Νέο κεφάλαιο στην μακρά ιστορία της Μεσαιωνικής πόλης ανοίγει το πρόγραμμα αξιοποίησης ακινήτων του ΟΔΑΠ
Παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη παρουσιάσθηκε το 1ο Πρόγραμμα Αξιοποίησης Ακινήτων και πραγματοποιήθηκε η 1η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού.
Λ. Μενδώνη: Μαζί με τον Περιφερειάρχη αλλάζουμε το πολιτιστικό τοπίο των νησιών της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων
Γ. Χατζημάρκος: Η Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου εισέρχεται σε νέα εποχή ιστορικής αξίας. Κάνουμε σήμερα την αρχή, ορίζοντας τους κανόνες, βάζοντας τάξη
Μια σημαντική μέρα για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου είναι η σημερινή, καθώς παρουσιάσθηκε το 1ο Πρόγραμμα Αξιοποίησης Ακινήτων διαχείρισης ΟΔΑΠ, που έχει καταρτίσει ο οργανισμός του Υπουργείου Πολιτισμού και αποσκοπεί στην ανάπτυξη, στη διατήρηση σε καλή κατάσταση των ακινήτων μέσα από συμβατές χρήσεις και στην αισθητική αναβάθμιση του ενεργού οικισμού. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), Νικολέττα Διβάρη-Βαλάκου, ενώπιον της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, του Δημάρχου Ρόδου, Αλέξανδρου Κολιάδη, με τη συμμετοχή του βουλευτή Δωδεκανήσου, Μάνου Κόνσολα, εκπροσώπων του Περιφερειακού και Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και πλήθος παραγωγικών φορέων.
Νωρίτερα, είχε προηγηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας η πρώτη ανοικτή συνεδρίαση της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού, υπό την Προεδρία της Υπουργού Πολιτισμού, στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης για την προστασία και ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου, που έχει υπογραφεί μεταξύ του Υπουργείου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου και του ΟΔΑΠ.
Αντικείμενο της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού, στην οποία συμμετέχουν, εκτός της Υπουργού Πολιτισμού και Προέδρου της Επιτροπής, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμαρχος Ρόδου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου, ο Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων, Γιώργος Παυλούς και η Πρόεδρος του ΟΔΑΠ, είναι να θέτει τις κατευθύνσεις προς την Επιτροπή Παρακολούθησης για την πορεία υλοποίησης της προγραμματικής σύμβασης 10ετούς διάρκειας. Ειδικότερα, κατά τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση, τέθησαν οι κατευθύνσεις για 1. την αναθεώρηση κανονιστικών διατάξεων της μεσαιωνικής πόλης, 2. τη 2η φάση πολεοδομικής μελέτης, 3. τη διαχείριση απορριμμάτων, 4. το έργου του ηλεκτροφωτισμού και 5. τα άμεσα μέτρα προστασίας και άρσης ετοιμορροπίας στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.
Στη συνέχεια, ακολούθησε εκτενής δημόσια παρουσίαση του 1ου Προγράμματος Αξιοποίησης 45 Ακινήτων διαχείρισης ΟΔΑΠ, από την Πρόεδρο ΟΔΑΠ, Νικολέττα Διβάρη-Βαλάκου, τον Γενικό Διευθυντή ΟΔΑΠ, Ηλία Παπατσαρούχα, τον Διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών ΟΔΑΠ, Τάσο Παπαγεωργίου και την Νομική Σύμβουλο ΟΔΑΠ, Σόνια Ευμορφοπούλου, ενώ στη συνέχεια εκπρόσωποι φορέων, που παρακολούθησαν την παρουσίαση, όπως ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Γιάννης Πάππου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Γιάννης Παπαβασιλείου, η Αντιπρόεδρος του Σωματείου Καταστηματαρχών Παλιάς Πόλης, Μαρία Αγγέλου και άλλοι πήραν τον λόγο.
Το πρόγραμμα, που έτυχε της ευρείας συναίνεσης όλων των παρευρισκόμενων μερών και φορέων, περιλαμβάνει 5 υποπρογράμματα, για το κάθε ένα εκ των οποίων δόθηκαν σαφή στοιχεία αναφορικά με τις μερίδες που τα απαρτίζουν, το εμβαδόν, τις προτεινόμενες χρήσεις, τη διάρκεια της μίσθωσης και το κόστος επισκευής.
Ως προς τον τρόπο αξιοποίησης, δημοπράτησης και το νομικό πλαίσιο αναφέρεται ότι τα ακίνητα θα εκμισθωθούν από φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Η εκμίσθωσή τους θα γίνει στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται σύμφωνα με την περιγραφή κατά την ημέρα της προκήρυξης.
Πρόκειται να δημοπρατηθούν μέσω δημοσίου πλειοδοτικού διαγωνισμού σύμφωνα με το άρθρο 38 του ΠΔ 715/1979 (Φ.Ε.Κ.212/Α/1979) «Περί τρόπου ενεργείας υπό των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) προμηθειών, μισθώσεων και εκμισθώσεων εν γένει, αγορών ή εκποιήσεων ακινήτων, εκποιήσεων κινητών πραγμάτων ως και εκτελέσεως εργασιών».
Το πρώτο πρόγραμμα εγκρίθηκε με την με αρ. πρωτ. 114275/13.07.2024 Υπουργική Απόφαση μετά την ομόφωνη γνωμοδότηση του ΚΑΣ (ΑΔΑ : ΨΗΓ446ΝΚΟΤ-Γ24).
Τα προτεινόμενα προγράμματα αποσκοπούν:
- Στη διατήρηση σε καλή κατάσταση των ακινήτων μέσα από συμβατές χρήσεις
- Στην αποκατάσταση – συντήρηση και επισκευή των ακινήτων στο πλαίσιο του αρχαιολογικού νόμου ν.4858/2021
- Στην ανάδειξη της μνημειακής υπόστασης της ΜΠΡ
- Στην αύξηση των εσόδων του ΟΔΑΠ και κατ΄ επέκταση του ΥΠΠΟ
- Στην αισθητική αναβάθμιση του ενεργού οικισμού
««Σε αγαστή συνεργασία με τον Περιφερειάρχη αλλάζουμε το πολιτιστικό τοπίο των νησιών των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου και ειδικά για την Ρόδο. Έχουμε βάλει στη σωστή τροχιά τη Μεσαιωνική Πόλη. Μαζί με την Περιφέρεια και τον Δήμο, ετοιμάσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ανάδειξη και την βιώσιμη ανάπτυξη της Μεσαιωνικής Πόλης, η οποία είναι ένα από τα τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα, όχι μόνο της Ρόδου και της Δωδεκανήσου, αλλά της Ελλάδας. Αποτελεί ένα οικιστικό σύνολο μοναδικό στην πατρίδα μας, που σώζεται σχεδόν ακέραιο, με τις οχυρώσεις και την πολεοδομική του οργάνωση, δημόσια κτήρια, ναούς και κατοικίες. Σε αυτό τον χώρο, που κηρύχθηκε και συμπεριλήφθηκε στα μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, επενδύουμε, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την ίδια την πόλη και τους κατοίκους της. Δεσμευτήκαμε από το 2020 ότι θα ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες, ότι θα εξασφαλίσουμε τους πόρους και ότι θα προχωρήσουμε σε πράξεις και έργα. Αυτό ακριβώς κάναμε με απόλυτη συνέπεια και ευθύνη απέναντι στους πολίτες του νησιού», δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και Πρόεδρος της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού, κατά την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής.
Το υψηλό επίπεδο συνεργασίας τόνισε με τη σειρά του και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, λέγοντας ότι κάθε επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού παράγει αποτελέσματα για το πολιτιστικό απόθεμα των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.
Ειδικότερα, για το σχέδιο διάσωσης της Μεσαιωνικής Πόλης, ο Περιφερειάρχης δήλωσε:
«Η Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου εισέρχεται σε νέα εποχή ιστορικής αξίας. Κάνουμε σήμερα τη σωστή αρχή, ορίζοντας τους κανόνες, βάζοντας τάξη και νοικοκυριό. Έργο αυτής της επιτροπής και του προγράμματος αξιοποίησης ακινήτων είναι να εδραιώσει στη συνείδηση όλων, κατοίκων, επαγγελματικών και επισκεπτών, ότι η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου είναι ένας μοναδικός και ιδιαίτερος τόπος, όπου υπάρχουν κανόνες που όλοι πρέπει να σέβονται. Στο δικό μου το μυαλό ξεκινούν όλα από την πολιτική βούληση. Αν υπάρχει η πολιτική βούληση και είναι ισχυρή, το πολιτικό κόστος είναι αμελητέο».