Ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΠΕ Κυκλάδων για την τροποποίηση του Οργανισμού της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου
Σε συνέχεια συλλογικών διαδικασιών (ενημέρωση όλων των μελών για αποστολή απόψεων και Γενικές Συνελεύσεις) και παρά τον εξαιρετικά περιορισμένο χρόνο που μας δόθηκε για αποστολή απόψεων επί της πρότασης τροποποίησης του ΟΕΥ, σας αποστείλαμε παρατηρήσεις οι οποίες αναδεικνύουν την προχειρότητα με την οποία συντάχθηκε το σχέδιο του Οργανισμού αλλά και τα προβλήματα λειτουργίας που θα προκύψουν από την εφαρμογή του.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ήδη στις 5 μέρες που μεσολάβησαν από την κοινοποίηση του Σχεδίου Οργανισμού μέχρι την Περιφερειακή Επιτροπή, κάνατε σημαντικές διορθώσεις, ενώ το τελικό σχέδιο που εγκρίθηκε δεν ήταν το σχέδιο το οποίο μας είχε αρχικώς κοινοποιηθεί.
Έναν Οργανισμό που ενώ ετοιμάζονταν επί μήνες, μας δόθηκε για διαβούλευση το «γαλαντόμο» διάστημα των είκοσι ημερών.
Ως Γενικά Προβλήματα που τεκμηριώνουν την ανάγκη για προγενέστερη σοβαρή διαβούλευση πριν την ψήφιση του νέου ΟΕΥ, ενδεικτικά και κατ’ ελάχιστον, είναι τα ακόλουθα:
- Κατάργηση του ρόλου της χωρικής αρμοδιότητας, καθώς καταργούνται Οργανικές μονάδες επιπέδου Τμήματος στα Επαρχεία και συγχωνεύονται και μετατρέπονται σε Πολυτομεακά υποβαθμίζοντας τον ρόλο Επαρχείων.
- Λόγω της υποστελέχωσης των νέων τμημάτων όλα τα αιτήματα θα μεταφέρονται στην κεντρική διεύθυνση για επίλυση με ότι αυτό συνεπάγεται για συσσώρευση αντικειμένων και αρμοδιοτήτων, καθώς ακόμα και οι έδρες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης
- Μειώνεται και άλλο η απόκριση του αποψιλωμένου ελεγκτικού μηχανισμού της Περιφέρειας σε σημαντικούς τομείς όπως η ασφάλεια και η υγεία των πολιτών (οδικό δίκτυο, τομείς υγειονομικού, κτηνιατρικής, κα.(βλ ενδεικτικά και ανακοίνωση της ΠΟΓΕΔΥ και ΠΕΕΔΥ)
- Εντοπίζονται σοβαρά θέματα νομιμότητας που καθιστούν αδύνατη την εκτέλεση καθηκόντων λόγω αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων από διαφορετικές Γενικές Διευθύνσεις, οι οποίες αυξάνονται σε αριθμό.
- Δεν περιγράφονται τα περιγράμματα θέσεων και τα καθήκοντα θέσεων ευθύνης, όπως επίσης και ο αριθμός των οργανικών θέσεων για τη στελέχωση κάθε οργανικής μονάδας κατά παράβαση του Νόμου 3852/2010 αρθρ 241. Αποκλείει με αυτό τον τρόπο, τη δυνατότητα να καλυφθούν οι όποιες θέσεις ζητηθούν μέσω της διαδικασίας της «κινητικότητας», δεδομένου ότι το περίγραμμα της θέσης εργασίας αποτελεί προϋπόθεση για να ενταχθεί ένας φορέας στη διαδικασία αυτή (άρθρο 6 ν.4440/2016).
- Παραβιάζονται σωρεία διατάξεων του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα (π.χ. θεσμοθέτηση παράλληλων καθηκόντων με τα πολυτομεακά τμήματα των Επαρχείων τα οποία θα δημιουργήσουν εμπλοκή στην ιεραρχία μεταξύ Διευθυντών, Γενικών Διευθυντών και εργαζομένων και στην «αξιολόγηση» των Οργανικών μονάδων και των εργαζομένων κ.α.)
- Διογκώνεται το πρόβλημα της υποστελέχωσης το οποίο ποτέ σας δεν αντιμετωπίσατε. Αντίθετα το αποδέχεστε μοιρολατρικά στην εισήγηση σας, την ίδια στιγμή που η τροποποίηση του οργανισμού δεν μειώνει τον όγκο εργασίας, αντίθετα, με τις νέες αρμοδιότητες τον αυξάνει, ενώ το προσωπικό συνεχίζει να μειώνεται αριθμητικά λόγω συνταξιοδοτήσεων σε ετήσια βάση. Επίσης εξαιτίας αδράνειάς σας δεν παρέχετε τα θεσμοτημένα κίνητρα (σίτισης, στέγασης σε υπαλλήλους νησιωτικών δήμων σύμφωνα με το αρ. 32 του Ν.4483/2017) δημιουργώντας τάση φυγής – εξόδου από την Περιφέρειά μας.
- Παρότι στις Περιφέρειες μεταβιβάζονται συνεχώς νέες αρμοδιότητες (εκκαθάριση δαπανών, καθαρισμοί και αστυνόμευση ρεμάτων κλπ), διατηρεί τον ίδιο σχεδόν αριθμό θέσεων προσωπικού (μονίμων και ΙΔΑΧ, οργανικών και προσωποπαγών) αποτυπώνοντας και με αυτό το στοιχείο ότι η Περιφερειακή Αρχή, δεν ζητάει και δεν διεκδικεί ούτε τα αυτονόητα. Να εφαρμοστεί δηλαδή το άρθρο 102 του Συντάγματος ότι «Κάθε μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από κεντρικά ή περιφερειακά όργανα του Κράτους προς την τοπική αυτοδιοίκηση συνεπάγεται και τη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων.».
- Η επιλογή των προϊσταμένων μεταξύ υπαλλήλων ΠΕ ή ΤΕ δεν γίνεται σύμφωνα με τον Κώδικα Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα, αφού χρησιμοποιείται το «εν ελλείψει» σε πάρα πολλές οργανικές μονάδες, χωρίς καμία αιτιολόγηση.
Το κυριότερο όλων όμως είναι ότι δεν λαμβάνεται υπόψη η νησιωτικότητα και οι ιδιαιτερότητες που πηγάζουν από αυτή. Για πρώτη φορά αντιμετωπίζεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με τις 13 (!) Περιφερειακές Ενότητες σαν να είναι Περιφέρεια της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Η κατάργηση Διευθύνσεων και περιφερειακών τμημάτων και η υποβάθμιση μείζονος σημασίας υπηρεσιών στις Κυκλάδες (Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων, Αγροτικής Οικονομίας, Δημόσιας Υγείας Κυκλάδων, Διεύθυνση Περιβάλλοντος κ.λπ.) βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία, την πρωτογενή παραγωγή, την υλοποίηση έργων υποδομών, την οδική ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος φυσικού και ανθρωπογενούς.
Χαρακτηριστική μάλιστα και υποστηρικτική των θέσεων μας είναι η περίπτωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του ΟΕΥ της, που πρόσφατα εγκρίθηκε, με πλήρη αντιστοίχιση των Οργανικών Μονάδων στα Διοικητικά κέντρα και χωρίς τη διάλυση των Επαρχείων και τη μετατροπή τους σε πολυτομεακά Τμήματα (ΦΕΚ Β 3085/03.06.2024) «Έγκριση της υπ’ αρ. 57/2024 απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου περί έγκρισης – τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου).
Ως Σύλλογος των Υπαλλήλων των Κυκλάδων ζητάμε κάθε τροποποίηση του ΟΕΥ να αναγνωρίζει τις πρωτεύουσες των Νομών Κυκλάδων (Σύρο, Έδρα Περιφέρειας) και Δωδεκανήσου (Ρόδο) ως ισότιμα διοικητικά κέντρα και αυτό να απεικονίζεται με την πλήρη αντιστοίχιση των υπηρεσιών σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες.
Ταυτόχρονα ζητάμε την ενίσχυση των Επαρχείων, δηλαδή να αντιστοιχίζονται Τμήματα ανά Π.Ε. για κάθε Διεύθυνση της Σύρου και της Ρόδου.
Ως απορρέει από τα ανωτέρω, διαφωνούμε επί της αρχής με την προς ψήφιση τροποποίηση ΟΕΥ, αλλά και με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε εν κρυπτώ.
Για όλους τους παραπάνω πλήρως αιτιολογημένους λόγους που αναφέραμε απαιτούμε ως εκπρόσωποι των εργαζομένων την απόσυρση του θέματος από τη συνεδρίαση της 27ης.06.2024 του Περιφερειακού Συμβουλίου και την ενεργοποίηση της γνωμοδοτικής επιτροπής σύνταξης σχεδίου τροποποίησης του Οργανισμού (με επικαιροποίηση μελών), η οποία εγκρίθηκε με τη με αρ. 122/2019 απόφαση του δικού σας Περιφερειακού Συμβουλίου (ΑΔΑ: ΩΗΦΞ7ΛΞ-Μ4Ζ) για αυτόν ακριβώς τον λόγο.
Καλούμε τον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, τους Επάρχους και τους Περιφερειακούς Συμβούλους των Κυκλάδων να αντιδράσουν επιτέλους στη σχεδιαζόμενη υποβάθμιση των Κυκλάδων.
Προειδοποιούμε δε για άσκηση κάθε πρόσφορου μέσου σε περίπτωση που επιδείξετε αδιαφορία στα δίκαια αιτήματά μας.
Για το Δ.Σ. του Συλλόγου
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ | Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ | |
Τ.Υ.
|
Τ.Υ. | |
Γιάννης Γιωτάκης | Κώστας Μουρσελάς |