“Κολλήσαμε” πάλι… Χάσαμε τις διακοπές των Χριστουγέννων… Δεν “δουλέψαμε” στο 1ο Γυμνάσιο και στις δύο αίθουσες διδασκαλίας που είναι παροπλισμένες, εξαιτίας του γεγονότος ότι η στέγη τους είναι διαλυμένη… Παρότι υπάρχει η σύμβαση με τον εργολάβο που έχει «χρεωθεί» το έργο της αντικαταστάσεως της στέγης των αιθουσών, “κολλήσαμε” για πολλοστή φορά (και πάλι)…
Σ. Φουτάκογλου: «Ικανοποιημένος από τι; Από την καθυστέρηση;»
Επί σειρά πολλών ετών «σέρνεται» το εν λόγω έργο… Ο λόγος ποιος; Η αναποφασιστικότητα των εκάστοτε κρατούντων…
Περί τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας και ενώ όλα ήσαν έτοιμα, οι επισκευαστικές εργασίες που αφορούσαν σε ολόκληρο το (γερασμένο) κτηριακό συγκρότημα δεν υλοποιήθηκαν, αν και τα χρήματα υπήρχαν. Ο λόγος; Η τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να «χρεωθεί» την επίβλεψη των εργασιών υλοποιήσεως του έργου. Είχε, να σημειώσουμε, “κοπεί” (επί υπουργίας Ευριπίδη Στυλιανίδη) κονδύλι περίπου 650.000 ευρώ. Κονδύλι που χάθηκε…
Προ μηνών, η νυν δημοτική αρχή αποφάσισε να «τρέξει» «το έργο της αποκαταστάσεως»…
Ποιος ο λόγος που (αν και δόθηκε από την νυν δημοτική αρχή η υπόσχεση ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν πριν το τέλος του περασμένου φθινοπώρου) μάς έπιασε το 2018 και τα συνεργεία για την αντικατάσταση της «σάπιας» στέγης δεν ξεκίνησαν ακόμη τις ενδεικνυόμενες εργασίες;
Ποια είναι η υπογραφή που πρέπει να «πέσει» από τους αρμοδίους της νυν δημοτικής αρχής και που δεν «πέφτει»; Και γιατί;
Να, τι δηλώνει στην «Κ», ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου, Στράτος Φουτάκογλου: «Δεν μπορώ να είμαι ικανοποιημένος. Ικανοποιημένος από τι; Από την καθυστέρηση; Οι εργασίες για την αποκατάσταση των αιθουσών του ισογείου, στο σχολείο μας, που είναι εκτός λειτουργίας εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, κάποια χρόνια δηλ., θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει προ εβδομάδων. Και το λέω αυτό, γιατί θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε το “διάλειμμα” των διακοπών και να τελειώσουμε επιτέλους με αυτή την ενδεικνυόμενη παρέμβαση που αφορά στην αντικατάσταση της στέγης των δύο αιθουσών που βρίσκονται στην αριστερή πλευρά του κεντρικού κτηρίου. Οι παλαιότεροι, οι μαθητές του ’70, θα θυμούνται ότι στο συγκεκριμένο χώρο στεγαζόταν το αρχαιολογικό μουσείο της Νάξου. Εκεί ήταν σε έκθεση όλα τα πλούσια ευρήματα του τόπου μας. τα αγάλματα και άλλα. Και για την ιστορία να αναφέρω ότι όταν αργότερα το μουσείο μεταφέρθηκε στην σχολή των Φρερ, στο κάστρο, όπου σπούδασε και ο Νίκος ο Καζαντζάκης, το συγκεκριμένο κομμάτι του κτηρίου φιλοξένησε το «χημείο» το οποίο επί σειρά ετών λειτούργησε εκεί…
Γιάννη, σχεδόν σε καθημερινή βάση επικοινωνώ με τους αρμοδίους της δημοτικής αρχής και τους ρωτώ ποιος ο λόγος που υπάρχει καθυστέρηση ως προς τον χρόνο έναρξης των εργασιών. Απάντηση σαφή και συγκεκριμένη θα μπορούσα να πω δεν έχω πάρει μέχρι σήμερα.
Ειλικρινά, δεν ξέρω που “κολλάει” αυτή η υπόθεση. Υποθέτω ότι από τα προϊστάμενες του δήμου μας αρχές έχει δοθεί το “πράσινο φως” για την έναρξη των εργασιών, αφού υπάρχει η σύμβαση με την εργολαβία που θα αναλάβει να υλοποιήσει το συγκεκριμένο έργο. Έχω την υποψία ότι κάπου εδώ, δηλ. στον δήμο μας, έχει “κολλήσει” έργο. Κάποια υπογραφή κάποιες υπογραφές ίσως, αν θέλεις, πρέπει να “πέσουν” για να ξεκινήσουν οι εργασίες. Προφανώς κάπου εδώ έχουμε “κολλήσει”. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα ουσιαστικό. Δεν ξέρω… Πάντως, για ένα πράγμα είμαι σίγουρος. Κάποια στιγμή το έργο θα ξεκινήσει, αφού έχει μπει το νερό στ’ αυλάκι. Το θέμα είναι ο χρόνος έναρξης των εργασιών. Και η απογοήτευσή μου και η στεναχώρια μου σε αυτό οφείλεται. Στο γεγονός δηλ. ότι χάσαμε την περίοδο των διακοπών που θα μπορούσαμε να την εκμεταλλευτούμε και να τελειώνουμε… Όπως πάμε, μου φαίνεται ότι θα μας πιάσει η άνοιξη και το έργο της στέγης δεν θα έχει ολοκληρωθεί. Και ρωτώ, γιατί αυτή η καθυστέρηση; Θα επικοινωνήσω και πάλι με το δήμο, με τον ίδιο τον δήμαρχο τον κ. Μαργαρίτη ή με τον αντιδήμαρχο, τον κ. Λιανό, και θα τους ζητήσω να μου δώσουν επιτέλους μια συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημα «γιατί χρονοτριβούμε; Πάντως, δεν θα με ξαφνιάσει το ενδεχόμενο τα συνεργεία να πιάσουν δουλειά από αύριο, ας πούμε, αφού σε κάποια υπογραφή “κολλάνε” εκεί στο δήμο, μάλλον. Αφού, επαναλαμβάνω, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχω οι προϊστάμενη αρχή του δήμου που “τσεκάρει” τις συμβάσεις που αφορούν σε τέτοια έργα, έχουν υπογράψει»
«Μόνο για χρήση σαν αποθηκευτικοί χώροι…»
Προ μηνών και πάντως εντός Οκτωβρίου «έκλεισε» τμήμα του αύλειου χώρου του 1ου Γυμνασίου για την δημιουργία, εκεί, του ενδεικνυόμενου εργοταξίου. Οι εργασίες όμως κατεδαφίσεως ουδέποτε ξεκίνησαν. Και αυτό γιατί, τότε, η αρμόδια Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοικήσεως Αιγαίου χρειάστηκε να «χτενίσει» την σχετική σύμβαση. Το «χτένισμα», προφανώς, κάπου «κόλλησε», τότε… Ξεπεράστηκε όμως… Κάπως έτσι, φτάσαμε στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, τότε, δηλ., που όλοι πιστέψαμε ότι ήταν θέμα ημερών το ξεκίνημα των εργασιών… Μας διέψευσαν όμως τα γεγονότα…
Θυμίζουμε ότι η συνολική δαπάνη του εν λόγω έργου, ανέρχεται στο ποσό των 150.000 ευρώ.
Η από 9 Οκτωβρίου 2008 «Έκθεση αυτοψίας για ακαταλληλότητα δυο αιθουσών στο 1o Γυμνάσιο Νάξου», ανέφερε:
«Οι αίθουσες του κτηρίου (ΚΙ), σήμερα, δεν είναι κατάλληλες για χρήση ως κύριοι χώροι διδασκαλίας,
είναι κατάλληλες μόνο για χρήση σαν αποθηκευτικοί χώροι. Οι αίθουσες θα καταστούν κατάλληλες μετά την πλήρη επισκευή τους…»
Η μέχρι σήμερα επέμβαση που έγινε στις οροφές των δύο αυτών αιθουσών (κατασκευή ψευδοροφής από νοβοπάν που εδράζεται σε μεταλλικές διαδοκίδες αναρτημένες σε μεταλλικά στοιχεία πακτωμένα στις φέρουσες δοκούς και τοιχοποιίες), είναι μια τεχνική που προσφέρει μεν προσωρινή ασφάλεια από πιθανή πτώση σοβάδων και λοιπών στοιχείων οροφής που δεν καθαιρέθηκαν ως μη επικίνδυνα στην παρούσα φάση, αλλά δεν εξασφαλίζει την ασφάλεια των χρηστών ούτε στο άμεσο μέλλον (επιφύλαξη για τη συμπεριφορά της ψευδοροφής στην επερχόμενη χειμερινή περίοδο βροχοπτώσεων), ούτε φυσικά στο απώτερο με την ανεπαρκή κατά τα φαινόμενα πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος, να παραμένει ως έχει υπεράνω αυτής.
Προ μηνών, συνεργεία του Δήμου μετέφεραν ακόμη και στα «ανακυκλώσιμα» ό,τι άχρηστο υπήρχε εκεί μέσα. Με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις, τα συνεργεία της (ντόπιας) εργολαβίας αναμένεται εντός των επομένων ημερών να «ξηλώσουν» την «σάπια» (κοινή για τις δύο όμορες αίθουσες) ταράτσα, για να προχωρήσουν χωρίς άλλες χρονοτριβές (όπως επισημαίνεται) στην κατασκευή της καινούργιας.
Κατά την τελετή του αγιασμού για την έναρξη του νέου σχολικού έτους, στο 1ο Γυμνάσιο έγινε λόγος και από τον ίδιο τον δήμαρχο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Εμμ. Μαργαρίτη, για τις μέχρι σήμερα παροπλισμένες αίθουσες διδασκαλίας και τις ήδη για την αντικατάσταση της «πληγωμένης» στέγης τους δρομολογηθείσες ενέργειες.
Το παρελθόν των εν λόγω αιθουσών, βαρύ και …μακρύ. Θυμίζουμε: Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων τού 1ου Γυμνασίου, θυμίζω, στις 23 Ιουλίου 2010, απηύθυνε προς τον (τότε) προϊστάμενο Δ/νσεως Τεχνικών Υπηρεσιών Ν. Κυκλάδων, Γιάννη Αλβέρτη, το παρακάτω έγγραφο με «θέμα: Μελέτη αποκατάστασης 1ου Γυμνασίου Νάξου»· έγγραφο που κοινοποίησε προς τον (τότε) νομάρχη Δημήτρη Μπάιλα, τον (τότε) αντινομάρχη Λάζαρο Θεόφιλο και το 1ο Γυμνάσιο Νάξου.
«Παρακαλούμε όπως μας γνωρίστε άμεσα σε πιο στάδιο βρίσκεται η μελέτη “Αποκατάστασης 1ου Γυμνασίου Νάξου”, λόγω του ότι ήδη έχει καθυστερήσει και εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθούν τα προβλήματα με τις βροχοπτώσεις του χειμώνα.
Είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί από την Υπηρεσία σας ο χρόνος αποπεράτωσης της εν λόγω μελέτης και όπως ενημερώσετε και τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων για το θέμα».
Η «Κ» φέρνει σήμερα στο προσκήνιο τής τοπικής επικαιρότητας, μέρος τού «Φακέλου-1ο Γυμνάσιο Νάξου» (σ.σ.: αναφορές και έγγραφα), πιστεύοντας πως οι αρμόδιοι τού ημετέρου Δήμου αυτή την φορά θα κάνουν το καθήκον τους.
Τα «χαρτιά» μιλάνε από μόνα τους. Ξετυλίγοντας το «κουβάρι» των γεγονότων από τον Οκτώβριο 2008, σταχυολογούμε τα ακόλουθα (σημαντικά):
1): 9.10.2008: «Έκθεση αυτοψίας για καταλληλότητα δυο αιθουσών στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου
Ανταποκρινόμενοι στο με αρ. πρωτ. 2691/29-9-08 αίτημα του 2ου Γραφείου β/θμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, συστήθηκε επιτροπή από τους μηχανικούς του Τ.Τ.Υ. Επαρχείου Νάξου Χαμηλοθώρη Κων/νο, Δήμου Δημήτρη και από την μηχανικό του Δήμου Νάξου Μαργαρίτη Σταματία.
Η επιτροπή διενέργησε αυτοψία στις 3-10-08 για έλεγχο της καταλληλότητας των κτηρίων του 1 ου Γυμνασίου Νάξου και ειδικά των δύο ισόγειων αιθουσών στην ανατολική πτέρυγά του σχολείου (πρώην μουσείο), μετά και τις εργασίες άρσης της επικινδυνότητας των οροφών τους που πραγματοποιήθηκαν στο προηγούμενο από την ημερομηνία της αυτοψίας 3μηνο.
Η επιτροπή, αφού έλαβε υπ΄ όψιν το με αρ. πρωτ. 352/14-3-08 έγγραφο του Τ.Τ.Υ. Επαρχείου Νάξου (έκθεση αυτοψίας μηχανικών Τ.Τ.Υ. Επαρχείου Νάξου και Δήμου Νάξου στο 1 ο Γυμνάσιο Νάξου), το με αρ. πρωτ. 178/16-4-08 έγγραφο του Ο.Σ.Κ. (έκθεση αυτοψίας Ο.Σ.Κ.), όπου αναφέρονται οι ενέργειες που θα έπρεπε να γίνουν για ασφαλή χρήση των κτηρίων και λαμβάνοντας υπόψη τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν διαπίστωσε τα ακόλουθα:
Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στα κτήρια Κ2 (διώροφο κτήριο) και Κ3 (κτήριο αμφιθεάτρου), δηλαδή η καθαίρεση των επικίνδυνων επιχρισμάτων, των σαθρών τούβλων των πλακών Zollner και των τμημάτων αποσαθρωμένου σκυροδέματος στις υπόλοιπες πλάκες των κτιρίων, καθώς και η μερική ανακατασκευή των μονώσεων δωμάτων στις θέσεις των υδρορροών, συνεισφέρουν στην προσωρινή ασφάλεια των χρηστών .
Ειδικά για τις δύο ισόγειες αίθουσες της ανατολικής πτέρυγας (πρώην μουσείο )-κτήριο ΚΙ-, οι εργασίες που εκτελέστηκαν στις οροφές τους, παρόμοιες με εκείνες που πριν αναφέραμε για όλο το κτήριο, δεν αναιρούν τους λόγους που οδήγησαν στο χαρακτηρισμό τους ως ακατάλληλες σύμφωνα με την από 14-4-08 Έκθεση Αυτοψίας της Επιτροπής Μηχανικών του Ο.Σ.Κ., γιατί: α) Δεν έχουν απαντηθεί τα ερωτηματικά για την φέρουσα ικανότητα των πλακών τους, αφού δεν έχει συνταχθεί σχετική μελέτη για την στατική ή μη επάρκεια των πολύ παθογενών στοιχείων τους που έχουν ήδη εντοπιστεί από τους μέχρι σήμερα μακροσκοπικούς ελέγχους. β) Δεν έχει γίνει πλήρης επισκευή της πτέρυγας.
Η μέχρι σήμερα επέμβαση που έγινε στις οροφές των δύο αυτών αιθουσών (κατασκευή ψευδοροφής από «νοβοπάν» που εδράζεται σε μεταλλικές διαδοκίδες αναρτημένες σε μεταλλικά στοιχεία πακτωμένα στις φέρουσες δοκούς και τοιχοποιίες), είναι μια τεχνική που προσφέρει μεν προσωρινή ασφάλεια από πιθανή πτώση σοβάδων και λοιπών στοιχείων οροφής που δεν καθαιρέθηκαν ως μη επικίνδυνα στην παρούσα φάση, αλλά δεν εξασφαλίζει την ασφάλεια των χρηστών ούτε στο άμεσο μέλλον (επιφύλαξη για τη συμπεριφορά της ψευδοροφής στην επερχόμενη χειμερινή περίοδο βροχοπτώσεων), ούτε φυσικά στο απώτερο με την ανεπαρκή κατά τα φαινόμενα πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος, να παραμένει ως έχει υπεράνω αυτής.
Η μελέτη… / Η κατασκευή… / Η επίβλεψη… / Η αναβάθμιση…
Για την ασφαλή μελλοντική χρήση όλων των πτερύγων του κτηρίου θα πρέπει να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν η εκπόνηση συνολικής ολοκληρωμένης μελέτης επισκευής του 1ου Γυμνασίου. Η μελέτη αυτή σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά το με αρ. πρωτ. 115742/ΣΤΙ/1O-9-08 έγγραφο του ΥΠΕΠΘ, με το οποίο ανατίθεται στον Ο.Σ.Κ. Α.Ε. η διαδικασία μελέτης, κατασκευής και επίβλεψης του έργου της αναβάθμισης του 1ου Γυμνασίου Χώρας Νάξου.
Συμπερασματικά με βάση τα προηγούμενα η επιτροπή καταλήγει στα εξής:
Οι δύο αίθουσες του κτηρίου ΚΙ, σήμερα, δεν είναι κατάλληλες για χρήση σαν κύριοι χώροι διδασκαλίας, είναι κατάλληλες μόνο για χρήση σαν αποθηκευτικοί χώροι.
Οι αίθουσες θα καταστούν κατάλληλες μετά την πλήρη επισκευή τους, όπως θα προταθεί από την σχετική προαναφερόμενη μελέτη.
Μέχρι οριστικής αποκατάστασης τους, τα κτήρια στο σύνολο τους θα πρέπει να ελέγχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα (δύο μηνών), για την διαπίστωση της συμπεριφοράς των παθογόνων στοιχείων τους» – Νάξος, 09/1 0/2008: Χαμηλοθώρης Κων/νος, αρχ/κτων μηχανικός. Οι συντάξαντες: Δήμου Δημήτρης, πολικός μηχανικός, Μαργαρίτη Σταματία, πολικός μηχανικός.
Στην αρχή του σχολικού έτους 2010-2011,η απάντηση του νομάρχη Κυκλάδων κ. Μπάιλα (αρ. πρωτ. 3022112-8-2010), στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Νάξου( αρ. πρ. 1/23-7-2010), παρά την αισιόδοξη πρόβλεψη για την σύνταξη σχετικής μελέτης και την δημοπράτηση του έργου μέχρι το τέλος της θητείας της Ν. Α., αντιμετωπίστηκε από το σύλλογο των διδασκόντων τουλάχιστον με σκεπτικισμό αν όχι με ανησυχία, λόγω αναφοράς σε θέματα όπως στατική επάρκεια του κτιρίου, διαφωνία του Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών, έλλειψη στατικών σχεδίων και περιπλoκή των πραγμάτων μετά την πραγματοποίηση αντισεισμικού ελέγχου από τον Ο.Σ.Κ
Η γνωστοποίηση επίσης στο Σύλλογο Καθηγητών, στο πλαίσιο τακτικής συνεδρίασης (Πράξη 44/14-6-20l1), του περιεχομένου αλληλογραφίας (α.πρ.4869/9-5-20l1 και 5726123·5- 2011) μεταξύ των υπεύθυνων μηχανικών του Δήμου Νάξου, από τον καθηγητή, Κοντόπουλο Ιωάννη, ο οποίος ήταν και επίσημα αποδέκτης της κοινοποίησης των σχετικών εγγράφων υπό την ιδιότητά του ως προέδρου της σχολικής επιτροπής, προκάλεσε την έντονη ανησυχία των διδασκόντων, μια και στις επιστολές αυτές μεταξύ της μηχανικού Μαργαρίτη Σταματίας, μέλους 3μελούς επιτροπής η οποία διενέργησε αυτοψία στο κτήριο του 1ου Γυμνασίου στις 3-10-08, και του προϊσταμένου Δ.Τ.Υ του Δήμου Νάξου, Γρυλλάκη Δημητρίου, γίνεται λόγος για προβλήματα πολύ σοβαρά όπως ότι (4869/9-5-20l1, 1ο Γυμνάσιο Νάξου) λόγω μη εκτέλεσης εργασιών στις δύο αίθουσες της ανατολικής πτέρυγας του κτηρίου, δεν αναιρούνται οι λόγοι βάσει των οποίων οι αίθουσες αυτές κρίθηκαν ακατάλληλες ή ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στην οροφή του κτηρίου. Επίσης ότι η παρούσα κατάσταση του κτιρίου εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για κατάρρευση των ήδη ευπαθών παλαιών πλακών οροφής, ενώ κατά τους διενεργήσαντες την αυτοψία μηχανικούς, κ.κ. Χαμηλοθώρη, Δήμου και Μαργαρίτη, επιβάλλεται ο έλεγχος των κτηρίων ανά δύο μήνες, προκειμένου να διαπιστωθεί η συμπεριφορά των παθογόνων στοιχείων τους. Ή ότι επιβάλλεται ο έλεγχος στατικής επάρκειας και αντισεισμικού ελέγχου εκτός αν από το μακροσκοπικό και μόνο έλεγχο- όπως έγινε – υπάρχουν πρόδηλα στοιχεία που καταδεικνύουν εμφανώς την επικινδυνότητα-κατάρρευση δομικών στοιχείων και θα πρέπει υποχρεωτικά το σχολείο-ή τμήμα του- να κλείσει έως ότου αποκατασταθεί. (5726/23-5-201 1, Παρεμβάσεις στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου.)
Όλα τα παραπάνω δεδομένα, για τα οποία να σημειωθεί ουδέποτε ενημερώθηκαν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, Διεύθυνση και Σύλλογος Καθηγητών, και, ενώ εκκρεμεί η απάντηση των μηχανικών του Δήμου σε ερώτημα του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων (αρ. πρωτ.770/1-2-2011), φυσικό είναι να εγείρουν έντονη ανησυχία και φόβο.
Η καθημερινή εμπειρία στο σχολείο, ούτως ή άλλως, δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό.
Η φθορά που επιμένει να ξεπερνά τις ευκαιριακές θεραπευτικές επεμβάσεις και τους επιφανειακούς καλλωπισμούς και να εκθέτει το πραγματικό της πρόσωπο(ρωγμές, υγρασία στους τοίχους εμφανή με αποτέλεσμα την άσχημη, πνιγηρή ατμόσφαιρα μέσα στις τάξεις, σίδερα μέσα στις κολόνες φθαρμένα, αίθουσες εκτός χρήσης λόγω ακαταλληλότητας), παρεμποδίζει την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα μαθητών και διδακτικού προσωπικού και υποβαθμίζει από κάθε άποψη το περιβάλλον του σχολικού χώρου.
Κατά συνέπεια, για την Διεύθυνση και το διδακτικό προσωπικό του σχολείου, χωρίς ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς, χωρίς εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις, άμεσα όμως υπεύθυνους για την ασφαλή παραμονή των μαθητών στους χώρους του κτιρίου κατά τη διάρκεια του καθημερινού σχολικού προγράμματος, αποτελεί μοναδική επιλογή η δραστηριοποίηση με στόχο τη διεκδίκηση του αυτονόητου της κατοχύρωσης ενός περιβάλλοντος απόλυτα ασφαλούς για τους μαθητές πρώτιστα, αλλά και για όλους όσοι εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία. Γι’ αυτό και καταλήγουμε στην υποβολή του συγκεκριμένου αιτήματος προς τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Νάξου: να δοθεί γραπτά άμεση. υπεύθυνη και κατηγορηματική απάντηση στο ερώτημα αν το 1ο Γυμνάσιο Νάξου μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. εναρκτήριο μήνα του νέου σχολικού έτους και εξής». (Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων τού 1ου Γυμνασίου Νάξου.)