Νέα μέτρα για την οπαδική βία : Κάμερες από 7 Μαρτίου, ταυτοποίηση εισιτηρίου μέσω gov wallet
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο αν. υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσαν τα νέα μέτρα για την οπαδική βία, δύο μήνες μετά το «κλείσιμο» των γηπέδων στα παιχνίδια της Super League 1, εξαιτίας των σοβαρών επεισοδίων σε δύο αγώνες Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός.
13 Φεβρουαρίου δήλωσαν ότι ανοίγουν ξανά τα γήπεδα του ποδοσφαίρου, μέσα σε ένα εντελώς νέο περιβάλλον και από τις 7 Μαρτίου κανένα γήπεδο δεν θα λειτουργεί χωρίς κάμερες , ενώ από 9 Απριλίου θα γίνεται ταυτοποίηση εισιτηρίου μέσω gov.wallet.
Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι από 13 Φεβρουαρίου ανοίγουν τα γήπεδα για τους θεατές σε νέο περιβάλλον. “Αν πέσει κροτίδα, πυρσός, επικίνδυνο αντικείμενο, από το επόμενο παιχνίδι θα κλείνει το γήπεδο. Η νομοθέτηση προβλέπει συγκεκριμένη ποινή και αποφασίζεται το κλείσιμο ή όχι του γηπέδου. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα τότε η επόμενη αγωνιστική ή οι επόμενες αγωνιστικές θα είναι χωρίς φιλάθλους.”
Σχετικά με την εγκατάσταση καμερών στο γήπεδο, είπε : “Από τις 6 Μαρτίου θα ξεκινήσει η διαδικασία και από τις 7 Μαρτίου, όποιο γήπεδο δεν έχει εγκαταστήσει κάμερες, δεν θα μπορεί να έχει οπαδούς. Οι κάμερες που θα εγκατασταθούν θα καθορίσει αν θα ανοίξουν τα γήπεδα. Σήμερα θα έχει εκδοθεί και το ΦΕΚ.”
Επίσης, από 9 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί “η μεγάλη θεσμική αλλαγή με την ταυτοπροσωπία. Οποιος φίλαθλος μπαίνει στο γήπεδο θα είναι γνωστό το όνομα του και η διεύθυνση κατοικίας του.” ανέφερε ο κ. Βρούτσης.
“Η αγορά των εισιτηρίων παραμένουν ως έχουν από τις πλατφόρμες. Με τον αριθμό του εισιτηρίου θα γίνεται χρήση του gov.gr wallet που προϋποθέτει εγγραφή στο μητρώο επικοινωνίας. Θα αναρτηθεί η ειδική πλατφόρμα emep.gov.gr”, υπογράμμισε για την ταυτοπροσωπία, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και πρόσθεσε :
“Η αγορά των εισιτηρίων συνεχίζεται με τον κλασικό τρόπο, όπως αγοράζαμε εισιτήρια από πλατφόρμες ιδιωτικές ή τις πλατφόρμες των ομάδων. Ούτως η άλλως το εξαγώγιμο προϊόν της αγοράς εισιτηρίου ήταν ένα QR code, ένα barcode και ένας αριθμός εισιτηρίου.
Από εκεί και πέρα ερχόμαστε με αυτό τον αριθμό να χρησιμοποιήσουμε το gov wallet, μία εφαρμογή που έχει αγκαλιαστεί ήδη από εκατομμύρια Έλληνες προκειμένου να μπορέσουμε να εισάγουμε το εισιτήριο εκεί.
Απαραίτητη προϋποθέση για να μπορέσουμε να κατεβάσουμε και να χρησιμοποιήσουμε το wallet είναι να έχουμε εγγραφεί στο εθνικό μητρώο επικοινωνίας. Η διαδικασία είναι απλή για αυτό και 4 εκατομμύρια Έλληνες έχουν ήδη εγγραφεί».
Για τους ηλικιωμένους που δεν έχουν smartphone: “Είναι ένα ζήτημα που μας έχει απασχολήσει. Είμαστε αντίθετοι στο να δημιουργήσουμε οριζόντιες εξαιρέσεις, αλλά εξετάζουμε το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποια θύρα σε κάθε γήπεδο για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία”.
Ακούστε όσα ανακοινώθηκαν στο παρακάτω βίντεο: