Όχι άλλους “τρομολάγνους” – Ο κόσμος σας σιχάθηκε, φτάνει πια με το ανελέητο χτύπημα των Κυκλάδων
Και τι δεν έχουν δει τα μάτια μας αυτές τις ημέρες, από τη στιγμή που μπήκαν στη ζωή μας οι σεισμοί. Και τι δεν έχουμε διαβάσει, τι δεν έχουμε ακούσει όλο αυτό το διάστημα.
Τι έμελλε να βιώσουν πάλι οι Κυκλάδες; Ειδικά αυτή τη Σαντορίνη, πόσο δηλητήριο έχετε ρίξει, πόσα να αντέξει και αυτή πια;
Θα μπορούσα να γράφω με τις ώρες, θα μπορούσα να παραθέσω εκατοντάδες δημοσιευμένα κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο που απεικονίζουν μία άλλη πραγματικότητα, που μόνο κάποιοι -ξέρουν ποιοι είναι αυτοί- θέλουν να περάσουν στον κόσμο.
Ψέματα και μισοαλήθειες, “κίτρινη” ενημέρωση και πάνω απ’ όλα τρόμος, τρόμος, τρόμος.
Ακόμα και κατάρες διαβάσαμε, για τη Σαντορίνη, την Αμοργό και γενικά για όλο το σύμπλεγμα των Κυκλάδων, που σε κάνουν και αναρωτιέσαι για το πόσο μίσος και μένος υπάρχει στην ανθρωπότητα…
Σε μία τόσο δύσκολη στιγμή που έρχονται αντιμέτωπα τα νησιά μας, ο ένας κοιτάει να βγάλει το μάτι του άλλου, ίσως γιατί ποτέ δεν κατάφερε να γίνει σαν αυτόν, ίσως γιατί ζηλεύει, ίσως γιατί κάτι άλλο έχει κατα νου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το συναίσθημα της κακίας άγγιξε το κόκκινο.
Ευτυχώς που η πλειοψηφία των ανθρώπων νοιάζονται -ή τουλάχιστον αυτό δείχνουν- για τους συνανθρώπους τους, εκφράζοντας μία απλή ευχή να πάνε όλα καλά. Ευτυχώς, ακόμα και μέχρι σήμερα οι haters φαίνεται να είναι λιγότεροι.
Η τρομολαγνία των ΜΜΕ
Είναι αλήθεια πως με τόσα πολλά μέσα ενημέρωσης, ειδικά διαδικτυακά, που τα περισσότερα είναι αμφιβόλου προέλευσης και δομής, η τρομολαγνία πάει και έρχεται αυτές τις ημέρες.
Διαβάσαμε για ηφαίστεια που είναι στα πρόθυρα μεγάλης έκρηξης, διαβάσαμε να έρχονται σεισμοί άνω των 6,5 – 7 ρίχτερ, διαβάσαμε για το νησί “φάντασμα” (Σαντορίνη), διαβάσαμε για πανικό στα εκδοτήρια και μαζική φυγή. Και τι δεν έχουν δει τα μάτια μας.
Την ίδια δουλειά κάνουμε όλοι, ξέρουμε πολύ καλά πως είναι να “κιτρινίζεις” ένα θέμα, για να μπει ο κόσμος να το διαβάσει. Εμείς από την πλευρά μας, ως ομάδα, το συζητήσαμε εξ αρχής. Δεν πέσαμε και δεν θα πέσουμε σε αυτή την παγίδα, θα παραμείνουμε στη σταθερά που τόσα χρόνια έχουμε χτίσει, βάζοντας πάνω απ’ όλα το καλό των νησιών, που ζούμε και εργαζόμαστε.
Δεν μπήκαμε στο ίδιο βαγόνι με μεγάλα Αθηναϊκά site, ακόμα και Πανελλαδικής εμβέλειας, που βρήκαν πρόσφορο έδαφος, για τη δημοσιοποίηση “κίτρινων” ειδήσεων, αγνοώντας παντελώς τον κίνδυνο να “τραυματιστούν” τα νησιά.
Όσο για τους υπόλοιπους, ο κόσμος τους σιχάθηκε, αυτό εκλαμβάνουμε από εκείνον. Ο κόσμος -τουλάχιστον οι περισσότεροι- μπορούν να φιλτράρουν τις περισσότερες ειδήσεις και να κρίνουν το σωστό από το λάθος, το ψέμα από την αλήθεια.
Ο κρατικός μηχανισμός και οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις τρόμαξαν τον κόσμο
Πολύς ήταν ο κόσμος που αποφάσισε να φύγει από τη Σαντορίνη. Αρκετοί εξ αυτών ήταν εργάτες και κάποιοι από αυτούς μόνιμοι κάτοικοι.
Ναι έφυγαν και καλά έκαναν, δεν είναι άλλωστε τόσο συνηθισμένοι, ακόμα και οι κάτοικοι της Σαντορίνης, σε τόσες συχνές σεισμικές δονήσεις. Μιλάμε για ανά 10 λεπτά και ένα σεισμό!
Και ξαφνικά, μέσα σε λίγα 24ωρα, ένας ολόκληρος κρατικός μηχανισμός στο πόδι. Σκηνές με άνδρες της ΕΜΑΚ, κλιμάκια της Πυροσβεστικής και πολλές άλλες ειδικότητες, έφθασαν άρον άρον στη Σαντορίνη. Το νησί γέμισε ξαφνικά από κλιμάκια, οι σεισμοί δεν σταματούσαν, ε δεν ήθελε και πολύ να τρομοκρατηθεί ο κόσμος.
Οι αντιπαραθέσεις των σεισμολόγων
Σίγουρα έχει τύχει, αγαπητοί αναγνώστες, να δείτε ξανά αυτό το σίριαλ. Πριν ή και μετά από έναν σεισμό τους ειδικούς να γίνονται ξαφνικά περιζήτητοι και να τους βλέπουμε ανελλιπώς στα “παράθυρα”. Ήθελα να ‘ξερα πότε προλαβαίνουν να ασχοληθούν με το ίδιο το γεγονός, αφού το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας το αφιερώνουν στα πάνελ.
Και δεν μιλάω για όλους, δεν βράζουν όλοι στο ίδιο καζάνι.
Και να ήταν μόνο αυτό; Ακούμε τον ένα να λέει ότι το ρήγμα αναμένεται να φέρει μεγάλο σεισμό, ακούμε τον άλλον να λέει ότι πάμε προς εκτόνωση, ακούμε άλλον να λέει ότι θα επηρεαστούν τα ηφαίστεια! Και πόσες άλλες ακόμη απόψεις δεν έχουμε ακούσει αυτές τις ημέρες.
Ποτέ δεν κατάλαβα πως για ένα ίδιο γεγονός, μπορούν να υπάρχουν τόσες επιστημονικές απόψεις. Που πολλές φορές, αγγίζουν τα όρια της υπερβολής!
Οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των ειδικών, μόνο κακό κάνουν και καλό θα ήταν σε κάθε περίπτωση να συγκροτούσαν μία ομάδα, μία επιτροπή, όπου θα μπορεί να ενημερώνεται ο κάθε πολίτης και θα είναι η πλέον αρμόδια, για τέτοιου είδους φαινόμενα.
Σε κάθε περίπτωση, ας ελπίσουμε ότι σε λίγο καιρό, αυτό θα ξεχαστεί και έτσι τόσο η πολύπαθη Σαντορίνη, όσο και τα υπόλοιπα νησιά, θα επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους.