Οι πνευμονολόγοι καλούν τους άνω των 60 να κάνουν τα ενισχυμένα αντιγριπικά εμβόλια
Σύσταση στους άνω των 60 – 65 ετών να κάνουν τα ενισχυμένα αντιγριπικά εμβόλια απευθύνουν οι Έλληνες πνευμονολόγοι. Τα συγκεκριμένα εμβόλια κοστίζουν από 35 έως 50 ευρώ και αποζημιώνονται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ.
Ο εμβολιασμός στους ηλικιωμένους άνω των 60 – 65 ετών να γίνεται με το αντιγριπικό εμβόλιο υψηλής δόσης (QIV-HD) ή με ανοσοενισχυτικό (aQIV), συστήνουν οι πνευμονολόγοι της χώρας.
Η Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) συντάσσεται με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εστιάζοντας στην πρόληψη των αναπνευστικών νοσημάτων μέσω του εμβολιασμού.
Πρόκειται για τα δύο νέα εμβόλια που εντάχθηκαν φέτος στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, τα οποία κοστίζουν από 35 έως 50 ευρώ και αποζημιώνονται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία, μετά από προηγούμενη σύσταση και συνταγογράφηση γιατρού.
Αυτό ανέφεραν σήμερα οι επιστήμονες, κατά την ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕΠΕ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας 9 & 10 Νοεμβρίου, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του σταθμού ΜΕΤΡΟ «Σύνταγμα»: Ενημερωτικές ομιλίες, δωρεάν εκπαιδευτικά σεμινάρια & συμβουλευτική για το κοινό.
Η κα. Παρασκευή Κατσαούνου, Μέλος Δ.Σ. της Ε.Π.Ε., Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α, στην ομιλία της ανέφερε συγκεκριμένα πως η τρέχουσα περίοδος, χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη έξαρση στους ενήλικες των αναπνευστικών λοιμώξεων, οι οποίες εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα.
«Η εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος συσχετίζεται με την αύξηση της ηλικίας (που συνοδεύεται από ανοσογήρανση), με την ανοσοκαταστολή (που προκαλείται λόγω νόσου ή θεραπείας), καθώς και με την ύπαρξη συννοσηροτήτων. Πλέον, όμως, έχουμε στη φαρέτρα μας αποτελεσματικά εμβόλια για αρκετούς ιούς και βακτήρια, και μάλιστα με απλούστερο δοσολογικό σχήμα», ανέφερε.
Δείτε πόσα εμβόλια έχουν γίνει μέχρι στιγμής: Κορονοϊός: 77.621 ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί και ραντεβού – Πάνω από 700.000 τα εμβόλια γρίπης
Η σημασία του εμβολιασμού στην πρόληψη της μικροβιακής ανοχής
Από την πλευρά της η κα. Αδαμαντία Λιαπίκου, Υπεύθυνη της Ομάδας Λοιμώξεων Αναπνευστικού Συστήματος της ΕΠΕ, Πνευμονολόγος, Επιμελήτρια Α’ Ν.Ν.Θ.Α «Η Σωτηρία», αναφέρθηκε στη σύνδεση μεταξύ της πρόληψης της πνευμονίας και της μικροβιακής αντοχής (AMR), η οποία θεωρείται πλέον μία από τις κύριες απειλές για τη δημόσια υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με περισσότερους από 35.000 θανάτους να αποδίδονται σε λοιμώξεις από ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια το 2020.
«Συστρατευόμαστε με την επιστημονική κοινότητα που υπογραμμίζει ότι ο εμβολιασμός έναντι σοβαρών λοιμώξεων, όπως η πνευμονία, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση της μικροβιακής αντοχής, η οποία επιταχύνεται από την ακατάλληλη και την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, καθώς και από τον κακό έλεγχο των λοιμώξεων», ανέφερε.
Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με στοιχεία, θα μπορούσε σε παγκόσμιο επίπεδο να αποτραπεί η χρήση αντιβιοτικών 11 εκατομμυρίων ημερών ετησίως αν κάθε παιδί εμβολιαζόταν με το εμβόλιο έναντι του Streptococcus pneumoniae (πνευμονία, μηνιγγίτιδα και μέση ωτίτιδα).
«Ως ΕΠΕ, είμαστε εδώ για να τονίσουμε ότι είναι κεφαλαιώδους σημασίας η διασφάλιση στην πράξη ορθών μέτρων πρόληψης -εμβολιασμός, έλεγχος λοιμώξεων μέσω της σωστής υγιεινής των χεριών, προφυλάξεων επαφής, απομόνωσης των ασθενών και καθαρισμού – καθώς βέβαια και της εξασφάλισης περισσότερων οικονομικών πόρων για την ανάπτυξη νέων εμβολίων, αντιβιοτικών και θεραπειών», κατέληξε η κα. Λιαπίκου.
ΕΠΕ: Απαραίτητα εμβόλια και δοσολογίες
Ο εμβολιασμός έναντι της νόσου COVID-19, σύμφωνα µε τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, συστήνεται να γίνεται ετησίως (1 δόση).
Ο εµβολιασµός έναντι του κοκκύτη συστήνεται ανά 10 έτη ενώ έναντι του έρπητα ζωστήρα και του πνευμονιοκόκκου εφάπαξ.
Παράλληλα, αναµένεται η ενσωµάτωση συστάσεων για τον εµβολιασµό έναντι του Ιού Αναπνευστικού Συγκυτίου (RSV).
«Συγκεκριμένα, για την πρόληψη του πνευμονιοκόκκου, η οποία είναι ένας από τους βασικούς στόχους αυτής της Παγκόσμιας Ημέρας, συστήνεται και αποζημιώνεται πλήρως µία δόση 20δύναµου (PCV20) σε όλους αδιακρίτως τους ανεµβολίαστους ενήλικες άνω των 65 ετών, όπως και στους ενήλικες 18-64 ετών µε χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, διαβήτης, κάπνισµα κ.ο.κ.). Ας μην ξεχνάμε, ότι το κάπνισμα και µόνο αυξάνει τον κίνδυνο για σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού», τόνισε η κα. Κατσαούνου.
«Κάνε μια Στάση! Ενημερώσου για την πρόληψη της πνευμονίας από τους Ειδικούς»
Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), προσκαλεί το κοινό να συμμετέχει το διήμερο και τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του σταθμού ΜΕΤΡΟ «Σύνταγμα».
Βασικός στόχος της ΕΠΕ μέσα από αυτή τη δράση, που υλοποιείται για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια με την ευγενική χορηγία της Pfizer Hellas, είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών κάθε ηλικίας για τη σημασία του εμβολιασμού, καθώς και της έγκαιρης και στοχευμένης θεραπείας, προκειμένου να μειωθεί η μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά, η νοσηρότητα και η θνητότητα.
Οι επισκέπτες θα μπορούν να ενημερωθούν από ειδικούς πνευμονολόγους – μέλη της ΕΠΕ, σχετικά με τους άξονες πρόληψης της πνευμονίας, όπως ο εμβολιασμός και η διακοπή του καπνίσματος, καθώς και για τα εμβόλια που συστήνεται να λάβουν σύμφωνα με το νέο εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων έναντι σοβαρών λοιμωδών νοσημάτων, όπως είναι η γρίπη και η πνευμονιοκοκκική πνευμονία.
Παράλληλα, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά σεμινάρια για την ορθή χρήση βασικών διαγνωστικών συσκευών, όπως το οξύμετρο, αλλά και – εφόσον ενδείκνυται – να λάβουν κάποιες βασικές ιατρικές μετρήσεις για τη λειτουργία των πνευμόνων τους.
Η γνωστή ηθοποιός κ. Μαρία Τζομπανάκη, θα είναι η Πρέσβειρα της πρωτοβουλίας, στηρίζοντας το μήνυμα της πρόληψης της πνευμονίας.
Η Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του σταθμού ΜΕΤΡΟ «Σύνταγμα», στο πλαίσιο της δράσης, θα είναι ανοικτή για το κοινό την Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου 14.00 – 19.00 και την Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 09.00 – 19.00.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των ενημερωτικών ομιλιών και των εκπαιδευτικών σεμιναρίων μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της ΕΠΕ www. hts.org.gr.
πηγή: Iatropedia.gr / Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη