Για τους ελέγχους εν όψει των εορτών του Πάσχα…
Προετοιμαζόμαστε αυτή την εποχή. Και για τους ελέγχους και για τα σφαγεία μας-για την καλή λειτουργία των σφαγείων της περιφέρειάς μας.
Πρόσφατα επισκέφθηκα την Κάσο …για μια νέα σφαγειοτεχνική εγκατάσταση που χρηματοδοτήσαμε εκεί. Και τώρα προετοιμαζόμαστε για την περίοδο του Πάσχα, όπως πολύ σωστά είπατε. Έχουμε ένα μήνα, περίπου…
Θα σας πω, αυτό που λέω για την Υπηρεσία μου: οι έλεγχοί μας είναι από τον στάβλο στο τραπέζι. Δηλ., πριν καταλήξουμε στο τελικό προϊόν, οι έλεγχοι ξεκινάνε από πολύ νωρίς στις σταβλικές εγκαταστάσεις με αιμοληψίες, με ελέγχους ζωονόσων, ζωανθρωπονόσων κ.λπ. Έτσι, όταν φτάσουμε στο τελικό προϊόν …στο σφαγείο, ας πούμε, μιας και μιλάμε για τα σφαγεία …να είμαστε σίγουροι για το τι σφραγίζουμε, το τι δίνουμε δηλ. στην κατανάλωση.
Για τα πιστοποιημένα σφαγεία της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου…
Για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες της περιόδου του Πάσχα, όπως γνωρίζετε πολύ καλά …ιδιαίτερα από τις Κυκλάδες …και από εδώ από την Αστυπάλαια, από την Νάξο, από την Άνδρο στέλνουμε πολλά σφάγια και εκτός Περιφέρειας…
Δουλεύουνε νυχθημερόν τα σφαγεία …και είμαστε στον δρόμο συνέχεια, γιατί εκτός από τα σφαγεία πρέπει να δούμε και την αγορά βέβαια… έτσι; Για τους δικούς μας καταναλωτές…
Οι έλεγχοι γίνονται και στα κρεοπωλεία και στα σούπερ μάρκετ και παντού…
…Και δεν έχουμε μόνο το κρέας. Βέβαια, η περίοδος του Πάσχα αφορά κυρίως το κρέας. Αλλά έχουμε και τα αβγά που δεν πρέπει να τα ξεχνάμε, και τα οποία έχουνε και αυτά ειδική σήμανση, τη σήμανση του παραγωγού με τον κωδικό τους που είναι το 52 για τις Κυκλάδες και το 81 για τα Δωδεκάνησα.
Για τις εγκαταστάσεις…
Οι αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις πληρούν όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις. Και έχουμε και μέτρα βιοασφάλειας, τα δε τελευταία 7-8 χρόνια εκτελούνται και προγράμματα εμβολιασμού των σμηνών των πτηνών για την σαλμονέλωση που είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, όπως ξέρετε, που από μικροί λέγαμε να προσέχουμε τη σαλμονέλα στα πουλερικά. Τώρα, γίνεται και εμβολιασμός προληπτικός. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Περί ζωικού κεφαλαίου… Η ποσότητα…
Θα ήθελα να πω εδώ, ότι εξαρτάται… Δηλ., σε άλλα νησιά έχουμε αύξηση, ενώ σε κάποια άλλα, μείωση. Ας πούμε στην Ρόδο, έχουμε μείωση λόγω της οικιστικής και τουριστικής αναπτύξεως…
Ο τουρισμός επηρεάζει την πρωτογενή παραγωγή. Αν και το βέλτιστο θα ήτανε, τα δικά μας προϊόντα να πηγαίνανε στον τριτογενή τομέα: τον τουρισμό. Αν γινότανε αυτό, θα ήμασταν όλοι πλούσιοι…
…Αφήσαμε όμως τον πρωτογενή τομέα και πήγαμε στον τριτογενή, με αποτέλεσμα τα περισσότερα προϊόντα που καταναλώνονται στην ελληνική αγορά, να είναι εισαγωγής… Φεύγουνε, δηλ., λεφτά έξω…
…Εισάγουμε και τυρί και ψάρια, εκτός από κρέας. Είναι ανησυχητικά τα φαινόμενα αυτά. Και για την εθνική αλλά και για την τοπική κοινωνία.
Τι να προσέχει ο καταναλωτής, όταν αγοράζει κρέας, αφού έχουμε (εισάγουμε) και κρέας στη χώρα μας από άλλες χώρες…
Διευκρινίζω …η περιφέρειά μας δεν δέχεται από άλλες περιφέρειες για σφαγή …ζώντα ζώα, δηλ… Μεταξύ των νησιών της περιφέρειάς μας, κάποια ελάχιστα ζώα μεταφέρονται για να σφαγούν σε κάποιο άλλο νησί πάλι της περιφέρειάς μας όμως, επειδή δεν έχουμε παντού σφαγεία.
…Στις Κυκλάδες έχουμε δέκα και επτά στα Δωδεκάνησα. …Και τα νησιά μας τα κατοικημένα, όπως είναι γνωστό, είναι γύρω στα πενήντα, ας πούμε…
Εμείς, πάντα είμαστε υποχρεωμένοι να βάζουμε τη χώρα προέλευσης του σφαγίου…
Εκτός από την υπόλοιπη σήμανση …αμνός, ερίφιο και τον κωδικό του σφαγείου είναι και η χώρα καταγωγής…
Όσον αφορά τα δικά μας σφάγια, εδώ στην Περιφέρεια, σας εγγυώμαι ότι είναι όλα ντόπια, είναι όλα ελληνικά…
Θα σας πω και κάτι άλλο: Σε ένα δυο νησιά, ιδιαίτερα εδώ στα Δωδεκάνησα, οι ίδιοι οι παραγωγοί, οι δικοί μας παραγωγοί, με δική τους πρωτοβουλία, σημαίνουνε με “αυτοκόλλητο” τα στοιχεία τους …με ένα αυτοκόλλητο που μπαίνει πάνω στο κότσι, αδιάβροχο είναι, όπου αναγράφεται και το όνομα του παραγωγού. Αυτό είναι ένα ακόμα πλεονέκτημα, που δείχνει μια εικόνα καλύτερη, σε κάθε περίπτωση…
…Δεν είναι υποχρεωτικό. Είναι πρωτοβουλία ημών.
Καλές γιορτές!