Νομικού : Δεν θέλουμε τα επίκεντρα των σεισμών να πηγαίνουν προς το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού
Για το ποια είναι εικόνα που έχουν οι επιστήμονες για τις σεισμικές δονήσεις ανάμεσα σε Αμοργό και Σαντορίνη μίλησε στον ΣΚΑΪ η Εύη Νομικού, καθηγήτρια στο εργαστήριο Φυσικής Γεωγραφίας του ΕΚΠΑ.
Οι επιστήμονες διερευνούν τα αίτια των συνεχόμενων σεισμικών δονήσεων στη Σαντορίνη, με την καθηγήτρια Φυσικής Γεωγραφίας του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού, να επισημαίνει ότι αυτό που δεμ θέλουν είναι το ενδεχόμενο μετατόπισης της σεισμικής δραστηριότητας βορειοανατολικά, προς το ρήγμα της Αμοργού – την περιοχή που το 1956 είχε δώσει έναν ισχυρό σεισμό.
Σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, η κ. Νομικού εξήγησε πως :
“Τα επίκεντρα επανατοποθετούνται και μπορούμε να βλέπουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια πού βρίσκονται οι σεισμοί, πού σπάνε τα πετρώματα στα έγκατα της γης καθώς έχουν τοποθετήσει οι σεισμολόγοι πολλούς σταθμούς όχι μόνο στη Σαντορίνη αλλά και στην Ίο, την Αμοργό, στην Άνυδρο, στην Αστυπάλαια, στην Ανάφη. Άρα μπορούμε να προσδιορίσουμε εκ νέου το πού βρίσκονται τα επίκεντρα και ποια ρήγματα ενεργοποιούνται σε αυτό το σεισμογόνο χώρο που έχει ενεργοποιηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Η ανησυχία μας είναι ότι όλος αυτός ο σεισμογόνος χώρος έχει δίπλα του μεγάλες ενεργές ρηξιγενείς ζώνες, όπως το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού (που έδωσε τον μεγάλο σεισμό το 1956). Δεν θέλουμε τα επίκεντρα των σεισμών να πηγαίνουν προς τα βορειοανατολικά (όπου βρίσκεται το ρήγμα αυτό). Επίσης δεν θέλουμε να υπάρχει καμία επιρροή της σεισμικής διέγερσης στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου, που βρίσκεται βορειανατολικά της Σαντορίνης και γειτονεύει με αυτά τα ρήγματα».
Αν και αρκετοί από τους σεισμούς καταγράφονται σε περιοχές κοντά στο συγκεκριμένο ρήγμα, η κ. Νομικού εξηγεί πως “είναι ένας σεισμογόνος χώρος ο οποίος έχει ενεργοποιηθεί και ήδη από μόνος του πάρα πολλά μικρότερα ρήγματα που θέλουν να βγουν προς την επιφάνεια. Η αιτία, γιατί αυτά τα ρήγματα θέλουν να βγουν στην επιφάνεια είναι κάτι που ακόμα διερευνούμε. Η πιο πιθανή όμως αιτία είναι η διέλευση ρευστών από μεγαλύτερους μαγματικούς θαλάμους από τα έγκατα της γης, τα οποία καθώς ανεβαίνουν μετακινούν τον υποθαλάσσιο πυθμένα”.
Τέλος, τόνισε πως δεν έχει καταγραφεί ξανά σμηνοσειρά σε ηφαιστειακό περιβάλλον, ενώ διαβεβαίωσε ότι, με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, δεν υπάρχουν ενδείξεις επικείμενης ηφαιστειακής έκρηξης.
Τα επιστημονικά σενάρια είναι αντικείμενο έρευνας και συζητήσεων σε επιστημονικά συνέδρια, όχι κάτι που θα έπρεπε να προκαλεί ανησυχία στο κοινό, πρόσθεσε.