Νικόλαος Ζώρζος, Δήμαρχος Σαντορίνης: «Δεν επιθυμούμε νέες κλίνες, κανένα κυβικό μπετόν»
Προσοχή: Η συνέντευξη δόθηκε πριν από την έξαρση των σεισμικών δονήσεων και την έκτακτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
«Το ενδιαφέρον του Δήμου είναι προσανατολισμένο στις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων διότι για να είναι καλά και οι επισκέπτες από τους οποίους βιοποριζόμαστε θα πρέπει να είναι καλά και οι κάτοικοι».
Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή
Τη σημασία διατήρησης της ταυτότητας της Σαντορίνης, ώστε να παραμείνει αυθεντικός και ποιοτικός τουριστικός προορισμός προτεραιοποιεί η Δημοτική Αρχή, με δράσεις που θα εστιάζουν στην αρχιτεκτονική, τη γαστρονομία, την τέχνη σε κάθε της μορφή και το τοπίο.
Ο Δήμαρχος Σαντορίνης, Νικόλαος Ζώρζος, μιλώντας στην «Κυκλαδική» αναφέρθηκε και στα βασικά έργα υποδομών που δρομολογούνται για το 2025 για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών των κατοίκων και των επισκεπτών, με βασικό στόχο την κατασκευή μαρίνας στο νησί, ενώ προχωρούν μελέτες για δρόμους και αναπλάσεις.
Εξέφρασε τη διαφωνία του με τη διαχείριση του τέλους κρουαζιέρας , υποστηρίζοντας πως τα χρήματα πρέπει να αποδίδονται άμεσα στον Δήμο για έργα υποδομών, όπως αναπλάσεις, πλατείες και σχολεία.
Το ενδιαφέρον του Δήμου, υπογράμμισε ο κ. Ζώρζος είναι στραμμένο, προσανατολισμένο στις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων διότι «για να είναι καλά και οι επισκέπτες από τους οποίους βιοποριζόμαστε θα πρέπει να είναι καλά και οι κάτοικοι» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ποια είναι τα βασικά έργα υποδομών που δρομολογούνται στη Σαντορίνη για το 2025;
Αυτό που έχουμε ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια και θέλουμε μέσα στο 2025 να δημοπρατήσουμε είναι η μαρίνα της Σαντορίνης, είναι ένας σημαντικός στόχος, και παρότι κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο έμεινε στάσιμη, έχουμε προχωρήσει αρκετά και νομίζω ότι θα το ολοκληρώσουμε μέσα στο 2025.
Παράλληλα, το μείζον ζήτημα είναι το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Έχουμε ζητήσει ένα σχέδιο υψηλής προστασίας του περιβάλλοντος, ξεκαθαρίζοντας πως δεν επιθυμούμε νέες κλίνες, κανένα κυβικό μπετόν και το θέτω με ένα απόλυτο τρόπο για να είναι και απολύτως σαφές. Η κατεύθυνση της μελέτης είναι σωστή, αλλά υπάρχουν σημεία που χρειάζονται διορθώσεις.
Επιπλέον, προχωράμε σε λιμενικά έργα, αναπλάσεις και έργα υποδομών, όπως δρόμοι, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη οι μελέτες τους ή έχουμε τις μελέτες τους. Ήδη, μέσα στον Ιανουάριο δημοπρατήθηκαν δύο έργα: ένα πάρκινγκ προϋπολογισμού 943.000 ευρώ και μια πλατεία στο Φηροστεφάνι.
Αναζητούμε επίσης χρηματοδοτήσεις καθώς υπάρχουν μελέτες που μπορούν να αξιοποιηθούν και από την προηγούμενη θητεία μου ως δήμαρχος.
Το 2025 ανακηρύχθηκε για τη Σαντορίνη έτος Ανάδειξης και Υποστήριξης της Αυθεντικότητας – Ποιες είναι οι δράσεις που στοχεύουν στην διαφύλαξη της ομορφιάς και των χαρακτηριστικών του νησιού; Τι σημαίνει για τους κατοίκους, τους επαγγελματίες και τους επισκέπτες;
Έχω την άποψη και την έχω εκφράσει αρκετές φορές τον τελευταίο καιρό ότι το θέμα της αυθεντικότητας είναι συναφέστατο με την έννοια της αλήθειας, του αληθούς δηλαδή, αλλά και με το θέμα της κλασσικής ιδέας δηλαδή της υπηρέτησης του ωραίου σε κάθε του διάσταση.
Αυθεντικά υπάρχουν, αφορούν και το παρελθόν αφορούν και το παρόν θα αφορούν και το μέλλον . Θα συμπεριλάβουμε λοιπόν κάποιες πρωτοβουλίες που θα αφορούν αρκετούς τομείς, όπως είναι το τοπίο, όπως είναι η τέχνη σε κάθε της μορφή, η αρχιτεκτονική, η γαστρονομία. Αυτά λοιπόν, έχουν να κάνουν με την ποιότητα. Το αυθεντικό έχει να κάνει και με την ποιότητα και με την αλήθεια.
Και επειδή απομακρύνεται η κοινωνία από την ταύτιση του «είναι» με το «φαίνεστε», επίσης, ένας στόχος θα είναι και αυτός. Στο πώς λοιπόν αλλάζει η λογική των ανθρώπων για να υπάρχει ταύτιση του «είναι» με το «φαίνεσθαι», που είναι δύσκολο εγχείρημα.
Το brand name της Σαντορίνης παραμένει ισχυρό και διαχρονικό, παρά την αρνητική προβολή που έχει υπάρξει κατά καιρούς το τελευταίο διάστημα. Ποια είναι η στρατηγική σας για τη νέα χρονιά, ώστε να συνδυάσετε την εξωστρέφεια με την ανάδειξη της αυθεντικότητας, διατηρώντας παράλληλα την ταυτότητα του νησιού;
Το brand name είναι ισχυρό γιατί ο τόπος είναι ιδιαίτερος. Δεν νομίζω ότι είναι επίτευγμα μόνο των ανθρώπων ή των δημοτικών αρχών.
Το βρήκαμε έτοιμο. Γι’ αυτό οφείλουμε να διατηρήσουμε την ταυτότητα του τόπου. Αυτός είναι ο στόχος. Αναφορικά με την προβολή της Σαντορίνης, ευελπιστώ ότι η νέα μας πρωτοβουλία θα έχει την ίδια επιτυχία με τις δύο προηγούμενες που υλοποιήσαμε: το «Έτος Γαστρονομίας», το οποίο απέκτησε παγκόσμια αναγνώριση, καθώς ήμασταν πρωτοπόροι ανοίγοντας το θέμα της γαστρονομίας το 2013, και την πρωτοβουλία «Σαντορίνη, προορισμός όλο τον χρόνο», η οποία συνέβαλε σημαντικά στην επέκταση της τουριστικής περιόδου. Το στοίχημα είναι ωστόσο, το νησί να διατηρεί την ταυτότητά του, να μην καταναλώνει αυτό που είναι, δηλαδή την ομορφιά του, το τοπίο του και να παραμένει ένας προορισμός που θα τον αναζητούν οι επισκέπτες.
Θέτετε και το ζήτημα της ποιότητας των επισκεπτών;
Ναι το θέμα της μαζικότητας, δεν συμβαδίζει πάντα με την ποιότητα.
Τα χαρακτηριστικά δηλαδή των επισκεπτών, οι λόγοι για τους οποίους επισκέπτεται το νησί κάθε επισκέπτης καθορίζουν και το θέμα της ποιότητας. Ποιοτικός επισκέπτης είναι και ο φοιτητής της βιολογίας που δεν μπορεί να αφήσει πολλά χρήματα, είναι και ο φοιτητής της αρχιτεκτονικής που θα έρθει για παράδειγμα για την λαϊκή αρχιτεκτονική της Σαντορίνης ή για τα μνημεία πολιτισμού. Έτσι λοιπόν δεν είναι απολύτως συναφές το θέμα της οικονομικής δυνατότητας του επισκέπτη με την ποιότητα.
Από πλευράς επιχειρηματιών το επίπεδο είναι πολύ υψηλό στο νησί. Ο Δήμος πώς ανταποκρίνεται στις ανάγκες των επισκεπτών και των κατοίκων, όσον αφορά τις υποδομές και τις υπηρεσίες;
Ναι, είναι πολύ υψηλό το επίπεδο από πλευράς επιχειρηματιών. Ο Δήμος υπολείπεται υπηρεσιών που παρέχει . Παρά το γεγονός ότι αυξήσαμε τους χώρους στάθμευσης μέσα στο περσινό έτος και πάλι δεν επαρκούν διότι τα κυκλοφορούντα αυτοκίνητα είναι περισσότερα από αυτά που αντέχει ο τόπος. Βελτιώθηκε τα τελευταία χρόνια αρκετά το οδικό δίκτυο. Γίνονται έργα βασικών υποδομών.
Εκείνη για το οποίο μπορούμε να πούμε ότι τα καταφέραμε σε ένα βαθμό μεγαλύτερο από αυτό που περιμέναμε, είναι στο θέμα της επάρκειας νερού.
Είχαμε επάρκεια νερού στη Σαντορίνη καλύπτοντας τις ανάγκες τριάμισι εκατομμυρίων επισκεπτών που υποδεχτήκαμε στο νησί. Και θα έχουμε επάρκεια καθώς γίνονται πάντα προσπάθειες ούτως ώστε να καλύπτουμε τις αυξανόμενες ανάγκες, παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει περάσει στο μυαλό του επιχειρηματία και του κατοίκου το θέμα της οικονομίας των φυσικών πόρων, καθώς πολλές φορές γίνεται αλόγιστη χρήση.
Ποια έργα γίνονται για την καθημερινότητα των κατοίκων και την εκπαίδευση;
Στο νησί έχουμε 25.000 κατοίκους και παραπάνω από 4.500 μαθητές και αυξάνονται οι μαθητές κάθε έτος. Οι υποδομές στο σχολείο είναι ένα ζήτημα και υπάρχει σχεδιασμός για νέες σχολικές μονάδες, καθώς ο αριθμός των μαθητών αυξάνεται κάθε χρόνο.
Για να είναι καλά και οι επισκέπτες από τους οποίους βιοποριζόμαστε θα πρέπει να είναι καλά και οι κάτοικοι. Το ενδιαφέρον μας είναι στραμμένο, προσανατολισμένο στις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων.
Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί επίσης προτεραιότητα και είναι μείζον ζήτημα. Ξεκινήσαμε εκ νέου τη διαδικασία για την εξεύρεση ενδιάμεσης λύσης, καθώς, όπως γνωρίζετε, είχα προετοιμάσει και καταθέσει φάκελο ύψους 18,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ είχε ήδη επιλεγεί ο χώρος υλοποίησης, ο οποίος ωστόσο είναι πάντα το σημείο τριβής συνήθως με τους κατοίκους και φορείς.
Κατατέθηκαν προσφυγές, ακυρώθηκαν οι πρόσφυγες από τον Φεβρουάριο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2020, όμως αυτός σχεδιασμός εγκαταλείφθηκε και ξεκινήσαμε από το μηδέν, βρισκόμαστε σε μια συνεννόηση με το φορέα διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς η οριστική λύση πλέον είναι στο φορέα διακίνησης από τη στιγμή που συστάθηκε ο φορέας διαχείρισης απορριμμάτων εκεί και εμείς ασχολούμαστε με το θέμα της ωρίμανσης της ενδιάμεσης λύσης, ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε βραχυχρόνια το πρόβλημα και ίσως η βραχυχρόνια λύση να είναι μέρος της μακροχρόνιας λύσης.
Με το νέο τοπίο στην αγορά της κρουαζιέρας για το νησί φέτος πως αντιμετωπίζει ο Δήμος αλλά και οι εταιρείες τα καινούργια δεδομένα;
Το σύστημα birth allocation για τη ρύθμιση των αφίξεων κρουαζιερόπλοιων τέθηκε ξανά σε εφαρμογή, με το όριο 8.000 επιβατών ημερησίως. Παρά το γεγονός ότι ο προγραμματισμός γίνεται για 2 έτη, οι περισσότερες από τις εταιρείες που έρχονται στη Σαντορίνη αναπροσάρμοσαν τις αφίξεις τους έτσι ώστε να μην έχουμε πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι είναι η πρώτη χρονιά πλέον εφαρμογής ξανά του birth allocation καθώς είχε γίνει εφαρμογή το 2018. Είχαμε δει τα αποτελέσματα τα οποία ήταν καλά και νομίζω ότι φέτος θα είναι μια πολύ καλή χρονιά και εντελώς ισορροπημένη το 2026 με καμία απόκλιση.
Εκείνο το οποίο με απασχολεί και είναι λάθος έτσι όπως γίνεται είναι το ποσό των 20€, το οποίο ο πρωθυπουργός είπε ότι θα επιβάλλει άμεσα σε κάθε επιβάτη κρουαζιέρας, να μην έρχεται στα ταμεία του Δήμου . Ωστόσο, και το 1/3 δεν θα έρχεται στα ταμεία του δήμου αλλά θα πηγαίνει στο Υπουργείο Εσωτερικών, με αποτέλεσμα να αποδίδεται από το Υπουργείο Εσωτερικών. Επομένως, θα έρχεται το 1/3 στο Δήμο ή θα είναι όπως γίνεται πολλές φορές με τα παρακρατημένα των δήμων που φτάνουν στα 9 μιση δις;
Εγώ επιμένω ότι όλα τα χρήματα έπρεπε να πηγαίνουν στο ταμείο του Δήμου και να εισπράττονται από το δήμο.
Αυτή είναι και η άποψη και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, άσχετα με το ύψος του τέλους.
Δεν μπορεί, για παράδειγμα να έχουμε μελέτες έτοιμες για αναπλάσεις, για πλατείες, για σχολικές μονάδες και να αναζητούμε χρήματα. Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει σχολικές μονάδες, υπάρχει ανάγκη για ακόμη περισσότερες, επειδή έχουμε αύξηση περίπου 150 μαθητών το χρόνο.
Αυτά λοιπόν τα χρήματα θα μπορούσαν να διατεθούν εκεί.