή – “Δεν συνεδριάζει ποτέ, είναι ανύπαρκτη”
Πολλά και ενδιαφέροντα ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, στην 6η λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής.
Ένα από τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος και είναι αρκετά σοβαρό, ήταν η λειτουργία της τουριστικής επιτροπής, με τον Γιάννη Μαράκη να φέρνει στην επιφάνεια, τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν και χρήζουν λύσης.
Ο κ. Μαράκης διάβασε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που διεξήχθη στα τέλη Φεβρουαρίου, στην οποία αναγράφεται το έργο της τουριστικής επιτροπής, το οποίο θα πρέπει να είναι το εξής:
α. Τον προγραμματισμό και τη χάραξη της τουριστικής πολιτικής, το σχεδιασμό της τουριστικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής του δήμου και την διαμόρφωση και προώθηση των αναγκαίων ρυθμίσεων και των απαιτούμενων μέτρων εφαρμογής.
β. Εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο τα αναγκαία μέτρα για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του τουριστικού τομέα και παρακολουθεί την απόδοσή του, ώστε να ενημερώνει σχετικά το δημοτικό συμβούλιο.
γ. Προτείνει προς το δημοτικό συμβούλιο τις κατευθύνσεις για τη μελέτη και κατάρτιση προγραμμάτων τουριστικής υποδομής και ανάπτυξης του δήμου.
δ. Προτείνει τις αναγκαίες ενέργειες για την προώθηση και λήψη μέτρων για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων στον τομέα του τουρισμού
ε. Συνεργάζεται με τους συναρμόδιους επαγγελματικούς φορείς της τοπικής κοινωνίας για την εναρμόνιση των πολιτικών τους και το συντονισμό των δράσεων, με σκοπό την υποβοήθηση της τουριστικής ανάπτυξης και τη βελτίωση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού του δήμου.
στ. Συμμετέχει διά του προέδρου της και άλλων μελών που θα ορίζει κάθε φορά με απόφαση της, στις εκπροσωπήσεις του δήμου σε τοπικές, πανελλαδικές ή διεθνείς εκθέσεις που διοργανώνονται με θέμα τον τουρισμό, για την προβολή του δήμου και την προώθηση των τοπικών τουριστικών προϊόντων. Με απόφαση της οικονομικής επιτροπής είναι δυνατή η καταβολή εξόδων κίνησης και ημερήσιας αποζημίωσης, σε ιδιώτες μέλη της τουριστικής επιτροπής, που συγκροτούνται από το συμβούλιο, για μετακινήσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, οι οποίες γίνονται για εκτέλεση υπηρεσίας, σχετικής με το έργο τους. Το ύψος της ημερήσιας αποζημίωσης για τις μετακινήσεις στο εσωτερικό καθορίζεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Το ύψος της ημερήσιας αποζημίωσης και τα έξοδα κίνησης στο εξωτερικό καθορίζονται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες σχετικές διατάξεις.
ζ. Σχεδιάζει και προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο διαφημιστικά προγράμματα και γενικά ενέργειες, που αφορούν την τουριστική προβολή και διαφήμιση του δήμου στο εσωτερικό και εξωτερικό, ιδίως με συμμετοχή σε εκθέσεις, ή διαφημίσεις σε μέσα μαζικής ενημέρωσης ή καταχωρήσεις σε έντυπα ή εκδόσεις τους ως και με οποιονδήποτε άλλον τρόπο.
Ο κ. Μαράκης επιπλέον τόνισε: «Όλα αυτά έχουν παρθεί copy – paste σωστά, από το σχέδιο κανονισμού και λειτουργίας επιτροπής τουριστικής ανάπτυξης του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης».
«Αυτό το σχέδιο από τη στιγμή που δεν έχουμε ψηφίσει διαφορετικό σχέδιο, πρέπει να ασκείται τι λέει;
Σύγκληση της επιτροπής τουριστικής ανάπτυξης
Η επιτροπή συνεδριάζει δημόσια, μετά από πρόσκληση του προέδρου της:
α) μία φορά το μήνα
β) όποτε το ζητήσει το ένα τρίτο (1/3) τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των μελών της με γραπτή αίτηση, όπου αναφέρονται τα προς συζήτηση θέματα και τα μέλη της επιτροπής, που υπέβαλλαν την αίτηση και εισηγούνται τα θέματα,
γ) όποτε υπάρχουν κατεπείγουσες περιπτώσεις, οι οποίες δικαιολογούν την άμεση σύγκληση της επιτροπής ή παραπέμπεται σε αυτή θέμα του δημοτικού συμβουλίου προς διατύπωση γνώμης.
Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα είπε ο κ. Μαράκης, η επιτροπή αυτή το 2023 συνεδρίασε μία φορά και το 2024 συνεδρίασε πάλι μία φορά.
«Ακούστε τι συνεδριάσεις κάνει. Έρχεται εδώ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, μας φέρνει τον απολογισμό της τουριστικής επιτροπής το οποίο έπρεπε να μας το στείλει πριν. Παρά μας το παρουσίασε εδώ πριν από λίγες ημέρες. Ταυτόχρονα μας φέρνει και ένα σχέδιο το οποίο έχει πλέον αστείο χαρακτήρα, αφού και που το φέρνει και μου τροποποιείται βάσει δικών μας προτάσεων, δεν υλοποιείται. Όσον αφορά τον απολογισμό του 2024 πληρώσαμε 45.000 ευρώ σε αμοιβές συμβούλων οι οποίοι μας συμβούλεψαν να πάμε σε δύο τουριστικές εκθέσεις που η παρουσία μας εκεί, στοίχισε στον Δήμο 10.000 ευρώ, έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής. Δώσαμε 45.000 ευρώ για να συμβουλέψουν οι σύμβουλοι πως υα χαλάσουμε 10.000 σε μετακίνηση δύο αιρετών, διαμονή και διατροφή.
Τι έχετε καταφέρει να κάνετε σε αυτή την επιτροπή; Να παλεύετε μέχρι την τελευταία στιγμή και εσείς και η κ. Καλτσά να συνδεθούν κάποιοι αντιδήμαρχοι, έτσι ώστε να ‘χει απαρτία. Ξέρετε πόσοι από τα μέλη έρχονται στην τουριστική επιτροπή; 2-3. Κανείς άλλος. Ξέρετε πόσοι εκφράζουν απόψεις στην τουριστική προβολή; 2-3.
Πείτε μας λοιπόν κ. Δήμαρχε, έχετε σκοπό να επιβάλλετε, να συμβουλεύσετε και να πάρετε την πολιτική απόφαση αυτή η επιτροπή να δουλεύει ναι ή όχι;»
Ο Δημοτικός Σύμβουλος Αντώνης Πιτταράς πήρε το λόγο αμέσως μετά τονίζοντας τα εξής:
«Καταρχήν θα ήθελα να πω ότι αισθάνομαι άσχημα γιατί έρχομαι στη θέση του Δημάρχου. Αυτή τη στιγμή ο Δήμαρχος δέχεται τα βέλη όλων μας και δεν ξέρω αν είναι ευθύνη δική του, ή των αντιδημάρχων του.
Την τελευταία φορά που είχαμε συζητήσει, είχαμε να πει να γίνεται η τουριστική επιτροπή κάθε 1,5 μήνα. Εμείς αν θυμάμαι καλά το 2024 κάναμε 2 φορές. Μία για τον προϋπολογισμό του 2024 τον οποίο τον φέραμε στη μέση της σεζόν και μία για τον απολογισμό του 2024 και τον προϋπολογισμό του ’25. Ξεχάσατε όμως να μας ρωτήσετε τη γνώμη μας, για το τι θα έπρεπε να γίνει για την τουριστική προβολή του 2025»,
ανέφερε ο κ. Πιτταράς, ο οποίος υπογράμμισε στη συνέχεια πως οι δύο σύμβουλοι έκαναν μεν κάποια ραντεβού (στο Λονδίνο), δεν εκπροσωπούσαν τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων δε. Και αυτό μάλλον δεν το γνώριζε ο κ. Κατσαράς και συνέχισε:
«Η Σαντορίνη είχε δύο περίπτερα στην έκθεση, η Νάξος 1 περίπτερο το οποίο και μοιραζόταν με άλλα νησιά και αναφερόταν ως “τα λοιπά”. Η Σύρος είχε πολύ καλή παρουσία στην έκθεση, η Νάξος πάει τα τελευταία χρόνια, αλλά ακόμα δεν είναι καθόλου οργανωμένη».
Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός, τοποθετήθηκε για το θέμα λειτουργίας της τουριστικής επιτροπής λέγοντας τα εξής:
«Λείπει ο κ. Κατσαράς, μου είχε πει να αποσύρουμε το θέμα για να είναι εδώ. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Δήμος έχει συμβούλους που ασχολούνται της ανάπτυξης του τουρισμού. Αυτά έχω να πω».
Στη δευτερολογία ο κ. Μαράκης εμφανώς ενοχλημένος από τα λιγοστά λόγια του Δημάρχου τόνισε:
«Τις επιτροπής τις δημιουργείτε για να τις έχετε. Χωρίς καμία βούληση, ούτε τη λογική να συνεδριάζετε. Από εδώ και πέρα και κάθε ημέρα θα φωνάζω ότι δεν θέλετε να συνεδριάζει η τουριστική επιτροπή, γιατί κάποια μέλη της έχουν άποψη και αυτό το οποίο κάνετε είναι να νομίζετε ότι ένας άνθρωπος μπορεί να αντικαταστήσει 20 σε απόψεις, σε συμβουλές και σε προτάσεις».