Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Πολυχώρου «Άννα Συνοδινού» στο Δημοτικό Σχολείο Αιγιάλης Αμοργού, παρουσιάστηκαν από το Δήμο Αμοργού, τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022, οι Επετειακές Εκδόσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Σε μια συγκινητική εκδήλωση, γεμάτη ιστορία , πολιτισμό και θρησκευτικότητα παρουσιάστηκε το Ιστορικό Λεύκωμα « Αμοργός, Αγώνας για την Ελευθερία και την Παιδεία» και το παιδικό βιβλίο « Το φυλακτό του Κωνσταντή».
Ο Δήμαρχος Αμοργού κ. Ελευθέριος Καραΐσκος στο χαιρετισμό του ευχαρίστησε εγκαρδίως όσους εργάστηκαν και αφιέρωσαν τον πολύτιμο χρόνο τους για τις δύο εκδόσεις που κάνουν υπερήφανους όλους τους Αμοργιανούς δηλώνοντας μεταξύ άλλων, « Το Λεύκωμα το οφείλαμε στην ιστορία μας και στο μέλλον του τόπου μας. Οι σελίδες του ξεχειλίζουν έμπνευση και αυτοπεποίθηση, ότι απαιτείται για να δώσουμε συνέχεια σε αυτήν την ιστορική πορεία μέσα από την ατομική και συλλογική μας προσπάθεια. «Το φυλαχτό του Κωνσταντή» είναι η τέχνη των γιαγιάδων μας, να μας ταξιδεύουν μπλέκοντας λέξεις και εικόνες. Είναι οι μοναδικές παιδικές στιγμές μας, οι αναμνήσεις μας στα σοκάκια του νησιού μας. Είναι το πρώτο βλέμμα μας στο Μοναστήρι. Είναι το ξεχωριστό δώρο του Δήμου Αμοργού σε μικρούς και μεγάλους»
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Αμοργού αναφέρθηκε στο σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής να επενδύσει «στην ανασύσταση και ανάδειξη της συλλογικής μας ταυτότητας και στοχεύουμε να καταστίσουμε την νεολαία του τόπου μας κοινωνό και συνεχιστή της λαμπρής ιστορίας μας. Αυτές τις μέρες ένα σπουδαίο έργο βρίσκεται σε εξέλιξη στο νησί μας. Ξεκίνησαν οι εργασίες ώστε το Ιστορικό Ελληνικό Σχολείο της Αμοργού που Ίδρυσε η Μονή Χοζοβιωτίσσης το 1829 να γίνει η Σύγχρονη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αμοργού. Ακολουθούν τα δύο θεματικά λαογραφικά μουσεία σε Κολοφάνα και Αιγιάλη.
Η ψηφιοποίηση της αρχειακής συλλογής παράλληλα με την ολοκλήρωση του ψηφιακό αρχείο της παραδοσιακής μας μουσικής. Σε λίγες μέρες υπογράφουμε στο Υπουργείο Πολιτισμού την προγραμματική σύμβαση για την μελέτη και κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Αμοργού που χρηματοδοτεί ο Δήμος μας και ξεκινάμε τον σχεδιασμό για την Δημοτική Πινακοθήκη. Ενώ όπως και πέρυσί έτσι και φέτος δίνουμε την ευκαιρία στην νεολαία του νησιού μας να γνωρίσει και να εμπνευστεί από το πνευματικό έργο σύγχρονων και καταξιωμένων λόγιων αμοργίνων όπως ο ποιητής Αντώνης Φωστιέρης, η ποιήτρια Αγγελική Ψακή Κωβαίου και ο νεότερος στο είδος αγαπητός Χρήστος Νομικός.»
Ο κ. Ελευθέριος Καραΐσκος αφιέρωσε τις εκδόσεις στον αείμνηστο Μάρκο Γαβρά, « στον Μάρκο που τις εμπνεύστηκε. Στον Μάρκο που διαφύλαξε, μελέτησε και ανέδειξε τα μονοπάτια μνήμης, ιστορίας και παράδοσης του αγαπημένου τόπου του. Στον Μάρκο που εμπνέει και μας δείχνει το δρόμο.»
Η Αμοργιανή συγγραφέας του Λευκώματος« Αμοργός, Αγώνας για την Ελευθερία και την Παιδεία», φιλόλογος- γλωσσολόγος Νεκταρία Πρασίνου μίλησε για την ιστορική αξία και τον σκοπό της έκδοσης που επιχειρεί να σκιαγραφήσει την Αμοργιανή κοινωνία της προεπαναστατικής και επαναστατικής περιόδου, να αναδείξει την συμμετοχή των Αμοργίνωνστον Αγώνα και να συνθέσει την λαμπρή ιστορία του Αμοργιανού Σχολείου, που ίδρυσε και συντήρησε η Ιερά Μονή Χοζοβιωτίσσης. Παραθέτοντας μεγάλο αριθμό βιβλιογραφικού υλικού, ιστορικών πηγών, πρωτότυπων εγγράφων και αρχειακού υλικού το λεύκωμα αυτό αποτελεί πολύτιμο τεκμήριο της συλλογικής ταυτότητας και ιστορίας της Αμοργού
Το παραμύθι « Το φυλαχτό του Κωνσταντή» συνέγραψαν οι Αμοργιανοί δημοσιογράφοι Μίνα Μαύρου και Μάνος Χρυσός και εικονογράφησε ο βραβευμένος Γιώργος Σγουρός. Ο κ. Χρυσός δεν κατάφερε να παραστεί στην εκδήλωση και έστειλε τον χαιρετισμό του με βίντεο-μήνυμα. Η κ. Μίνα Μαύρου στην παρουσίαση της μας ταξίδεψε στον υπέροχο κόσμο της τέχνης του παραμυθιού που συνδυάζει την ιστορία, την γνώση και την παιδικότητα. Απόσπασμα του παραμυθιού διάβασε η έφηβη Ειρήνη Γιαννακοπούλου ενώ συγκίνηση προκάλεσε βίντεο με τους Γιακουμήκαι Γιώργο Γαβρά, να τραγουδούν, με βιολί και λαούτο, στίχους που καταγράφονται στην πλοκή του παραμυθιού.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας Αρχιμ. Επιφάνιος Αρβανίτης, που έλκει την καταγωγή του από την Αμοργό, ανέπτυξε ομιλία με θέμα: «Ο ρόλος της Εκκλησίας στην Επανάσταση του 1821», ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ κ. Φίλιππος Φόρτωμας και ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικής κ. Νικόλαος Συρμαλένιος που τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους.
Ξεχωριστές στιγμές στην εκδήλωση τα μηνύματα που απέστειλαν ο Πρωτοπρεσβύτερος Θωμάς Συνοδινός και η οικογένεια Βαρδή και Μαριάννας Βαρδινογιάννη. Η συμβολή του Αμοργιανού προϊστάμενου της Ιεράς Μητρόπολης Αθηνών ήταν πολύτιμη με την καθοδήγηση της έρευνας, τη μελέτη και διόρθωση των κειμένων του Λευκώματος αλλά και την παραχώρηση μοναδικών πληροφοριών και τεκμηρίων. Η Οικογένεια Βαρδή και Μαριάννας Βαρδινογιάννη χορήγησαν με τη υποστήριξη της εταιρείας Motor Oil την έκδοση του παραμυθιού και στο χαιρετισμό τους δήλωσαν συγκινητικά, «με όλη μας την καρδιά και με όλη μας την αγάπη θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό της Αμοργού και των κατοίκων της»
Στην εκδήλωση για τις Επετειακές εκδόσεις του Δήμου Αμοργού ακούστηκαν ύμνοι των Εισοδίων της Θεοτόκου από χορωδία ιεροψαλτών υπό τον πάτερα Αντώνιο Δεσποτίδη.
Οι δύο εκδόσεις θα είναι αναρτημένες ψηφιακά στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Αμοργού. Το Λεύκωμα θα διατεθεί δωρεάν και με βάση τον περιορισμένο αριθμό αντιτύπων της πρώτης έκδοσης για τις ανάγκες της διάδοσης και προβολής της ιστορίας της Αμοργού, μεταξύ άλλων στις σχολικές βιβλιοθήκες και στους πολιτιστικούς φορείς εντός και εκτός Αμοργού ενώ το παραμύθι θα μοιραστεί σε όλους τους μαθητές της Αμοργού και των γύρω νησιών.
Την εκδήλωση παρουσίασε ο υπ. Τύπου και Επικοινωνίας του Δήμου Αμοργού, δημοσιογράφος Αντώνης Κυρίκος.