Νομοσχέδιο με ριζικές αλλαγές στο καθεστώς οριοθέτησης της ζώνης του αιγιαλού φέρνει στη Βουλή αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση.
Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις με τις οποίες θα αίρονται ορισμένες αυστηρές απαγορεύσεις στη χρήση του αιγιαλού και θα επιδιώκεται η απλοποίηση και η επίσπευση των διαδικασιών καθορισμού της οριογραμμής του αιγιαλού σε όλη την επικράτεια της χώρας, αλλά και των διαδικασιών παραχώρησης εκτάσεων προς αξιοποίηση για την ανάπτυξη της οικονομίας.
Σημειώνεται ότι πριν ακριβώς έναν χρόνο η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου είχε προαναγγείλει την κατάθεση στη Βουλή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Μιλώντας περί τα τέλη Μαρτίου του 2018 στη Θεσσαλονίκη, στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Κ. Μακεδονίας, η υφυπουργός είχε αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή νέο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό. Όπως είχε τονίσει μάλιστα χαρακτηριστικά, με το νομοσχέδιο αυτό «θα επιτρέψουμε ορισμένες χρήσεις με αυστηρούς όρους και συγκεκριμένα πλαίσια και θα χαλαρώσουμε ορισμένες πλευρές του θεσμικού πλαισίου, ώστε να γίνει πιο αυστηρό υπό την έννοια ότι θα εφαρμόζεται».
Αναλυτικά, στην ομιλία της εκείνη η υφυπουργός είχε επισημάνει:
«Στόχος μας είναι η επικαιροποίηση και απλούστευση του νομοθετικού πλαισίου για τον αιγιαλό με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Ο νόμος 2971/2001 περί αιγιαλού και παραλίας είχε ούτως ή άλλως από την ψήφισή του πολλά προβλήματα, αλλά πλέον χρειάζεται σημαντικές τροποποιήσεις, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές συνθήκες».
Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί σημαντικές τροποποιήσεις στο θέμα του αιγιαλού, που κινούνται σε δύο κατευθύνσεις: στην ολοκληρωμένη και συνολική προστασία του αιγιαλού και στη δημιουργία δυνατοτήτων για την αξιοποίησή του προς όφελος της οικονομίας.
«Η απόλυτη απαγόρευση είχε ως αποτέλεσμα την ανομία, γι’ αυτό θα επιτρέψουμε ορισμένες χρήσεις με αυστηρούς όρους και συγκεκριμένα πλαίσια και, αν μου επιτρέπετε την παραδοξολογία, θα χαλαρώσουμε ορισμένες πλευρές του θεσμικού πλαισίου, ώστε να γίνει πιο αυστηρό υπό την έννοια ότι θα εφαρμόζεται».
Η διαφύλαξη του κοινόχρηστου χαρακτήρα του αιγιαλού αποτελεί για την κυβέρνηση προτεραιότητα.
Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αποκάλυπταν εξάλλου ότι με το νέο νομοσχέδιο επιδιώκεται η επικαιροποίηση των διατάξεων του ν.2971/2001 «Αιγιαλός, παραλία και άλλες διατάξεις», ώστε να καταστεί δυνατή η ρύθμιση ζητημάτων όπως ο καθορισμός ανταλλάγματος στις περιπτώσεις παραχώρησης έργων στον αιγιαλό, η παράταση προθεσμιών για τον καθορισμό αιγιαλού σε ορθοφωτοχάρτες, η απλοποίηση των διαδικασιών εκτέλεσης και επισκευής έργων για αναπτυξιακούς σκοπούς με την εξασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Πηγή: Ναυτεμπορική